Mültecilerin yoksullaştırılıp ölüme terk edilmelerini kabul etmiyoruz!

Göçmen ve Mülteciler Komisyonumuz ile Çocuk Komisyonumuzun ortak açıklaması:

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Değirmenönü Mahallesi’nde geçici koruma statüsündeki Suriyeli bir ailenin yaşadığı evde sobadan çıktığı ifade edilen yangında 1-11 yaş arası 8’i çocuk toplam 9 kişinin hayatını kaybetmesi, 5 kişinin de yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, sevdiklerine sabır, yangından etkilenenlere ise acil şifalar diliyoruz.

Bursa’da yaşanan bu vahim olay büyük bir yangın yerine dönüştürülmüş olan Türkiye’nin ibretlik acı tablosunu göstermesi açısından oldukça can yakıcıdır. Suriyeli mültecilere yönelik iktidar bloğunun palazlandırdığı ayrımcılık, ihmal, yok sayma, sömürü, ötekileştirme ve son kertede yoksullaştırma politikaları bu vahim olayın zeminini adım adım oluşturmuştur. Bu nedenle 8’i çocuk 9 canın hayatını kaybetmesi iktidar bloğunun bu politikalarından bağımsız değildir; bilakis söz konusu politikalarının sonucudur. 

Tüm halklara reva görülen bu ekonomik şiddet sarmalında mülteci çocukların payına ne yazık ki sobadan zehirlenip ölmek düşmüştür. Mülteci çocukların sağlıklı bir ortamda yaşama, barınma, sağlık, eğitim, adalet haklarının sağlanmadığı bu zeminde sonuç olarak çocukların yaşam hakkı ellerinden alınmıştır.

Bursa’da yaşanan bu elim olayın tüm yönleriyle derhal araştırılmasını, araştırma sonuçlarının şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Bu ve benzeri olayların tekrar yaşanmaması için gerekli politikaların hayata geçirilerek başta mülteci çocuklar olmak üzere Türkiye’deki bütün mültecilerin yaşam alanları insan onuruna yaraşır bir şekilde güvenli ve yaşanılabilir hale getirilmelidir. Bizler HDP olarak toplumsal özneler olan tüm çocukların yararına ve çocuklarla birlikte politikalar üretmeye devam edeceğiz. Mülteci çocukların başta yaşam hakkı olmak üzere bütün hakları için mücadeleyi büyüteceğiz.

HDP Çocuk Komisyonu 
HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu 
9 Kasım 2022