Ne dün ne bugün ne de yarın Soma Katliamını unutmadık, unutmayacağız!

Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse'nin açıklaması:

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de her gün emekçiler, hem sermayenin aşırı kâr hırsı hem de iktidarlarca alınmayan önlemler nedeniyle iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmektedir. Hiçbir denetimin söz konusu olmadığı iş yerleri ve iktidarın yarattığı cezasızlık politikalarından faydalanan işverenlerin sorumsuzlukları, hemen her gün işçi katliamlarının yaşanmasına neden olmaktadır.

AKP’nin emek düşmanı ve sermaye yanlısı politikaları, 2014 yılında Soma’da Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamının yaşanmasına sebep oldu. Sekiz yıl önce bugün Soma’da yerin metrelerce altında 301 madenci canımızın iktidar ve sermaye ortaklığıyla katledilişlerine şahit olduk. Soma Katliamı, Türkiye halklarının hem yüreklerinde hem de hafızalarında acı ve öfkeyle ilk günkü gibi diri durmaktadır.

Katliama neden olanlara ödül gibi cezalar verildi. İktidar ise her zaman olduğu gibi sorumluluk almadı. Sermaye, sömürüsüne, vahşi ve önlemsiz çalıştırma koşullarına devam ederken, iktidar da sermayeyi kollamaya devam etti. AKP döneminde işçi cinayetleri kat be kat arttı. Katliamlar silsilesi ise Ermenek ve daha niceleriyle devam etti.

Biz, Soma’da ilk sağ kurtulan madencilerden birisi olan ve yer altından çıkarıldığında hâlâ yaşadığına inanamayan, alkışları duyduktan sonra “Yaşasın, yaşıyorum!” diyen madenciyi hiç unutmadık. Biz, nefretle madenci yakınına atılan tekmeyi hiç unutmadık. “Çizmemi çıkarayım sedye kirlenmesin,” diyen onurlu maden emekçisinin sesi hala kulaklarımızda.

Bizler açısından Soma Katliamı başta olmak üzere işçi katliamları “kader” ya da “fıtrat” değildir. Bu katliamlar, taşeronlaştırma, özelleştirme, örgütsüzleştirme, rödovans, sendikasızlaştırma, insanlık dışı çalışma sistemi ve kamu madenciliğinin yok edilmesi gibi politikaların sonucunda gerçekleşmiştir, gerçekleşmeye devam etmektedir.

Soma Katliamını asla unutmadık, unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Soma Katliamının sekizinci yıl dönümünde kaybettiğimiz 301 madenci canımızı tekrar saygıyla anıyoruz. İşçi katliamlarının yaşanmaması için çalışma koşullarının düzeltilmesi ve can güvenliğinin en birincil hak olduğu, iş ve işçi güvenliğinin eksiksiz olarak sağlandığı günlere kavuşmak için hep birlikte mücadeleyi yükseltiyoruz.

Şaziye Köse
Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
13 Mayıs 2022