Newroz startı verildi: 2023 Newrozu ulusal birliğe ve Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olacak

2023 Newroz kutlamalarının startı Şemdinli’de verildi. Kutlamalara Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve milletvekillerimiz Muazzez Orhan ve Sait Dede de katıldı. 

Depremde hayatını kaybedenleri anan Hakkari Milletvekilimiz Sait Dede, Newroz startının Şemdinli'de verilmesinin önemine işaret ederek, “Şemzînan Kürdistan’ın kalbidir” dedi.  

Direniş ruhunu yan yana gelerek büyüteceğiz 

Şemzînan'da startı vereceğiz ve bu startla direniş için bin yıllardır yanan Newroz ateşini sokak sokak harlayarak büyüteceğiz. Şemzîna'nın önemli bir anlamı var, Şemzînan 3 parça Kürdistan’ın bir araya geldiği yerdir. Kürdistan’nın birliğinin oluşacağı yerdir. Direniş ruhunu yan yana gelerek büyüteceğiz. 

14 Mayıs’ta son noktayı koyacağız

Katliamcı politikalara karşı 8 Mart’ta her yerde seslerimizi yükselttik şimdi Newroz'a giderken “Her yer Newroz her dem Azadî” diyerek mücadeleyi doruğa çıkaracağız. Kürtler olarak bize yaşatılanların cevabını elbette vereceğiz. Ve son noktayı da 14 Mayıs’ta Kürtler ve halklar olarak elbette vereceğiz. Bu direniş ruhunu, bu özgürlük beklentisini, bu var olma mücadelesini 14 Mayıs’ta, 8 Mart’ta başladığımız gibi Newroz’da da devam ettireceğiz. 14 Mayıs’ta elbette son noktayı Kürtler olarak, kadınlar olarak koyacağız. Bu sisteme karşı bu zalim dönemin Dehaklarına karşı birliği ve mücadeleyi yükselterek 14 Mayıs’ta elbette bu son noktayı koyacağız. 

Lozan, Kürtleri tasfiye etme girişimiydi 

2023 Newrozu'nun, politik, siyasi ve toplumsal büyük bir önemli var. Çünkü 2023 aynı zamanda Lozan’ın 100’üncü yıldır. Lozan Kürtleri tarihten silme durumuydu. Lozan Kürtleri dilinden, kültüründen, coğrafyasından koparıp yok etme, onursuzlaştırma ve tasfiye etme girişimiydi. Ama 100 yıldır Kürtler bu politikaya karşı her yerde direnerek bunu asla kabul etmediler. Ve 100 yıllık politikalarına karşı bugün Kürtler birlik taleplerini de direnişlerini de yükselttiler. 

Kürtler artık statüsüz yaşamak istemiyor

Dolayısıyla Lozan’ı 100’üncü yılını lanetleyerek Kürtler artık Lozan’ın 100’üncü yılını statüsüz, dilsiz, kendi kendini yönetecek bir yönetimi olmadan yaşamak istemiyor. 2023 yılı Kürtler açısından statünün de belirleneceği, dilinin de belirleneceği, kendi kendini yöneteceğinin modelinin de olacağı bir yıl olması nedeniyle siyasi ve toplumsal olarak da oldukça önemlidir. Bizler de buradan Lozan’ın yüzüncü yılına girerken de bu politikayı alaşağı edeceğimizi, nasıl şimdiye kadar direnişimizi yükselterek özgürlüğe doğru yürüdüğümüzü ifade ettiysek, bu yüzüncü yılda da bunu alaşağı edeceğimize inanıyoruz. 

Bugün bu AKP-MHP faşist iktidarı depremde de görüldüğü gibi kendi bekaları için, bir avuç yönetici için, her zaman baskıyı, zulmü, dönemin Dehak rolünü oynamaya devam ediyorlar. Buna karşı mücadelemizi şimdiye kadar nasıl yükselttiysek yine yükselteceğiz. 

