Newroz kutlaması için herkesi saat 20:20’de evinin balkonunda, camında kutlama yapmaya çağırıyoruz

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Diyarbakır İl Örgütümüzde Newroz'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Günay şöyle konuştu: 

Bugün Newroz için bir araya geldik. Newroz'un görkemini, coşkusunu burada anlatmaya çalışsak zaman yetmez. Saatler, yıllar ve günler bunu anlatmaya yeter ancak. 

Newroz'u tek cümleyle anlatan şey direniş ruhudur

Bir şey var ki Newroz'u tek cümleyle ifade ediyor, o da direniş ruhudur. Newroz bu topraklarda hep direnişi ve direniş ruhunu sembolize etti. Devrimci Kawa'dan çağdaş Kawa olan Mazlum Doğan'a; Nusaybin'de, Cizre'de, Şırnak'ta ölümüne sokaklara çıkan herkes için direnişi sembolize etti Newroz. Kürtler açısından Newroz 90'lı yıllardan başlamak üzere mücadele gününe dönüştü. Varlık mücadelesi veren bir halkın ulusal hak taleplerinin, statü taleplerinin zirvesinin olduğu bir gündür Newroz. 

2013 Newrozu Kürtler için çok farklı bir Newroz oldu

90'lı yıllardan bugüne kesintisiz her yıl Newroz'u kutladık. Kürtler kadın, yaşlı, genç demeden her yerde sel olup Newroz alanlarına aktı, baharı karşıladı. Kuşkusuz bizim için daha büyük anlamlar ifade eden Newrozlar oldu. Bunlardan en önemlisi hepimizin tanıklık ettiği, Sayın Öcalan’ın barış çağrısının okunduğu 2013 Newroz'uydu. Bu Newroz'u farklı kılan Sayın Öcalan’ın çağrısının milyonlara ulaşması ve milyonların bu çağrıya tereddüt etmeden karşılık vermesi oldu. Bu salon aynı zamanda daha önce açlık grevlerine sahiplik etti. Bu açlık grevleri direnişi sonrası Sayın Öcalan ile görüşmeler başladı. Sayın Öcalan bir kez daha 2013 Newroz hattında olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Bu aynı zamanda barış demokrasi ve özgürlük hattını korumak anlamına geliyor. 

Korona Virüs'le mücadele etmenin tek yolu dayanışmadır

Bugün tüm dünyada bir salgın yaşanıyor. Korona Virüs nedeniyle insanlık zor zamanlardan geçiyor ve büyük tehlikelerle karşı karşıya. İktidar ise bu tehlikenin ciddiyetinden uzak, halkın sağlığı konusunda gerekli tedbirleri almamakta ısrarcı. Bu nedenle böylesi zorlu zamanların yarattığı sonuçları göğüslemek, tehlike ve zorlukları asgariye indirmenin ve üstesinden gelmenin tek bir yolu kalıyor bizlere, o da dayanışmadır. Maddi olanaklarımızı paylaşacağız. Manevi değerlerimizden güç alarak hep birlikte bu zorlu sürece karşı mücadele etmek her zamankinden daha önemli. Daha çok dayanışma, daha çok ortaklaşma ve elbette daha çok mücadele edeceğimiz zorlu zamanlardayız. 

Kitlesel Newroz kutlamalarını halk sağlığını öncelediğimiz için erteledik

Tam da bu anlama gelen Newroz haftasındayız. Bu yıl yine coşkulu, moralli, milyonların katılacağı Newroz etkinlikleri planlıyorduk. Ancak bir araya gelmek Korona Virüs nedeniyle halkımızın sağlığını tehdit edecekti. Bu yüzden erteleme kararı aldık. Korona Virüs salgını nedeniyle oluşacak riskleri göze almadık, halkımızın sağlığını önceledik. 

Newroz’un moral değerlerini kuşanarak yolumuza devam edeceğiz

Newroz'un halklar olarak dayanışma, yardımlaşma, direniş ve mücadeleye en çok ihtiyacımız olan bir döneme denk gelmesi daha şimdiden önümüzdeki zorlukların üstesinden geleceğimizin yani baharın müjdecisi olacaktır. Newroz'un temsil ettiği moral değerleri kuşanarak, bu değerlerden daha fazla beslenerek ve aynı coşkuyla manevi değerleri büyüterek yolumuza  devam edeceğiz. Alanlarda kutlamasak bile Newroz'un koruyucu ve güçlendirici mirası, coşku ve moralinden kendimizi mahrum etmeyeceğiz. 

