Bayramlaşma gündemi seçimler: 15 Mayısta demokrasi bayramını kutlayacağız!

Partiler arası bayramlaşma ziyaretleri programlarımız tamamlandı. Program kapsamında Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Gülnur Hayran, Ar-Ge Başkan Yardımcısı Kayhan Sayın, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Atakan Çakmak, İdari ve Mali İşler Başkan Yardımcısı Sinan Meydan, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Murat Emir, PM üyeleri Semra Dinçer ve Deniz Demir partimizi ziyaret etti. 

Heyetler, MYK Üyemiz Sultan Özcan, PM Üyemiz, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu EŞ Sözcümüz Nuray Özdoğan, Yeşil Sol Parti Ankara Milletvekili Adayı Çağdaş Küpeli tarafından karşılandı. Ayrıca STK ve Siyasi Partiler Komisyonu Üyemiz Hüseyin Taka, Kadın Koordinasyonu Üyemiz Tülay Koçak ve Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Sevtap Akdağ da CHP ve Gelecek Partisi’ni ziyaret etti. 

Gelecek Partisi ziyareti sırasında konuşan MYK üyemiz Sultan Özcan, bayramın depremde yaşanan can kayıpları nedeniyle buruk geçtiğini belirterek, “On binlerce insanımızı yitirdik, yüzbinlerce insan barınma sorunu, beslenme sorunuyla ve kayıplarını bulma sorunuyla karşı karşıya. Bu yıkım düzeninden çıkmamız için tarihi bir aralıktayız. Seçimlerde yurttaşlarımız tercihlerini yapacaktır. Biz Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giriyoruz. HDP ve Yeşil Sol Partisi olarak bu seçimlerde bu ceberut, tekçi, kendisinden başkasına hayat hakkı tanımayan, kendisine han hamam saray, halka da din iman, kuru soğan bile değil düzeni reva gören bu sistemi değiştirmek istiyoruz. Birinci turda bu işin bitmesini istiyoruz. Büyük bir toplumsal mutabakat var. İlk turda bu rejimi gönderme iradesi bizim ellerimizde. Parlamentoda güçlü bir temsil bizi bekliyor” dedi. Özcan parlamentoda güçlü bir toplumsal temsil hedeflediklerini ve büyük bir kadın temsilini Meclis'e taşıyacaklarını söyledi. Demokratik anayasa için de oluşacak parlamentoda güç birliği sağlanması gerektiğinin altını çizen Özcan, “Bu vesileyle Sayın Kılıçdaroğlu’na Adıyaman’da saldırı ve provokasyonları kınıyoruz” dedi. 

CHP heyetinin ziyaretinde de konuşan Özcan, bayramı “çifte bayram” yapmak istediklerini belirterek, “15 Mayıs sabahı bir demokrasi yolculuğunu amaçlıyoruz. Bu tekçi inkarcı tek adam hep adam rejimi iktidarının yaptıklarını biliyoruz. Milyonlarca insan evine ekmek giremediğini biliyor. Ekmeğin ne kadar kıt kanaat girebildiğini biliyor. Dili kimliği inkar edilenlerin neden horlandığını aşağılandığını biliyor. Kadınlara yapılanları ve her eve bir reis atama projesini ve şiddeti tekrar dönüp kadınlara anlatmaya ihtiyacımız yok. Buradan nasıl çıkacağımızı anlatmaya ihtiyacımız var. Toplum bunu bekliyor. Bu seçim döneminde elimizden geldiğince bu tek adam hep adamı göndermek ve parlamentoda çoğulcu yeni bir demokratik geleceği biçimlendirmenin yollarını açacağız” dedi ve Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı bir kez daha kınadı. 

Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Gülnur Hayran, barış dileğinde bulunurken “Bu ülkeye barışı kadınlar getirecek” diye konuştu. Depremin yarattığı yıkıma işaret eden Hayran, hükümetin depreme karşı sadece göstermelik adımlar attığını söyledi. Bu bayramın “yeniye ve güzelliklere” gebe olduğunun altını çizen Hayran, “Çoğulcu bir demokrasiye hepimizin ihtiyacı var. Bu topraklarda çocukların geleceği için bu seçimleri almalıyız, çok seslilik olmalıdır. Acıda da sevinçte de ortaklaşmalıyız. Siyasi düşüncelerimize saygı duymalıyız” dedi. 

CHP PM üyesi ve Ankara Milletvekili Murat Emir ise Türkiye’nin ağır sorunlar altında olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 

