Milletvekillerimiz ve İHD, ÖHD temsilcileri cezaevlerindeki duruma dikkat çekmek için Iğdır ve Ağrı’daydı

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyelerimiz, milletvekillerimiz Fatma Kurtulan, Oya Ersoy, Abdullah Koç, Habip Eksik, Hüseyin Kaçmaz ile ÖHD ve İHD temsilcilerinden oluşan bir heyet cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve işkence iddialarına ilişkin girişimlerde bulunmak üzere bugün Iğdır ve Ağrı’daydı.

Ağrı’da baro ziyareti

Heyet ilk ziyaretini Iğdır Barosuna yaptı ve Baro Başkanı Serkan Alakan’la görüştü. Heyet daha sonra Iğdır S Tipi Cezaevine geçti. Burada cezaevi idaresiyle yaklaşık 1 saatlik görüşme gerçekleştiren heyet ardından Ağrı'ya geçti. Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen heyet, baronun ardından ciddi hak ihlalleriyle gündeme gelen Patnos L Tipi Cezaevine geçti. Ancak burada heyetin yetkililerle görüşme isteği kabul edilmedi. 

Patnos Cezaevi yönetiminin görüşmeyi kabul etmemesi üzerine cezaevi önünde heyet adına açıklama yapan Ağrı Milletvekilimiz Abdullah Koç duruma tepki gösterdi. Cezaevindeki hak ihlalleri ve tutukluların darp edilmesine ilişkin Meclis’ten randevu talep ettiklerini, ancak kendilerine herhangi bir cevap verilmediğini dile getiren Koç, son günlerde cezaevlerinde hak ihlallerinin sıkça yaşandığını belirtti. 

Patnos L Tipi Cezaevinde ne oluyor, neden gizleniyor?

Cezaevinde dört tutuklunun gardiyanlar tarafından darp edildiğine ilişkin tutuklu aileleri tarafından kendilerine bilgi aktarıldığını belirten Koç, “Bunları yerinde görmek için Patnos L Tipi Cezaevine geldik ve müdürle görüşmek istedik, ancak bizimle görüşmediler. Kaç gündür telefonlarımıza çıkmıyorlar. Patnos Cezaevinde bazı şeyler oluyor. İnsan hakları ihlalleri söz konusudur. Biz bu durumu kabul etmiyoruz ve olayın takipçisi olacağız. Belli ki burada bir şeyler saklıyorlar. Biz tüm insan hakları savunucularını ve Adalet Bakanlığını bu konuda göreve çağırıyoruz. Bu cezaevindeki hak ihlallerini bu şekilde tüm dünyaya duyuracağız.” dedi.  

Heyet, yarın da Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine yapacağı ziyaretin ardından Van Barosunu ziyaret edecek. Van Barosunda Adalet Nöbetini sürdüren ailelerle de görüşecek olan heyet, orada bir basın toplantısı düzenleyecek. 

13 Nisan 2022