Bu akşam 20:20'de pencerelere, balkonlara çıkarak Newroz ateşini yakacağız

"Her yerde Newroz" şiarı ile bu akşam 2020 Newroz'unu kutlayacağız. Bu zorlu günlerde tüm halkımızı balkonlarına, camlarına, teraslarına, avlularına çıkmaya davet ediyoruz. Newroz'u kutlamaya davet ediyoruz. Bu akşam 20:20’de balkonuna damına, camına, avlusuna çıkan halkımızdan cep telefonunun ışığını, çakmağını, el fenerini, meşalesini yakmasını istiyoruz. Şarkısını söylemesini, şiirini okumasını istiyoruz. Newroz'un bin yıllardır bize armağan ettiği aydınlığın bu karanlığı parçalamasını istiyoruz. 

Fiziki mesafeler olsa da duyguda, düşüncede, ruhta tek yürek olacağız

Aramızda salgından kaynaklı fiziki mesafeler olabilir ama bizler duyguda, düşüncede, ruhta tek yürek olacağımız bir Newroz'u karşılayacağız. Çok zorlu koşullarda 3 kibritle Newroz'u karşılamış ve bunun yarattığı direniş geleneği ile bu günlere gelmiş bir halkız. Dolayısıyla her koşulda Newroz'u kutlayacağız. 

Evimizin damı, penceresi, terası, balkonu bugün bizim için Newroz alanı

Yakacağımız bir mum, bir kibrit, bir fener ile birbirimizi aydınlatacak, söylediğimiz şarkılarla dünyanın dört bir tarafına dayanışma mesajlarını göndereceğiz. Herkesi kendi rengiyle, bulunduğu her yerde Newroz kutlamalarına katılmaya davet ediyoruz. Biz neredeysek Newroz orada, Kürtler neredeyse Newroz orada, halklar neredeyse Newroz orada. Dolayısıyla evimizin damı, penceresi, terası, balkonu bugün bizim için Newroz alanıdır.

Em ê agirê Newrozê bêxwedî nehêlin, saet 20:20’an de em ê Newrozê pîroz bikin

Ez dixwazim bi kurdî jî daxuyanî bidim. Mirovahî di rojên zor de derbas dibe. Koronavîrûs li hemû dinyayê, welatan, bajaran û mirovan tehdîd dike. Ev nexweşî li ser Kurdistanê jî tesîreke mezin dike. Mirovahî tenê bi hevkarî û alîkariyê dikare nexweşiyê rawestîne. Bi rêbazên aqilane divê em xwe û civakên xwe biparêzin û li ber xwe bidin. Sibê ji bo kurdan û miletên Rojhilata Navîn, rojeke pir girîng e, roja berxwedanê ye. Belê sibê Newroz e, sibê roja berxwedanê ye, sibê roja ronahiyê ye. Em îsal mixabin nikarin bi milyonan însanan re bên cem hev. Lê em agirê Newrozê bêxwedî nahêlin. Em ê îsal jî agirê Newrozê geş bikin. Ji bo me her der Newroz e. Îşev em li gor ruhê Newrozê saet di 20:20’an de li malên xwe li balkon û şibakeyên xwe, nift û lambeyên xwe vêxin û agirê Newrozê geş bikin. Dubare dibêjim; em bangî gelê xwe dikin. Îşev yanê 20'ê Adarê, di saet 20:20’an de agirê Newrozê geş bikin, dengê xwe bigihînin cîranê xwe û hemû dinyayê. Em bi coş û moral roja Newrozê pîroz bikin. Newroz tu car bêxwedî nemaye. Em şopdarê kesên ku di navbera 4 dîwaren de bi 3 darikên kibrîtê Newroz pîroz kiriye ne. Cejna Newrozê li hemû kurdan û li gelên dinyayê pîroz be. 

PIRS: Çima saet 20:20, taybetî û wateya wê çi ye? 

Ji ber ku em di 20'ê Adara 2020'an de vê Newrozê pîroz dikin, lewma em 20'ê Adarê saet 20:20’an de Newroz pîroz dikin. 

20 Adar 2020