Parti Meclisimiz kongre kararı için toplandı: Milyonlarla, demokratik Türkiye ve özgürlük için geliyoruz

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar Parti Meclisi toplantımızın açılış konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

Parti Meclisimiz, Genel Merkezimizin Balgat’ta bulunan ek binasında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, şunları söyledi:

Bu bina demokratik siyasetin kararlı mücadelesinin sembolü 

Bu önemli toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Toplantıyı bu binada yapmamızın çok anlamı var. Bu binada demokratik siyasetin kararlı mücadelesinin hem sicili hem başarı hanesi dopdolu. Baskı sicili devlet adına karanlık mücadele hanesi bizler adına aydınlıktır. Daha önce bu binada geleneklerini ve miraslarını devraldığımız başka partilerimiz de çalışma yürüttüler. Önce HADEP, sonra DEHAP, DTP, BDP ve kısmen DBP burayı genel merkez olarak kullandılar. Pek çok baskıya, zulme karşı toplantılar, kararlar bu mekanda gerçekleşti. Baskılara rağmen, zulme rağmen her türlü tasfiye girişimlerine rağmen, görüyorsunuz ki demokratik siyaset dimdik ayaktadır. Buraya gelmemizde emeği geçen, bedel ödeyen bütün yoldaşlarımıza buradan sevgilerimizi saygılarımızı teşekkürlerimizi ve minnetlerimizi sunuyoruz, hepiniz var olun. 

Bu değerli mirası taşıyan halkımız yürüyüşüne devam ediyor 

Bu değerli miras şimdi emin ellerde büyüyerek devam ediyor. Nasıl her bir partimiz kendisinden önceki geleneğin mirasını onurla taşıdaysa HDP de aynı mirası aynı kararlılıkla taşımaktadır ve daha da ileri taşımak için her alanda çalışma yürütmektedir.Burada herkesin alması gereken mesaj şudur; devlet demokratik siyaseti tasfiye etme çabasında başarısızlığa uğramıştır. Farklı iktidarlar, farklı kadrolar devlet kadrolarına gelmiştir ve bu siyasi geleneği hedef almışlardır. Kürt sorununda, savaş politikalarında ısrar etmişlerdir ve hepsi tarihin çöplüğüne gitmişlerdir. Ama bu değerli mirası taşıyan insanlarımız, halkımız ve çalışanlarımız onurla, gururla yürüyüşlerine devam etmektedirler. 

Bu iktidarı, çözümsüzlükte ısrar eden geçmiş iktidarların akıbeti bekliyor

Kürt sorununda, çözümsüzlükte ısrar eden, demokratik siyaseti tasfiye edebileceğini sanan bütün geçmiş iktidarların uğradığı akıbet bugün aynı anlayışı sürdürmekte olan bu iktidarı beklemektedir. Bu iktidar aynı anlayışta ısrar ettiği için bundan öncekilerle aynı akıbete uğrayacaktır; tarihin çöplüğüne gidecektir. Kürt sorununda çözüm, Türkiye’nin tamamı için demokratik cumhuriyeti ve bütün halklar için büyük barış mücadelesi kararlılıkla sürüyor ve bu mücadele büyüyerek devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Kongre tarihi bu PM toplantısında verilecek

Bu Parti Meclisinin gündeminde önemli bir konu var, bir konu öne çıkıyor. Covid salgınından dolayı il ve ilçe kongrelerini zamanında yapma imkanı bulamadığımız için 5’inci olağan kongremizi zamanında yapamadık. Normal şartlarda şubat ayında yapmamız gerekiyordu ama başta COVİD olmak üzere bizim dışımızdaki diğer nedenlerden dolayı olağan kongremizi toplayamamıştık. Hazırlıklarımız büyük ölçüde tamamlandı. Örgütlenme Komisyonumuz PM’miz ve diğer kurullarımız çalışmalarını büyük bir özveri ile yürüttüler ve şimdi büyük kongremizi toplamak için hazırlıklarımızı olgunlaştırdık. Önümüzde önemli bir kongre var, tarihi bir kongre var. Kongre ile ilgili ayrıntılar bu PM toplantısının önemli bir gündemidir. Birlikte takvimi tartışacağız, ayrıntıları birlikte somutlaştıracağız. 

Kongremiz en güçlü irade gösterisi olacaktır

Önümüzdeki kongre bu kararlı, onurlu yürüyüşün en büyük şölenlerinden biri olacaktır. En güçlü irade gösterisi olacaktır. Binler, onbinler toplanacak ve HDP’ye karşı yürütülen, bu siyasi geleneğe karşı yürütülen saldırıların nasıl boşa çıkarıldığını orada hep birlikte ortaya koyacaktır. Önümüzdeki kongreye büyük önem atfediyoruz. Herkese o kongrede kararlılık mesajını, mücadelede ısrar, demokratik siyasette inat ve çözüm isteğimizin sonsuz olduğu mesajını hep birlikte vereceğiz. Bunun diğer yüzünde hiçbir saldırının bizi yolumuzdan alıkoyamayacağı mesajı yer alacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi bu hedeflerde yolumuzdan alıkoyamayacaklardır. 

