Özgökçe: Milletvekillerimizin davalarının bir an önce sonuçlanması için talimat verilmiş

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın 2010 yılında yapılan Anayasa referandumu sürecinde yaptığı bir konuşma üzerine açılan davanın duruşması bugün Van Erciş 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı izleyen Van Milletvekilimiz Bedia Özgökçe Ertan, adliye önünde yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Silahların gölgesinde bir duruşma yapıldı

Burada açılan davada özellikle dikkatimizi çeken şey izleyicilerin duruşma salonuna yoğun bir güvenlik altında alınması ve yasaya aykırı olmasına rağmen polislerin salona silahlarıyla girmesi idi. Bu hususu mahkeme heyetine de ilettik, silahların gölgesinde duruşma yapıldı. Bu yargının bağımsızlığını zedeleyen bir durumdur. Bu tutumu şikayet ettik ve tutanak altına alınmasını sağladık, gerekli yasal işlemlerimiz devam edecek.

Demirtaş hakkında açılan dava 7 yıl önce başlatılan bir soruşturmaya dairdi. 2010 yılında yapılan Anayasa değişiklik referandumunda bir siyasi parti olarak, siyasi faaliyet kapsamında Eş Genel Başkanımızın Erciş halkına hitaben yaptığı bir konuşmaya dairdi.

Bildiğiniz gibi siyasetçiler konuşurlar. Hükümeti eleştirirler ve en iyisi en doğrusunu anlatmaya çalışırlar. Eş Genel Başkanımızın yaptığı açıklama da bu minvaldedir. Bugünkü yargılamada da anladığımız şey, dokunulmazlıklarımızın kaldırılmasının ardından alelacele açılan yargılamaların bir sonuca bağlanması gerektiği üzerine alınan talimatla bu süreçlerin yürütüldüğü.

2010 referandumundaki değişikliler yargıya müdahaleyi içeren değişikliklerdi. Biz o gün olduğu gibi bugün de siyasi eleştirilerimizi yapıyoruz. Eleştirilerimiz halkın anayasa değişiklik sürecine katılamamasıyla, yeterince anlaşılamamasıyla ilgilidir. Halkın katılması gerektiğine dair yoğun çabalarımız vardır. Halk bu sürecin içerisinde olmalıdır. Halkın yaşamını bu derece etkileyen yasaların yeterince anlaşılması ve halkın karar verici olabilmesi için zemin yaratılması gerekiyor.

Konuşmaya ve eleştirmeye devam edeceğiz

Biz bildiğiniz gibi OHAL koşullarında yaşıyoruz. OHAL’in gölgesinde, tartışılmasına imkan vermeden, muhalefetin sesi kısılarak Anayasa yapılmak isteniyor. Biz bunu her zaman her koşulda anlatmaya devam edeceğiz. Siyasetçi olarak konuşmaya, eleştirmeye devam edeceğiz. Türkiye halkları en iyi koşullarda yaşamayı hak ediyor. Halkımız bize onlar için en iyi olacak yasaları çıkaralım diye yetki veriyor. Bunun sözünü verdik ve bunu yerine getirmeye çalışıyoruz.

Tutuklu tüm vekillerimizin bir an önce serbest bırakılması, yargılamanın adil bir biçimde yapılması gerekir.

24 Ocak 2017