Oluç: İstanbul’da AKP kongresi var, 500 metre ötedeki esnafın dükkanı kapalı

Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Oluç, şöyle konuştu: 

Bugün AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 128 milyar dolar meselesi ile söylediklerinden başlamak istiyorum. "128 milyar dolar ne oldu" diye haftalardır soruyor muhalefet partileri. Henüz Hazine ve Maliye Bakanı istifa etmemişti, soruyorduk. O günden bugüne Hazine ve Maliye Bakanı değişti, bizler bu soruları sormaya devam ettik. Bugüne kadar bu sorulara cevap alamamıştık. Bugün grup toplantısında şöyle bir cevap verildi: “Salgın bahanesi ile yeni bir finansal dalga oluşturmak isteyenlere elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadele kullanılmıştır”. Bu cevap gerçekten bugüne kadar hiç üzerinde düşünülmemiş bir cevaptı. Eğer böyle bir cevabınız vardıysa haftalardır niye bekliyor, söylemiyorsunuz? Bunu şimdi, yeni icat ettiniz. 

128 milyar dolar pandemi için kullanılmadı, halkı aldatmayın

Hangi mücadeleden bahsediyorsunuz? Pandemi tüm dünyayı vurdu. Küresel ekonomi büyük zarar gördü. Hangi devlet pandemiye karşı merkez bankasının rezervlerini bozdurdu. Dünyada başka böyle devlet var mı? Almanya mı bozdurdu, Fransa mı bozdurdu? Böyle bir şey yok.

Sorun ne biliyor musunuz? Sizin bozuk ekonomi sisteminiz, güven vermeyen çıkışlarınız ve yanlı ekonomi politikalarınız. Bu sebeplerden bu rezervler tüketildi. Bunun pandemi ile alakası yok. Bu paralar pandemi ile ilgili alanlarda kullanılmadı. Halkı aldatıyorsunuz açıkça. Nasıl pandemi için kullanılmış?! Esnaf kan ağlıyor. Verdiğiniz üç kuruş yardım ortada. İşçi, emekçi, kadınlar, gençler, köylü, çiftçi kan ağlıyor. 

128 milyar dolar pandemi ile ilgili hangi kalemlerde kullanılmış açıklayın

Pandemi dönemindeki yanlış ekonomi politikaları yüzünden, insanlar kan ağlıyor. 128 milyar dolar pandemi döneminde kullanılmış öyle mi? Halk buna inanacak mı? Bu açıkça doğru olmayan beyana inanılır mı? Buradan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a sesleniyorum. Açıklayın Sayın Elvan; bu 128 milyar dolar pandemi ile ilgili hangi kalemlerde kullanılmış. 128 miyar doların nereye gittiğini bilmek bu halkın hakkıdır. Çünkü onların alın teriyle, emekleriyle oluşturulmuş rezervlerdir bunlar. Halkın hakkı olan şeylerin nereye harcandığını öğrenmek istiyoruz. Bunu sormaya devam edeceğiz. Halkı aldatmayın. 

Buhar ettiğiniz 128 milyar dolar kimlere peşkeş çekildi?

Geçen gün Sayın Erdoğan, Berat Albayrak'la ilgili en büyük talihsizliği “damat sıfatı” dedi. Yani aslında bu alandaki birikim ve gayreti iyiydi diye anlattı. 128 milyar dolar istifa eden bakanının döneminde çarçur edildi. Kimlere peşkeş çekildi, bilmiyoruz daha öğrenemedik bir türlü. Bu mu liyakat? Bakın, mesele Berat Albayrak’ın damat olması değil, sizin bu ülkeyi bir aile şirketi gibi yönetiyor olmanızdır. Liyakatin ortadan kalkmış olmasıdır. 