HDP’yi savunmak Kürt sorununda demokratik çözümü savunmaktır

Bundan önceki iktidarın denediklerinden çok daha fazlasını bu iktidar denedi ama sonuç alamadı. Kobanî Kumpas Davasında her şey ellerinde kaldı. Kurgu, o kadar çaresiz ve zavallı bir şekilde yapılmıştı ki her duruşma bu kumpasın ortaya çıkmasına vesile oldu. Orada sanık sandalyesine oturtulan dostlarımız, arkadaşlarımız tarih önünde ve halkların vicdanında bu sistemi mahkum etmişlerdir. Şimdi de kapatma davasını sürdürmektedirler. HDP’ye karşı kapatma davası da demokratik siyaseti tasfiye etme araçlarından biri olarak kullanılmaktadır. HDP’nin köklü bir fikriyat, güçlü bir gelenek olduğunu dünya alem biliyor, bu iktidar da biliyor. Kapatma davasına karşı daha ilk günden söylediğimiz şuydu. HDP’yi sonuna kadar savunacağız. HDP’yi savunmaya ve korumaya kararlıyız. Buradan bu ülkenin geleceğini belirleyecek kitlesel gücü ve siyasi iradeyi en etkili şekilde ortaya koyacağız. HDP’yi savunmak demokratik siyaseti savunmaktır. Bu ülkede Kürt sorununda demokratik çözümü savunmaktır, bu ülkede halkların eşit yurttaşlık temelinde büyük barışını savunmaktır. Bu ülkede HDP’yi savunmak zulme, zorbalığa, sömürüye, yalan ve talana karşı çıkmaktır. 

HDP’yi ve demokratik gelecek umudunu dimdik ayakta tutacağız

O nedenle bizim HDP’yi savunmamız sadece partililer olarak olarak görevimiz değil halklara, insanlığa ve tarihe karşı sorumluluğumuz, görevimizdir. PM’miz bu sorumluluk ve görevin bilincindedir, gerekli kararları alacaktır. Bu güne kadar olduğu gibi halklarımız tarafından sahiplenilecektir, sonuna kadar hayata geçirilecek ve bunun için her türlü mücadele yürütülecektir. Elimizden gelen bütün imkanlarla, elimizden gelmeyenleri de yaratarak HDP’yi, bu ülkenin demokratik geleceğini, bu ülkede barış umudunu dimdik ayakta tutacağız. 

Milyonlarla demokratik çözüm ve barış için geliyoruz

Onbinlerle, milyonlarla geliyoruz, bu ülkede değişim için demokratik çözüm ve barış için yürüyoruz. Cezaevinde yürütülen insanlık dışı muamelelerin bu ülkenin her tarafına yayılmasını sağlamak için uğraşan bu iktidarı durdurmak için geliyoruz. Bu iktidarı besleyen bütün rejim unsurlarını değiştirmek için geliyoruz. Nasıl bu düzen başka iktidarlar yarattıysa bu düzen şimdi bu iktidarın temellerinde yer almaktadır. O nedenle iktidarı göndermek yetmez. Bütün bu zorbalıkları, zulmü, sömürüyü, talanı insanlık dışı her türlü politikayı yaratan düzeni de değiştirmemiz gerekiyor. Bunu dostlarla, yoldaşlarla Türkiye’de en geniş demokrasi ittifakı ile yapacağız. Demokrasi ittifakı geçen kongre kararıydı, o günden beri aldığımız yol, bizlere büyük umut veriyor. Türkiye’de gerçek alternatif, çözüm ve barış için, halkların refahı ve huzuru için, eşit yurttaşlık için, inançların özgürlüğü için, demokrasi ittifakını daha da büyüteceğiz. Seçeneğin bu olduğuna halkımızın büyük çoğunluğunu ikna etmek bizim görevimiz olacaktır, ikna edeceğiz. Her türlü imkanımızla diyalog yollarını toplumun farklı kesimleri ile müzakere imkanlarını kullanacağız. Üzerimize düşen eleştiri, özeleştiri yükümlülüğü varsa, eksiklerimizi gidermek için bu imkanlardan yararlanacağız. Bugüne kadar neyi eksik yaptık neyi başaramadık bunları açık yüreklilikle tartışacağız. Bu konuda eksikliklerimizi, toplumun farklı kesimlerinden gelecek her türlü samimi eleştiriyi de büyük bir ciddiyetle ele alacağız. 

