Mersinde büro açılışı: Yeşil Sol Parti ile bu ülkede yeni bir hayat başlayacak

Mersin’de seçim büromuzun açılışını gerçekleştirdik. Açılışa Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katıldı. Burada konuşan Akın ve Aydeniz şunları söyledi:

Bizi kapatmaya gücünüz yetmez

Partimizi kapatacaklarmış, hadi oradan Saray rejimi, hadi oradan. İşte halk burada, halkın iradesi burada. Bizleri kapatmaya gücünüz yetmez. Yeşil Sol Parti'nin ambleminde somutlaşan, bilge ağacının altında birleşen bütün Türkiye halklarının ortak mücadelesinin sembolü olduğu 14 Mayıs seçimlerinde sizleri göndereceğiz. 

Bu ülkede yeni bir hayat başlayacak

Bu ülkede yeni yüzyılın işareti olan ekolojik, yerel, demokratik cumhuriyeti hep birlikte inşa edeceğiz. Ülkemiz çok ağır ekonomik ekolojik, siyasal krizin altında maalesef eziliyor. Ceberut Saray Rejimi bu ülkeyi her türlü şekilde sömürdü. Ekmeğimize, suyumuza, toprağımıza, aşımıza evimize göz diktiler. 60 gün önce yaşanan deprem sonrasında Türkiye ağır bir felaket yaşıyor. Sadece deprem felaketi değil bu iktidarın yarattığı felaketin altında eziliyor halkımız. Ortaya çıkan bu enkazın karşısında insanların yanında olmayan, ‘devlet nerede?’ diye bağıran insanların karşısında yok olan sadece polis devleti, asker devleti, korucu devleti olmuş durumda. Başka hiçbir şey yapmıyorlar. Dolayısıyla biz 14 Mayıs’ta şu sözü veriyoruz, bu ülkede yeni bir hayat başlayacak. Yeni bir demokratik cumhuriyetin inşasını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Birinci görevimiz bu ceberut AKP ve MHP iktidarını iktidardan alaşağı etmek olacak. Sonra yeni bir yüzyılı başlatacağız. 

Elbette zor bir durumda Türkiye halkı. Her bakımdan zor bir durumda, işimizin kolay olmadığını biliyoruz. Ama bu ülkenin kaynakları, olanakları sadece savaşa gidiyor. Meclis’te yapılan bütçenin üçte biri hem bölgede hem de içeride savaş politikasına ayırılıyor. Bunları durduracağız, bu ülkede barışı inşa edeceğiz. Başta Kürt sorunu olmak üzere bütün halkların kimlikleriyle, inançlarıyla özgürce yaşayacağı bir geleceği bu halk istiyor. Halk nefes almak istiyor. Bunun için var mıyız? Sizler burada olduğunuz sürece, bu halkın gerçek anlamda temsiliyetini sağlamak için Meclis’e 100 milletvekili götürmeye hazırız. 

Bizim yolumuz 3’üncü yoldur

Bu ülkedeki mevcut iktidar artık bir organize kötülük yapıyor. Bu ülkede bu kötülükten kurtulmak istiyoruz. Bu görevi yaptıktan sonra yeni yüzyıla güçlü bir şekilde girmek için bir oyumuzu iktidarı göndermek, diğer oyumuzu da partimizi güçlü bir şekilde Meclis’e taşımalarını rica ediyoruz halkımızdan. Sizlerden ricam şu. Sadece evimizle sınırlı kalmayalım. Mahalle mahalle bizden olmayanları ikna etmek için konuşalım. Bu iktidardan kurtulmak için her birimizin Yeşil Sol Parti militanı gibi çalışmaya ihtiyacı var. Bu iktidardan kurtulmak için hem sahada hem sokakta çalışmalı ve Yeşil Sol’u Meclis’e taşımak zorundayız. Başka şansımız yok. Millet ittifakı da Cumhur ittifakı da bizim yolumuz değil. Bizim yolumuz 3’üncü yol, demokratik cumhuriyetin inşa yolu, ekolojik yoldur. 

Akkuyu Nükleer Santrali'nin kapatılmasını istiyoruz

Depremden bahsettim ve Mersin’de konuşuyoruz. Mersin aynı zamanda depremin olma ihtimalinin en yüksek olan yerlerden bir tanesi. Burada Rusya ile beraber bir Nükleer Santral yapmaya çalışıyorlar. Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa etmeye çalışıyorlar. Bilim insanları diyorlar ki eğer bir deprem olursa bu santral bütün Mersini yok edebilir. Bu depremde bile felaketi önleyemeyen bu düzen, bizi bu tehlikeye sürüklüyor. Yeşil Sol Parti olarak iddiamız ve isteğimiz şu, biz Akkuyu Nükleer Santrali'nin kapatılmasını istiyoruz. Bu halkın canını pazara atmaya kimsenin hakkı yok. 

Rantçı siyasetin bu ülkede kimseye faydası yok

Rantçı, talancı, yalancı siyasetin bu ülkede kimseye faydası yok. Direne direne geldik, direne direne kazanacağız. Sadece kazanamayacağız, demokratik bir birliği ve ülkeyi yaratacağız. Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Bu açılış bana şu mutluluğu ve gururu verdi. Bu halk burada olduğu için bu iktidara güle güle diyeceğiz. Erdoğan güle güle, senin iktidarına son. Bu ülkede özgürlüğünü demokrasisini isteyen yeni bir nesil geliyor. Yeni neslin yaklaşık 6,5 milyon oyu var. Burada gençleri görüyorum. Gençler sizden bir şey rica ediyorum daha çok dost arkadaş ve yoldaş aynı zamanda daha çok örgütlenme istiyorum. Kurtuluşumuzu birlikte yaratacağız, geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Hepimize başarılar diliyorum.

