Mızraklı: Polemiklere ve kısır tartışmalara girmeden, umut olmaya ve güven vermeye devam etmeliyiz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanımız Selçuk Mızraklı’nın Demokratik Yerel Yönetimler Konferansımıza gönderdiği mesaj:

Dar zamana çok olayın sığdığı netameli dönemlerden geçiyoruz. Etkilerinin insan ve toplum düzleminde en az değerlendirildiği ama sonuçlarının tamamen müsebbibi olmayanlara ihale edildiği bir döneminde yaşandığını hiçsanmıyorum. Böylesi önemli bir sürecin üzerinden iki yıl geçti ve yarattığı sonuçlar hâlâ hakkınca değerlendirilmedi. Büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlar, yasal bir statüye kavuşturulmayınca ne yazık ki kayıpları kolay oldu.  Tüm olumsuzluklara rağmen daha fazla çaba göstermek ve çözüm gücü olduğumuzu başta halkımız olmak üzere herkese göstermek durumundayız. Polemiklere ve kısır tartışmalara girmeden, umut olmaya ve güven vermeye devam etmeliyiz. Miyopluğa düşmeden, soğukkanlı, ferasetli, bilgelikten beslenen ve perspektifi geniş bir anlayışla yaptığımız ama kayyum darbesi ve benzeri hukuksuzluklarla kesintiye uğrayan çalışmalarımızı yeniden hayata geçireceğimizi herkese anlatmalıyız.

Yerel yönetimler, demokrasinin neşvünema bulduğu değerli kurumlardır. Yerinden yönetim siyasal düzlemle beslenen ayrı bir anlam dizgesini başlatırken, yerel yönetim daha çok mali ve idari özerkliğin esas olduğu coğrafi yerleşimde merkezi yönetimle denk görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı yapılmış bir fonksiyonel uzuv durumunda. Merkezin, idari yetkilerini kısmen paylaştığı/devrettiği yerinden yönetim biçimleri ile karıştırmamak önem kazanıyor. Sadece Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde bakıldığında bile güçlü yerel yönetim, demokratik katılımcılıktan beslenerek ve etki alanı genişletilerek adeta bir geçiş trendi olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra yerel özgünlüklerin gözetilmesi ve ihtiyaçların en yakın yönetim biriminden sağlanması bakımından yerinden yönetim ilkesi çok önemli; fakat ne yazık ki Türkiye’de hukuki olarak buna cevap veren bir düzenlemeden bahsetmek mümkün değildir. Merkezi yönetim-yerel yönetim kavramları demokrasi ile birbirlerine hemhal olduğunda daha önemli oluyor. Yerelin ihtiyaçlarının, merkezin bürokratik dehlizlerinde kaybolmasına mahal vermemek için en yakın yönetim birimi tarafından yerinden karşılanması gerekmektedir.

Bizlerde ilk yerel yönetim deneyimimiz den günümüze kadar toplumu esas alarak yerel yönetimleri demokratikleşme çabası içerisine girdik. "Halka rağmen, halk için değil" anlayışı yerine Halkla beraber, halk için şiarını ilke edindik. Bu doğrultuda gelecek güzel günler için bir araya gelmiş olan tüm arkadaşları saygı ile selamlarken, umut tohumlarını ekerek başarıya ulaşacağımıza olan inançla konferansın; kayyumlar ile darbelenmek istenilen yerel yönetimler anlayışımıza yeni soluk olacağına inanıyorum. 

 

Adnan Selçuk Mızraklı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı

Kayseri Bünyan Cezaevi

26 Eylül 2021