
Bitlis Milletvekilimiz Mizgin Irgat'ın trafik kazalarının sebepleri ve idarenin almadığı önlemlerin araştırılması amacıyla verdiği araştırma önergesi:
GEREKÇE
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın 2016 verilerine göre yalnızca bir yıl içinde 7 bin 300 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybetmiştir. Aynı yılda toplam yaralı sayısı ise 303 bin 812 olarak tespit edilmiştir. Bir önceki yıl olan 2015’te 1 milyon 313 359 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda da 7 bin 530 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 304 bin 421 vatandaşımız da yaralanmıştır.
Bu veriler ne yazık ki 2017’nin ilk aylarında da değişmemiştir. Yalnızca son dört ayda trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 843’tür. Yaralananların sayısı da 78 bin 300 olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye bu korkunç verileriyle dünyada en fazla trafik kazasının yaşandığı ve en fazla insanın kazalarda hayatını kaybettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 2007 yılından bu yana tutulan istatistiklere göre son 10 yılda ülke genelinde yaşanan trafik kazası sayısı 11 milyon 361 bin 191’dir. Bu ölçüdeki ölüm ve yaralanmalar o kadar sıradan hale getirilmiştir ki ne hükümetin ne de kamuoyunun gündemine gelebilmektedir. Ancak, insanların hayatına değer verilen bir ülkede bunun kabul edilmesine imkan yoktur.
Son olarak, 13 Mayıs tarihinde Muğla ilinde yaşanan ve 24 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 10 yurttaşın yaralandığı facia ülkedeki bu sorunu çok acı şekilde bir kez daha göstermiştir. Her gün en az bir haberini okuduğumuz trafik kazaları, katliam gibi sonuçlara yol açmaktadır. Toplum hemen her gün farklı bir kaza, ölüm ve yaralanma haberi ile sarsılıyor. İnsanlarımız sadece seyahat özgürlüğünü kullanırken denetimsiz ve tedbirsiz politikalar sonucunda hayatını kaybetmektedir. Bu kazalar yaşam hakkından sorumlu iktidarın ve yasaların yetersizliğini bir kez daha tartışmaya açmıştır. Denetim, denetleme ve cezaların yetersizliği ve caydırıcı düzeyde olmaması da bu sonuçlarda etkilidir.
Siyasi iktidar 15 yıllık iktidarındaki en önemli övünç kaynaklarından biri olarak yaptığı yolları göstermektedir. Ancak son 15 yılda yolların sayısı ne ölçüde arttıysa ölümlü trafik kazalarında da benzer bir artış yaşanmıştır. Siyasi iktidarın sorumluluğu sadece yol yapmak değil, yolların güvenliğini de sağlamaktır. Bunun olmadığı bir ülkede insanlar bir tür kaderlerine terk edilmiştir demektir. Ne yazık ki bugün Türkiye’de şehir içi veya şehirlerarası yolculuğa çıkan hiç kimse hayatta kalacağı güvenini yaşayamamaktadır. Bu da yolların güvensizliğinden kaynaklanmaktadır.
Bunca trafik kazası, ölüm ve yaralanma, idarenin gerekli önlemleri almadığı, kontrolleri yerine getirmediği, yol güvenliklerini sağlamadığı ve yeterli eğitimi vermediğinin açık işaretleridir. Türkiye’deki gibi yollarının güvenli olmadığı, gerekli önlemlerin alınmadığı, uyarıların yapılmadığı ve yeterli eğitimin verilmediği bir ülkede nasıl yaşanabilir ki? Ne yazık ki karşı karşıya kaldığımız tablo da bunu göstermektedir.
Trafik kazaları sadece birer istatistik değildir. Bu olaylarda binlerce genç-yaşlı insanımız, değerimiz hayatını kaybetmekte, yüz binlerce insanımız kalıcı şekilde sakatlanmaktadır. Bu durum da vatandaşların can ve mal güvenliklerine dair kuşkuları ve güvensizliği daha da artırmaktadır. Bu kazalar toplumda derin travmalar yaratmakta, ne yazık ki toplumsal hayatın her alanında da etkilerini göstermektedir.
Peki, her yıl binlerce insanımızın sırf “kaza”larda hayatını kaybetmesi kader midir yoksa insan hayatına değer vermeyen bir iktidarın özensiz-denetimsiz politikalarının bir sonucu mudur? Bunca ölüm ve yaralanmanın sorumlusu şoför kusuru mudur yoksa o şoförleri o yollara yönelten iktidar ve bağlı kurumları mıdır? Bu ülke neden trafik-yol güvenliğini sağlayamamaktadır? Bunca insanımız neden bu kadar basitçe hayatını kaybetmekte, yaralanmaktadır? Bu soruların artık ciddi şekilde araştırılması ve yanıtlarının kamuoyuyla paylaşılması şarttır.
Bu nedenlerle Türkiye’nin daha fazla ölüm ve travmayla karşılaşmaması açısından gerekli önlemleri de almaya sevk edecek şekilde bir meclis araştırmasının başlatılması, trafik politikasının yeniden ele alınması elzem hale gelmiştir.
15 Mayıs 2017