Parlamento Grubumuzun Vanda düzenlediği toplantı sona erdi

Parlamento Grubumuzun önümüzdeki dönem stratejisini belirlemek üzere Van’da düzenlediği toplantı sona erdi. 3 gün süren toplantı sonrasında açıklama yapan Parti Sözcümüz Saruhan Oluç, şu ifadeleri kullandı: 

3 gün süren toplantımızı tamamladık. Birinci gün Kadın Grubumuz önümüzdeki dönemi, kadın özgürlük mücadelesinin, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin nasıl sürdürülmesi gerektiğine dair tartışmalar yürüttü. Son iki gündeki toplantımıza ise tüm vekillerimiz katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında bir tür ucube ile karşı karşıyayız

Esas itibariyle birkaç konu gündemimizdeydi. Bir tanesi siyasi gündemdi elbette. Yeni hükümet sisteminin işleyişi ve buna karşı yürütülecek mücadele hattını tartıştık. Güçlü bir yürütme yaratma amacıyla oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında bir tür ucube ile karşı karşıyayız. Bu sistem, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve önümüzdeki bir iki gün içinde Meclis Genel Kurulu’nda tartışılacak olan OHAL’i kalıcılaştıracak kanun teklifi ile sürecek. Bu teklif ile ilgili değerlendirmelerimizi, Meclis’teki pozisyonumuzu, sürdüreceğimiz muhalefeti tartıştık.

Ortak mücadelenin, demokratik siyasetin yol haritasını 28-29 Temmuz’da PM'ye sunacağız

Var olan sistemin bütününün bir kişinin keyfiliğini egemen hale getiren bir sistem olduğunu bir kez daha tespit ettik. Yasamaya üstünlük sağlayan bu sistem yargıya da hakimiyeti sağladı.

Grup içinde çeşitli tanımlar ele alındı, ‘seçilmiş otokrasinin inşası’, ‘anayasal diktatörlüğün inşası’, ‘faşizmin kurumsallaşması’ gibi tanımlar kullanıldı.

Tanımı ne olursa olsun, toplumsal muhalefetin birleşik ve ortak mücadelesinin, demokratik muhalefetin nasıl yapılacağına dair bir yol haritası çıkardık. Ortak ve birleşik mücadelenin, demokratik muhalefetin yol haritasını 28-29 Temmuz’da Parti Meclisi’ne öneriler şeklinde sunmayı kararlaştırdık.

Demokratik toplumsal muhalefetin hedefi yereller vasıtasıyla merkezi iktidarı kuşatmak ve zayıflatmak

İkinci önemli tartışma yerel seçimlere ilişkindi. Yerel seçimlere ilişkin çalışmaları tartıştık, yerel demokrasi anlayışımızın eksikliklerinin nasıl giderileceğini konuştuk. Yerel yönetim seçimleri hazırlıklarımıza başlamayı bir kez daha değerlendirdik. Bu konuda Meclis Grubumuzun hangi örgütlenme çalışmalarına katılacağını konuştuk. Demokratik toplumsal muhalefetin hedefinin yereller vasıtasıyla merkezi iktidarı kuşatmak ve zayıflatmak olduğu konusunda fikir birliği oluştu.

Üçüncü tartıştığımız konu Meclis’teki Grubumuzun çalışma anlayışı üzerineydi Grubun parti ile, il-ilçe örgütleriyle ilişkisinin nasıl şekilleneceği, Meclis içi komisyon çalışmalarının nasıl yürütüleceği, Grup-Genel Merkez ilişkilerinin nasıl şekilleneceği gibi konularda kararlar aldık. Bu kararları da önümüzdeki hafta Parti Meclisimize sunacağız.

Bize büyük bir moral ve coşku veren, Meclis Grubumuzun dil birliğini sağlayan bir çalışmayı sonlandırdık. 3 gün süren kampımızın sonuçları genel hatlarıyla bunlardı.

 

22 Temmuz 2018

Etiketler: #saruhan oluç