Oluç: Yerel seçimlerdeki başarı Türkiyede siyasi atmosferi değiştirecektir

Parti Sözcümüz Saruhan Oluç, Demokrasiye Çağrı Grubu'nun İstanbul'da yaptığı basın toplantısında yerel seçimlere ilişkin konuştu. 

Yerel demokrasi, aslında demokrasinin beşiğidir. Yerel demokrasinin olmadığı toplumlarda demokratik politik kültür de gelişmez, demokrasi de yaşanmaz. Yerel demokrasi doğrudan doğruya yurttaşların yönetime katılma ve denetleme imkanlarını oluşturur. Yerel demokrasiyi, yerinden ve yerelden yönetim meselesini son derece önemseyen bir partiyiz. Gittikçe merkezileşen ve Saray'da tek kişide cisimleşen iktidar karşısında, güçlenen, iktidarın ve yetkilerin merkezden yerellere doğru akmasını sağlayacak adımların atılması büyük önem taşır. İşte 31 Mart 2019 yerel seçimleri de bu adımlar için önemli imkanlar sunuyor. Merkezi ve ceberrut iktidarı yerellerden kuşatma imkanını bize veriyor. 

31 Mart aynı zamanda kayyum icraatlarının hesabını da soracağımız tarihtir

Toplumsal muhalefet, demokratik muhalefet üzerine düşeni yaparsa -ki yapacağına inanıyorum- o zaman bu merkezileşen iktidar karşısında güçlü yerel yönetimlerin oluşmasını sağlayabiliriz. Bu baskıcı otoriter iktidarı frenleyip durdurabiliriz, geriletebiliriz. 

Bakın biz hep söylüyorduk ve belki biz söylediğimiz için yeterince dinlenmiyor, duyulmuyordu. Biliyorsunuz Sayıştay raporları ortaya çıktı. Bu raporlarda, 95 belediyemize atanan kayyumların büyük yolsuzluklar ve usulsüzlükler yaptıkları ortaya çıktı. Bunu Meclis'te de dile getirdik, önümüzdeki süreçlerde de konuşmaya devam edeceğiz. 

Kürt halkının iradesini gasp eden, kültürüne ve değerlerine saldıran kayyumlar, sadece halkın malı olan arazileri, arsaları kendi yandaşlarına, ailelerine peşkeş çekmekle kalmamışlar, çok büyük usulsüzlük ve yolsuzluklara da imza atmışlar. Bu kayyumlardan demokratik yollarla, seçim yoluyla hesap sorulmasının da tarihidir 31 Mart bizim için.

Yerellerde sonuç almak Türkiye ikliminin değişmesi demektir

Sadece Kürt illerinde değil, aynı zamanda batı metropollerinde de bu iktidarı geriletecek, uygulamalarını püskürtecek adımların atılması büyük önem taşıyor. HDP olarak bu konuda elimizden gelen her şeyi yapma konusunda kararlıyız. Bu sözleri her fırsatta söylüyoruz. En geniş demokratik ortaklıkların kurulması için yerellerde birlikte hareket edilmesi ve sonuç alınması lazım. Özellikle büyükşehirlerde hele hele İstanbul’da sonuç alınması demek, Türkiye’deki siyasi denklemin de değişmesi demektir. 

Demokrasiye Çağrı Grubu'nun ve benzeri çalışmaların çok önemli girişimler olduğunu düşünüyoruz. Sadece İstanbul için değil batıdaki bütün büyük kentler ve Kürt illeri için de bunların önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz. Bu adımların ve girişimlerin somut ve sonuç alıcı olması için elimizden geleni yapmaya hazırız.

8 Kasım 2018

Etiketler: #saruhan oluç