Mısır Halkın Sosyalist İttifakı Partisi, PES ve GUE/NGLden partimize destek açıklaması: Yalnız değilsiniz!

Partimize yönelik son baskı dalgasına karşı uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor:

Avrupa Parlamentosu (AP) gruplarından Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) Eşbaşkanı Martin Schirdewan yaptığı açıklamada AP’deki tüm gruplara ve AP Başkanı David Sassoli’ye ile harekete geçme çağrısında bulundu. Partimize yönelik saldırıların demokrasiye yönelik olduğunu söyleyen Schirdewan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki kararından sonra gelen bu baskılara karşı Avrupa Birliği’nin (AB) harekete geçmesini istedi.

Schirdewan açıklamasında; “Tüm bunlar demokrasiye yönelik hakaretvari saldırılardır. Grubumuz, AP’deki tüm grupları HDP’li parlamenterleri savunmak için açık bir siyasi pozisyon almaya çağırıyor. Onlar da bizler gibi demokratik olarak seçilmiş temsilciler ve görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Şimdi durma zamanı değil. Demokrasi, her ne pahasına olursa olsun, savunulmalıdır”dedi.

Mısır Halkın Sosyalist İttifakı Partisi Politbüro Üyesi Mamduh Habaşi, yaptığı açıklama ile partimize desteğini iletti.

Açıklamasında Türkiye’de iktidarın baskılarına karşı HDP’nin her türlü ahlaki ve siyasi desteği hak ettiğini ifade eden Habaşi, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmasına değindi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının HDP’ye hiçbir şey kaybettirmeyeceğini belirten Habaşi, “Size gerçek, güvenilir ve sürdürülebilir dokunulmazlığı veren halktır” dedi.

Kendilerinin de Mısır’da benzer baskılarla karşılaştıklarını belirten Habaşi, Mısır Parlamentosunun ‘diktatörün istediğini veya istemediğini yapan ya da yapmayan’ bir parlamento olduğunu ifade etti. Baskıların Mısır’da da siyaset yaşamının ‘normali’ haline geldiğini söyleyen Habaşi, partilerinin Başkan Yardımcısı Abdel Naser İsmail ve pek çok muhalif siyasetçinin cezaevinde olduğu bilgisini paylaştı.

HDP’nin de kendileri gibi dünyadaki tüm ezilenlerin hakları için çalıştığını ifade eden Habaşi, amaçlarının ‘Enternasyonalin’ bir slogandan gerçeğe dönüşmesi olduğunu söyledi. Habaşi, “Başınızı dik tutun. Yalnız değilsiniz ve birlikte hiç de az değiliz” dedi.

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev de partimize yönelik son baskılara ilişkin açıklama yaptı. Önceki dönem Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'na yönelik polis şiddetine, dokuz milletvekilimiz hakkında fezleke hazırlanmasına ve Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasına değinilen açıklamasında Stanishev şu ifadeleri kullanıldı:

Avrupalı sosyalistler ve demokratlar, Dilek Hatipoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu için acil olarak polis şiddetinden korunma ve hukuki yardım talep ediyor. Onlara yönelik iddialar tamamen siyasi. TBMM'deki 9 HDP'li temsilcinin milletvekili dokunulmazlığının da korunması gerekiyor. Onlar halkı temsil ediyorlar ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da bulunduğu bu vekiller şimdi görevden alınma riskiyle karşı karşıya. Bu demokratik olmayan yönelimin derhal durdurulmasını talep ediyoruz.

HDP'li meslektaşlarımızın yanındayız çünkü onlar dostumuz ve müttefikimiz. Onlar ve Türkiye'deki diğer üye partimiz olan CHP büyük bedellerle demokrasiyi savunan özverili insanlar. Biz her zaman onların yanında olacağız.

Türk devleti tüm siyasi muhalefete zorbalık yapıyor ve muhalefeti bastırıyor. Erdoğan, seçmenlerin ve temsilcilerinin ifade, akademik ve siyasi özgürlüğünü kısıtlıyor. Erdoğan vatandaşların demokratik tercihlerini kabul etmeli, insan haklarına saygı göstermeli, yargı ve polisi kullanmayı bırakmalıdır. Hiçbir yönetici mutlak gücü hak etmez. Hiç kimse hesap verebilirlikten kaçamaz. Türk halkı nihayetinde söz sahibi olacaktır.

24 Şubat 2021