Müslüm Doğan: Hızır özgürlük diyenlerin yardımcısıdır

İzmir Milletvekilimiz Müslüm Doğan, Meclis Genel Kurulunda Alevi inancının kutsal aylarından Hızır Ayı'nı ve ikinci gününde olan Hızır Orucu'nu anlattı: Hızır’ın "özgürlük” diyenlerin yardımcısı olduğunu hatırlatan Doğan, şöyle konuştu:

Bugün Alevi inancı ve öğretisinin kutsal günlerinden biri olan Hızır orucunun ikinci günü. Tüm canların tuttukları orucun Hak divanına yazılmasını Hak’tan niyaz ediyorum.

Bu günde Aleviler üç gün oruç tutarlar; Hızır aşkına, erleri, pirleri, yoldaşları, uluları adına Hızır şahsında üç gün oruç tutarlar. Hızır, Alevilere göre, yoksulun, güçsüzün yanında, dar günün dostudur. O, yoktan var olmamıştır; o, her yerde her zaman vardır, özlem ve umudun adıdır, mazlumun acısına ortak olandır. Hızır, yârdir, yârendir, yoldaştır, acıyı bilendir, yaralara merhem olandır. Bu yüzdendir ki çağırılırken “Yetiş ya boz atlı Hızır!” denilir.

Hızır, doğaya yeniden can verendir. Hızır’ın bastığı yer can bulur. O, baharın müjdecisi, doğanın bereketidir, yeniden doğuşun yansımasıdır. Hızır, direnen, biat etmeyen, mazlumun, hakkın ve adaletin koruyucusudur. O, zalime karşı her zaman mazlumun koruyucusu olmuş, olmaya da devam edecektir. Hızır ayında semahlarını dönüp evrene, insanlığa, doğaya, suya, ateşe, yeniden doğuşa dua verilir. Nefsini, vicdanını, ahlaki duruşunu gözden geçirme ayıdır bu ay. Hızır, bizlere, tüm Alevi inanç topluluklarına yüzünü kadim tarihine, köklerine dönmeyi, yeniden doğuşu vadetmektedir. Pir taliplerine, talip pirine, mürşit pirine, musahip musahibine, kısacası ikrarımıza yeniden sahip çıkmakla yolun sadıkları olurlar.

Aleviler, yolun çar anasırı olan toprak, ateş, su, güneşten duasını alan inancın ve öğretisinin insanlarıdır. Yol aşktır, ışıktır, sevgidir, umuttur. Hızır yoldur, aşktır, sevgidir ve umuttur. Hızır yola can olmayı bilendir. Bilen insan yolunu ve kendini de bilmiştir. Yoldan ayrı düşmek kendi kutsallıklarından kopmaktır. Lokmalar barışa, insanlığa ve evrene, darda olana adanır. Ülkemiz halklarının birliğinin, dayanışmasının, ahlaki değerlerinin gelişmesinin lokmasıdır Hızır lokması. Lokmalar, suları kadınlara, çocuklara, darda kalanlara adanır. Semahlar, nefesleri muhabbetler, deyişleri hak için, halk için direnenlere adanır çünkü Hızır “özgürlük” diyenlerin, hakikat arayışçılarının, darda kalanın yâr ve yardımcısıdır.

14 Şubat 2017