MEB, YÖK ve ÖSYM şaibe merkezi haline gelmiştir!

Eğitim Politikaları Komisyonu Eş Sözcümüz Gülistan Kılıç Koçyiğit'in açıklaması:

2010 yılında iktidarın eski ortağı tarafından gerçekleştirilen KPSS’de yaşanan toplu kopya ve soruları sızdırma skandalı henüz aydınlanmamışken, aradan geçen 12 yılda ÖSYM tarafından düzenlenen neredeyse her sınavda yeni skandallar ortaya çıkmaktadır. Eğitim alanında hemen hemen her yıl değişen bakanın kendisiyle beraber farklı bir eğitim sistemini getirmesi, eğitimde “AKP’ye sadakatin” aranan tek kriter haline getirilmesi ve Gülen Cemaatinin yerine benzer cemaatlerin örgütlendirilmesi var olan eğitim sistemini daha da çürütmüştür. 

31 Temmuz’da gerçekleştirilen KPSS, yaşanan çürümüşlüğü bir kez daha gözler önüne serdi. ÖSYM milyonlarca kamu personeli adayının geleceğini tayin edecek sınavla ilgili yaşanan skandala ilişkin etkin bir soruşturma başlatmak yerine iktidarın hep yaptığını yaparak inkar yolunu seçti. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ÖSYM Başkanının görevden alınması, KPSS sorularının daha önce başka bir yayıncılığa ait soru kitapçığından alındığını böylece onaylamıştır. Her ne kadar ÖSYM Başkanı görevden alınıp, Devlet Denetleme Kurulunun inceleme başlatacağı açıklanmışsa da Türkiye'deki eğitim sistemi özellikle AKP ile birlikte kayırmacı ve niteliksiz bir hale getirilmiş, deneme tahtasına dönüştürülmüş ve skandalların üretildiği bir merkeze dönüşmüştür. Bu sistem gençlerin hayallerini çalmaktadır, ülkemizin ve halkımızın geleceğini heba etmektedir.  

Bir milyon 350 bine yakın ataması yapılmayan öğretmen ve yine farklı branşlarda ataması yapılmayan üniversite mezunları her yıl katlanarak artmaktadır. Binbir zorlukla okuyan adaylar, eğitim aldıkları alanda istihdam edilmemektedir. Son dönemde artarak devam eden diplomalı işsiz sayısı ile birlikte bir de yaşanan sınav skandalları adayları geleceksizliğe itmekte, hatta can almaktadır. Güvenilirliğini yitiren, liyakati ortadan kaldıran, her yıl onlarca kamu personeli adayının umutlarının çalınmasına neden olan KPSS’nin ve sözlü sınav uygulamasının derhal kaldırılması gerekmektedir. Şaibeli sınavlar iptal edilerek kamu personeli adaylarının geriye dönük hakları iade edilmelidir. YÖK kaldırılmalı, akademide özgür, eşit, adil, parasız ve anadilinde eğitimin koşulları yasalarca güvence altına alınmalıdır.

Halkların Demokratik Partisi olarak halkımıza ve gençlerimize dayatılan bu geleceksizliği reddediyor, bir bütün olarak adaletsiz olan sistemi ve eğitim sistemini değiştirmek için mücadelemizi sürdürüyoruz.

Gülistan Kılıç Koçyiğit 
Eğitim Politikaları Komisyonu Eş Sözcüsü 
3 Ağustos 2022