Hevseroka Giştî ya DBP’ê Saliha Aydenîz: Ev hilbijartin di navbera faşîzm û demokrasiyê de ye

Merhaba Kurdistana biçûk ji we re. Ev hîn destpêk e. Em diçin ku vê coşa mezin dibînin. Bila dost û neyar bibînin. Ewê ku dibêjin gelê Kurd tune ye, xwedî îrade nîne bila vê qadê û li vê destpêkê binihêre. Gelê Kurd her tim li ser piyan e, her tim li pêşiya xwe dinihêre. Her bijî ji we re. 

Di sedsala Komarê û Lozanê de em ê demokrasiyê ava bikin

Em di dem û dîrokeke taybet de hilbijartinê pêşwazî dikin. Ev hilbijartin çima dîrokî ye. Sedsala Komarê 2023 ye. Sedsala peymana Lozanê jî 2023 ye. Di Lozanê de xwestin gelê Kurd parçe bikin, ji ziman û ji çanda wî ji erdnîgariya wî dûr bixin. Lê gelê me çû kuderê bi zimanê xwe bi çanda xwe bi hebûna xwe bi destkeftinên xwe parastina xwe kir. Îro em li Mersînê ne. Mersîn bûye Kurdistana biçûk. Her bijî ji we re. Ev hilbijartin çima giring e. Ev hilbijartin di navbera faşîzm û demokrasiyê de derbas dibe. Hinek dixwazin faşîzmê mayînde bikin. Lê gelê me, jin, ciwan, demokrasî dixwazin, ji bo pêşeroja azad dixwazin demokrasiyê ava bikin. Hilbijartin di navbera van herdu hêzan de ye. Faşîzm bi polîtîkayên şer bi polîtîkayên qeyûm û tecrîdê dixwazin gelê Kurd di bin tecrîdê de bihêlin. Lê em li hemberî, şer tecrîdê, li hemberî qirkirina jinê, şerê qirêj têkoşîna demokrasiyê didin û di 14'ê Gulanê de em ê wan def bikin. Bes ji wan re 22 sal in îktîdar tenê neyartiya gelan, neyartiya Kurdan dike û tecrîdê dizane. Tiştekî dizane, polîtîkayên qeyûm, desteserkirina îradeyê dizane. Lê em li hemberî vê yekê têkoşîna aştiyeke birûmet jiyaneke wekhev pergeleke azad didin û di 14'ê Gulanê de em ê ji bo avakirina azadiyê mohra xwe li bin Partiya Çepên Kesk bixin. Ev îktîdar dê winda bike. 

Ji bo çareseriyê deriyê Îmraliyê vekin

Îro ger ku Tirkiye bi qeyranê re rû bi rû mabe sedema vê yekê ya yekemîn ne çareseriya pirsgirêka Kurd e. Em ji vir dibêjin ji bo çareseriya pirsgirêka gelê Kurd lazim e deriyê Îmraliyê were vekirin. Heta deriyê Îmraliyê venebe em ê têkoşîna xwe li her derê mezin bikin. Em dizanin birêz Abdullah Ocalan nîşaneya demokrasiyê, azadiyê, çareseriya pirsgirêka Kurd e. Lewma em dibêjin ev hilbijartin di navbera azadî û faşîzmê de. Em tên ji bo azadiyê, ji bo aştiyeke birûmet tên. Em tên ji bo azadiya gelan û ji bo azadiya birêz Ocalan tên. 

Em zimanê xwe, çanda xwe û statûya xwe dixwazin, em ê ji 100’î zêdetir wekîl bişînin Meclisê 

Em gelê Kurd mafdar in sedsal e em têkoşîn didin, bi berdelên mezin me destkeftî bi dest xist. Em zimanê xwe çanda xwe statûya xwe dixwazin. Heya îro çawa ku me têkoşîn kir ji îro pê ve jî em ê vê têkoşînê li her qadê mezin bikin. Hilbijartin ji bo vê yekê amûr e. Gelê Kurd, jin û ciwan em ê qesrên wan hilweşînin. Em bi dirûşmeya jin jiyan azadî li hemû cîhanê bûne mînak. Bi vekirina van buroyan saet saet, kolan kolan mal bi mal em ê bigerin. Ev hilbijartin dê azadiyê, aştiyê bi xwe re bîne. Bîr û baweriya me têr û tijî ye. Ji îro şûnde em ê her saetê xwe ji bo çûyina vê îktîdarê kar û xebat bikin. Çi bikeve ser milên me em ê bikin. Berê li Mersînê 2 wekîlên me hebûn, di vê hilbijartinê de em ê van wekîlên xwe bikin 2 qat. Hûn amade ne. Li her derê em ê hejmara wekîlên xwe 2 qat zêde bikin. Bi me, bi feraseta me bi siyaseta me ew ê demokrasî û wekhevî were Tirkiyeyê. Di hilbijartina 14'ê Gulanê de em ê ji 100’î zêdetir wekîlên xwe bişînin Meclisê. Riya me vekirî be. 

7 Nisan 2023