Muğla Çevre Platformu’nun imzaları HDP’ye ulaştı

Orman yangınlarını partimizle ilişkilendiren siyasetçilere bilgi notu:

Muğla’nın Datça ve Dalaman ilçelerini etkisi altına alan ve yüzlerce hektarlık ormanlık alanın yok olmasına sebep olan orman yangınının ardından Muğla Çevre Platformu’nun başlattığı “İklim değişikliğine, orman yangınlarına ve doğa talanına karşı lütfen harekete geçin” imza kampanyası kapsamında toplanan 3700 imza HDP Parlamento Grubu’na ulaştı. İmza metninde şu taleplere yer verildi.

·Yanan orman alanları birçok kez görüldüğü gibi, birkaç yıl sonra imar izni ile konut yapımına, turistik tesislere tahsis edilerek, talana izin verilmiştir. Yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılmasını önlemek ve ekosisteminin yenilenmesi için her türlü yasal düzenleme yapılmalıdır.

·Orman yangınları ile daha etkin mücadele için, bu felakette de bir kez daha, çok net bir eksiklik olarak ortaya çıktığı gibi, mutlaka gece görüş donanımı olan yangın söndürme uçak ve helikopterleri alınmalıdır.

·Hükümetin orman, kıyı ve doğal sit alanlarını sermaye aracı olarak görmesi, torba yasalar ile, doğal sit alanlarının koruma derecelerini düşürerek, imar barışı adı altında sürekli yasal düzenlemeler yapması sonucunda doğa koruma alanları hızla tahrip edilmekte, kasti orman yangınları ve kaçak yapılaşma artmaktadır. Doğayı tahrip eden bu yasal düzenlemeler derhal geri çekilmelidir.

·"Koruma kullanma dengesi” adı altında doğa koruma alanlarının kontrolsüzce kullanıma açılması dengenin hep insan kullanımı yönünde bozulmasına yol açmakta ve aşırı insan baskısı bu tür felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Doğa koruma alanları için ekolojik taşıma kapasitesi net olarak belirlenmelidir.

·İklim değişikliğini tetikleyen fosil yakıt kullanımından derhal vazgeçilmeli, termik santrallar kapatılmalı, enerjinin verimli kullanılması için politikalar geliştirilmeli ve enerji üretiminde doğaya olumsuz etkisi en az olan enerji kaynaklarına yönelinmelidir.

·Toplum kesimlerinin en geniş katılımı ile en kısa zamanda ekolojik odaklı yeni bir anayasa hazırlanmalıdır.

Muğla yangınının herhangi bir örgütle bağlantısı yok, sorumlu bir GSM firması

Yangını sert bir dille kınayan HDP’nin konuya ilişkin çalışma ve temasları sürerken yangınla ilgili yeni bilgiler açığa çıktı. Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, yangının herhangi bir örgüt tarafından çıkarılmadığının kesin olduğunu ifade etti.

Yüzlerce hektar ormanın yok olmasına sebep olan ve geçtiğimiz hafta yasa dışı bir örgüt tarafından üstlenildiği iddia edilen Muğla’daki orman yangınlarıyla ilgili Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenlendi. Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, iddiaları yalanlayarak şöyle konuştu: “Jandarma, olay yeri inceleme ekipleri ve biz inceleme yaptık. Teröre ilişkin bir emareye rastlamadık. Kesinlikle terör amaçlı bir yangın değil. Biz bunu net olarak söyleyebiliyoruz. Fakat net ‘şundan dolayı çıktı’ da diyemiyoruz. Sebebi araştırılıyor.”

GSM şirketine yaklaşık 1 milyon liralık bir tazminat davası açıldı

Yangının bir kaza sonucu başladığını düşündüklerini belirten Demirci, “Yangına sebebiyet veren bir GSM şirketine yaklaşık 1 milyon liralık bir tazminat davası açıldı. Bunun bir kısmı ağaçlandırma masrafları, bir kısmı söndürme masrafları. Suç tutanağı düzenlendi. Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirildi. Konunun hukuki süreci devam ediyor. Enerji nakil hattından çıktığına dair tespitlerimiz var” diye konuştu.

Yangın söndürme işi de özel şirkete ihale edilmişti

Bir hafta önce çıkan ve 17 saatten fazla sürede kontrol altına alınabilen yangınla ilgili bir başka tartışma konusu da yangın söndürme uçaklarına ilişkindi. Yangında Türk Hava Kurumu uçaklarının kullanılmaması ve yangın söndürme işinin ihale ile özel bir şirkete verilmesi kamuoyunun tepkisini çekmişti. 

20 Temmuz 2019