İnsanlar depremde canları ile uğraşırken Kürt düşmanı sistem savaş politikalarına devam etti

Bu iktidar, tecrit ve savaş politikalarından besleniyor. Bu iktidar, kadın katliamlarından, demokrasiyi al aşağı etmekten besleniyor. Bugün Şemzînan’da olmamızın bir sebebi de savaşa karşı mücadeleyi yükseltmektir. Depremde insanlar canları ile uğraşırken, insanlar çadır, gıda ve barınma beklerken bu savaştan beslenen Kürt düşmanı sistem savaş politikalarına devam etti. Rojava ve Başûr'a saldırmaya devam ettiler. Kimyasal kullandılar. Bu yaklaşımı lanetliyoruz. Savaşa karşı mücadelemizi ve birliğimizi yükselteceğimizi belirtmek istiyorum. 

Sayın Öcalan’ın demokrasiye inancı sonsuzdur

Tecridi kabul etmiyoruz. Kürt halk ve Kürt halkının dostlarının Sayın Abdullah Öcalan’ın demokrasiye, özgürlüğe, birlikte hür yaşama, barışa ve özgürlüğe olan inancı sonsuzdur. Sayın Öcalan’ın artık fiziki özgürlüğü sağlanmalıdır. Özgürlük oluşana kadar her alanda mücadelemizi yükselteceğiz. Bu krizli sisteme karşı sayın Öcalan’ın çok net çözüm projeleri var. Biz bu çözüm perspektifine sonsuz inanıyoruz. Sayın Öcalan’ın Kürt halkının önderi olduğuna sonsuz inanıyoruz. Kürt halkın önderinin özgürlüğünün, Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye demokrasinin inşası olduğunu biliyoruz. Mücadelemiz Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için olacaktır. Mücadeleyi Şemzînan'dan yükselteceğimiza, burada yakacağımız ateşi her yere yayacağımıza "Her Der Newroz, Her Dem Azadî" diyerek özgürlüğe olan inancımızı yineliyorum. 

Li çar parçeyan li hemberî gelê Kurd şerê qirêj tê meşandin

Berdan Öztürk: Kedkarê çapemeniyê li ser navê KCD’ê ez we silav dikim. Newroza îsal em bi dilekî xemgîn pêşwazî dikin. Belkî bi govendê, bi coşê em vê Newrozê pîroz nakin lê Newroz tenê ji bo me govend nîne. Qadên peyamên giring in. Di vê erdhejê de 11 bajar hilweşiyan, 15 milyon insan di bin xisareke mezin de man. Erdhej li her derê dibin. Sedema kuştina evqas însanan evqas hilweşandinan erdhej nîne. Sebeba vê AKP û MHP ya faşîst û neyarê Kurdan e ku li 4 parçeyê Kurdistanê li hemberî gelê şerê qirêj dide meşandin. Sedem polîtîkayên şer e. Ev şer di 5'ê Nîsana 2015’an de dema ku li ser serokê gelê Kurd birêz Ocalan tecrîd giran kirin dest pê kir.

Dê Newroza 2023’yan bibe sedema yekîtiya gelê Kurd û azadiya birêz Ocalan 

Bi vê tecrîdê hûn negihîştin armanca xwe. Birêz Ocalan wek ruhê Kawa bi berxwedaneke bêhempa ji sala 99’an vir ve li hemberî van polîtîkayan li ber xwe da. Ev berxwedan berdewam dike. Di Newroza 2023’yan de em li Şemzînanê ne. Aliyek Rojhilat aliyek Başûr aliyek jî Bakur e. Li vir peyama herî giring ew e ku evqas êriş li hemberî gelê Kurd pêk tê, divê gelê Kurd yekîtiya xwe ya demokratîk ava bike. Me Newroza 2023’yan ji Şemzînanê da destpêkirin. Du peyamên me yên giring hene. Yek divê li hemberî êrişan, yekîtiya gelê Kurd a neteweyî li ser esasê demokrasiyê demildest bê avakirin. Ya duduyan jî Newroza 2023’yan wê bibe sedema azadiya fîzîkî ya birêz Ocalan. 

Careke din Dehaq hatine asta têkçûnê. Ruhê Kawayê Hesinkar ruhê berxwedêr e. Cardin Newroza gelê Kurd û hemû gelan ji Şemzînanê pîroz dikim. 

15 Mart 2023