Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dün sabah saatlerinde Mahsum Korkmaz'ın anıtı yıkmak için bölgeye giden askerler tarafından Mehdin Taşkın'ın katledilmesi ve büstün yıkılmasını protesto etmek için binlerce kişi Bağlar Koşuyolu Parkı'nda bir araya geldi. Aralarında DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek ile HDP'li vekiller Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ayla Akat Ata ve belediye eş başkanlarının olduğu binler, Koşuyolu Parkı'ndan İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitlenin önü Ofis Dörtyol kavşağında polislerce kesildi. Ancak kitlenin kararlılığı karşısında polis geri çekilmek zorunda kaldı. İstasyon Meydanı'na ulaşan kitle adına burada açıklama yapan Kamuran Yüksek, Diyarbakır halkının bugün her zamankinden daha fazla değerlerine sahip çıktığını söyledi.

Yüksek, AKP’nin büste tahammül edemediğine vurgu yaparak, müzakere süreci karşısındaki tahrikler ile büstün yıkımının gündeme geldiğini söyledi ve AKP hükümetinin de bu tahrikleri esas alarak büstü yıktığını dile getirdi. Büst ile ilgili hükümetle yaptıkları görüşmede çözümün Kürt halkının değerinin kabulü ile olacağını söylediklerini aktaran Yüksek, "Tüm çabalarımıza rağmen AKP hükümeti ve polisi şehitliğe hunharca saldırdı ve bu saldırıda Mehdin Taşkın adlı yurttaş Erdoğan'ın emri ile katledildi" diye konuştu.

Büst hakkında suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Valiliği'ne de seslenen Yüksek, halkın değerleri ile ilgili kararlar alan valiliğin kenti terk etmesini isteyerek, bir an önce istifa etmesi gerektiğine söyledi. Yüksek, kararın sadece valinin kararı olmadığını aynı zamanda AKP tarafından çıkarıldığını belirterek, "Biz toplumsal barış için çalışırken, siz bu hareketin kurucusu ile görüşüyorsunuz. Bu hareketin canlı kurucusu ile görüşürken bu hareketin komutanın heykelini neden tahammül edemiyorsunuz" diye tepki gösterdi.

20.08.2014