Türkiye’yi birbirine benzer iki kutba mahkum bırakmayacağız, 3’üncü yol var

Bizi büyütecek olan esas yöntem budur. Halklarla toplumun farklı kesimleri ile ama özellikle ezilenlerle, mağdurlarla, ötekileştirilenler, yok edilmek istenenlerle birlikte karşılıklı diyalog ve eleştiri mekanizmasını da işleterek yolumuza devam edeceğiz. Bütün demokrasi güçlerine Türkiye’de barış ve demokrasi isteyen, zulmün, zorbalığın ve talanın bitmesini isteyen herkes gelsin bu yolda birlikte yürüyelim, sözümüz varsa birbirimize yürürken söyleyelim ama esas hedefi gözden kaçırmayalım. Hedefe yürürken birbirine destek olmak, dayanışmayı ortak mücadeleyi en ileri noktaya taşımak temel şiarımız olmalıdır. Eleştirilerimizi ve uyarılarımızı birbirimize mücadele içinde yürürken, hedefe doğru kararlılıkla ilerlerken dile getireceğiz, bizim anlayışımız, fikriyatımız bunu gerektiriyor, bunu başaracağız Türkiye’yi birbirine benzer iki kutba mahkum bırakmayacağız. 3’üncü yol var. Bu yolu taşıyacak HDP var, HDP’nin büyütmekte olduğu Demokrasi İttifakı var. 

Eşit yurttaşlık temelinde bütün inançları ve hakları birleştirecek yolu inşa ediyoruz

Zorbalığı zulmü tek tek saymaya gerek yok. Cezaevlerinde özellikle kadın yoldaşlarımıza ve bir çok mahpusa reva görülen o zulmü, vicdansızlığı hergün dile getiriyoruz. Aysel Tuğluk’un, Gültan Kışanak’ın, Ayla Akat’ın, Sebahat Tuncel'in, Figen Yüksekdağ’ın şahsında bunları her gün dile getireceğiz. Dün sevgili Eş Genel Başkanım Pervin Buldan’ın başkanlık ettiği Kadın Meclisimiz bu konuda en kararlı duruşu göstermiş, güçlü bir iradeyi ortaya koymuştur. İşte HDP budur. HDP bu ülkeyi değiştirmeyi ahdetmiş kadın mücadelesinin partisidir. HDP sokaklarda, fabrikalarda, meydanlarda emeğinin hakkını arayan emekçilerin partisidir. HDP inancı yok sayılan, kimliği bastırılan, aşağılanan bütün inançların partisidir. Alevilerin de bugün Paskalya’yı kutlayan Hristiyanların da bütün inançların da partisidir. Bütün inançlar burada eşit şekilde kendi iradeleriyle temsil edilmektedir. Biz eşit yurttaşlık temelinde bütün inançları özgürlük temelinde bütün hakları birleştirecek yolu inşa ediyoruz. 

Bugüne kadar ödenen bedelleri somut kazanıma dönüştürme zamanıdır

Bu yolda her bir adımın zorluklarla karşı karşıya kalacağının bilincindeyiz. Tarihimiz zorlukların tarihidir bir yanıyla ama esas olarak mücadelenin, başarının da tarihidir. Bize devredilen mücadele ve direniş geleneğini Türkiye'yi yeniden inşa etmek için kullanma zamanıdır. Şimdi yeniden başlangıç zamanıdır. Bugüne kadar ödenen bedelleri somut kazanıma dönüştürme zamanıdır. Şimdi kazanma zamanıdır. Bu hedefe ulaşmakta en küçük tereddüt gösterecek tek bir HDP’li yok ama bu hedefe inandırılması gereken daha çok toplum kesimi var. Onlarla da belirttiğimiz çerçevede diyaloğumuzu, müzakeremizi sürdüreceğiz. İttifakımız halklarındır, kadınlarla, gençlerle, emekçilerle yok sayılan inkar edilen inanç gruplarıyladır ve bu ittifak mutlaka başarıya ulaşacaktır. 

Şimdi Newroz’un verdiği mesajların gereklerini yerine getirme zamanıdır

Bu PM toplantısının tarihi öneminin farkında olduğunuzu biliyorum, bu toplantının önümüzdeki dönemin yol haritasını ortaya çıkaracağından şüphemiz yok, daha fazlası da olacak. Bu toplantı aynı zamanda Newroz’da yakılan o büyük meşalenin ışığını ülkenin her tarafına yayacak kararları da alacaktır. Newroz'da mesajları halk verdi. Newroz’da Kürt halkının kararlılığı dünya aleme gösterildi. Ülkenin 70 yerinde diğer halklarla birlikte bu mücadele geleneğinin yarattığı büyük kararlılığı gösterdi Newroz. Şimdi Newroz’un verdiği mesajların gereklerini yerine getirme zamanıdır, şimdi geleceği demokrasi, özgürlük, barış ve eşit yurttaşlık üzerine inşa etme zamanıdır. Şimdi HDP zamanıdır. HDP ile birlikte büyümekte olan demokrasi ittifakının zamanıdır. Yolumuz açıktır, en ufak bir tereddüte yer yoktur. En güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz, büyüyeceğiz. O büyük dönüşümü gerçekleştireceğiz, hep birlikte kazanacağız. 

17 Nisan 2022