Liyakati ortadan kaldırdınız, nepotizmi kılavuz edindiniz

Berat Albayrak sizin akrabanız olmasaydı Hazine ve Maliye Bakanı olabilir miydi? Olamazdı. Mesele bu kadar basit. Liyakati ortadan kaldırdınız, nepotizmi kılavuz edindiniz, sorun buradan kaynaklanıyor. Dolayısıyla sizin Türkiye’yi bir aile şirketi gibi yönetme hedefinizden kaynaklanan bir durumla karşı karşıyayız. Bu soruya verilmiş olan cevap kesinlikli tatmin edici değildir. Buhar ettiğiniz 128 milyar dolar kimlere peşkeş çekildi, bunu öğrenmek istiyoruz. 

AKP irtifa kaybını önlemek için lebaleb kongreler yapıyor

Maalesef pandemiden kurtulamadık. Sadece biz değil bütün dünya yaşıyor. Ama gerçekten bugün de İstanbul'da yaşanacak aynı felaket, sırf lebaleb kongreler yapsın diye AKP. Düşmüş olduğu durumdan kendini kurtaracak, irtifa kaybını silecek, toplumda hala ilgi odağı olduğunu gösterecek diye AKP lebaleb kongreler yapıyor, onların deyimiyle. Bu lebaleb kongrelerin yapıldığı yerlerde pandeminin artışı yükseliyor. Kırmızı yerler. Görünüyor değil mi? Bunları sadece biz söylemiyoruz. Sağlık Bakanının açıklaması var. 

Pandemide en büyük artış lebaleb kongrelerin olduğu yerlerde

Sağlık Bakanı "100 bin nüfusa karşı görülen vaka sayısına göre çok riskli il sayısı 9’dan 12’ye yükseldi" diyor. Kocaeli, Sakarya, Konya, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, İstanbul. En büyük artış Samsun ve Ordu’da. Nerelerde, işte o lebaleb kongrelerin yapıldığı yerlerde. Bu kadar büyük sorumsuzluk olabilir mi? Pandemi sona erdi de bu kongreler o nedenle mi yapılıyor? Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı da biz mi duymadık? Pandemi bittiyse esnaf niye bu derdi çekiyor.

İstanbul’da AKP kongresi var, 500 metre ötedeki esnafın dükkanı kapalı

Bugün İstanbul’da siz kongre yapacaksınız. O kongre yaptığınız yerin 500 metre ötesindeki esnafın dükkanı kapalı. 10 tane masa ile lokantası olan esnafın dükkanını açtırmıyorsunuz ama lebaleb kongreler yapıyorsunuz. Bunu da kendi çıkarlarınız için kullanıyorsunuz. Gerçekten ayıptır. Halk sağlığına büyük bir darbedir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Etkinliklerimize katılanlara pandemi nedeniyle ceza kesiyorsunuz

Bir kez daha söylüyoruz. Bakın sizin dışınızda barolar kongre yapmak istedi, yaptırmadınız. STK'lar kongre yapmak istedi yaptırmadınız. Bizim etkinliklerimize 30 kişiden fazlasını almamıza izin vermiyorsunuz, gelenlere ceza kesiyorsunuz. Batman’da, Osmaniye’de, Van’da bizim etkinliklerimize katılmış olanlara pandemi gerekçesiyle ceza kesiyorsunuz ama siz kongrelerinizi yapıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Halk sağlığını siyasi çıkarlarınız için hiçe sayıyorsunuz. Bu gidiş, gidiş değildir. Bunu da halk bir kez daha görmelidir. Kongre yaptıkları yerlerde pandemideki yükseliş devam edecek olursa bunun bir numaralı sorumlusu AKP’dir. 

Soru: 33 vekille ilgili fezlekelerin Meclis Başkanlığına ulaştığını söyledi Meclis Başkanı. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Biz de duyduk ama henüz hangi fezlekeler olduğunu bilmiyoruz. Arkadaşlarımız onu öğrenmeye çalışıyor. Öğrendiğimiz zaman bu konudaki görüşlerimizi açıklayacağız.

24 Şubat 2021