“Bu sorunların birinci dereceden sorumlusu hatta kaynağı mevcut iktidar. Bu sorunları çözmek için 14 Mayıs seçimleri önemli bir fırsat. Umuyorum ki bu seçimleri Türkiye demokrasisine yakışır, kardeşlik ve huzur içinde, herhangi bir şiddet yaşanmadan demokrasimize katkı verecek şekilde tamamlarız ve sonuçta çoğulcu demokrasiyi daha güçlü inşa edebileceğimiz güçlendirilmiş parlamenter sistemi hep birlikte kuracağımız, tüm yurttaşların kendisini birinci sınıf vatandaş hissettiği; yeni bir anayasa ile birlikte ülkemizde huzuru bereketi getiririz. Demokrasinin olmazsa olmazlarının başında bağımsız yargı geliyor. Türkiye’deki anayasal kurumların bağımsızlığı son derece önemli. Ülkemizin bu ağır sorunların üstesinden gelebilmesinin yolu herkesin birbiriyle açıklıkla diyalog kurmasıdır. Biz CHP olarak bütün partilerle görüşmeyi değerli buluyoruz. 84 milyon hep birlikteyiz ve bu sorunları birlikte aşacağız. Depremde yitirdiğimiz canlar için yüreğimiz kanıyor, buruk bir bayram kutluyoruz, onlar için de diğer sorunları çözmek için birleşe birleşe kazanacağız. İyi bayramlar.”

Partiler arası bayramlaşma ziyaretlerimiz öğleden sonra Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Budak, Genel İdare Kurulu üyeleri Ali İmran Bozdoğan, İbrahim Önal, Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Mert Buruşukoğlu, MYK Üyeleri Ramazan Türe, Burçin Şahindur, İstanbul 1’inci Bölge Adayı Metin Tatar, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları İdris Şahin, Aysun Hatipoğlu, Mustafa Uçak partimizi ziyaretleriyle tamamlandı. 

Heyetler, MYK Üyemiz Sultan Özcan, PM Üyemiz, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu EŞ Sözcümüz Nuray Özdoğan, Yeşil Sol Parti Ankara Milletvekili Adayı Çağdaş Küpeli tarafından karşılandı. Ayrıca STK ve Siyasi Partiler Komisyonu Üyemiz Hüseyin Taka, Kadın Koordinasyonu Üyemiz Tülay Koçak ve Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Sevtap Akdağ da Saadet Partisi, DEVA ve Genç Parti’yi ziyaret etti. 

Ziyaretler sırasında konuşan Sultan Özcan, yaklaşan seçimlerin önemine işaret ederek, Türkiye’de mevcut siyasi yapının değişmesi gerektiğini söyledi. HDP ve Yeşil Sol Parti’nin bu konuda sorumluluk üstlendiğini ve kilit konumda olduğunu belirterek, “Özellikle Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmadı. Ama iddiası çok net, bu tek adam hep adam sistemini göndermektir. Bu değişim sürecinin birinci turda tamamlanması gerekiyor. Yerel seçimlere hiç gitmez denilenleri nasıl gönderdiysek hep birlikte başarmamız lazım. Sokak ve sandık güvenliğini sağlayarak bunu yapabiliriz. Parlamentoda da güçlü bir temsiliyet sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. DEVA ile görüşmede Kürt sorunun çözümüne dikkat çeken ve demokratik siyasete yönelik saldırılara dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:

“Bu irade bütün barikatlara, saldırılara, partisiz ve seçeneksiz bırakma girişimlerine karşı oy pusulasında iple adayların yerini bulup parlamentoya gönderen bir irade. Cumhuriyetin yüzyıllık geçmişinde çözülmeyen Kürt meselesinin demokratik müzakere yoluyla çözülmesini esas alan, yerel demokrasi, demokratik cumhuriyet, eşit yurttaşlık ana fikriyle yola çıktık. Barikatlar bunun önümüze konuldu. Bizim tek adam rejimine dur diyecek bir irade olduğumuzu bildikleri için bu barikatları kuruyorlar. Dem û devranlarını bizi kriminalize ederek sürdürmeye çalışıyorlar. Bu 15 Mayıs’ın büyük bir demokrasi bayramına dönüştüreceğiz.”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Budak, bayramın barışa vesile olmasını istedi. Budak, iktidarın yarattığı mağduriyetlere işaret ederek, “Millet ittifakının en önemli önceliği adalettir. Türkiye maalesef adaleti arıyor, adaleti aramak insanlığı aramaktır. Adaletin olmadığı yerde insanlıktan bahsetmek zor. Bu düzen padişahlığı da geçti ve mutlaka değişmesi gerekiyor” dedi. 

Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Mert Buruşukoğlu ise 21 yılın Türkiye açısından büyük bir kayıp olduğunu söyleyerek, insanların fikirlerinden dolayı cezaevinde ve sürgünde olduğunu söyledi. 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin de HDP kapatma davasına işaret ederek siyasi parti kapatmalarına karşı olduklarını ve bunu her platformda dile getirdiklerini söyledi. Sandık güvenliğine de işaret ederek “HDP kapatma davası ve kimi siyasi partilerin seçimlere girmeyecek olması ve mevcut siyasi atmosfer nedeniyle seçim güvenliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeşil Sol Parti’nin bütün sandıklarda güvenliği sağlaması gerekiyor. Hepimizin demokrasiye sahip çıkma sorumluluğu var. Bunun için insan kaynağı havuzumuzu paylaşma taahhüdünde bulunuyoruz” dedi. Şahin, seçimleri referandum olarak gördüklerinin altını çizerek, ucube sistemden kurtulunması gerektiğinin altını çizdi. DEVA’nın Kürt sorunu da dahil pek çok konuda cesur adımlar attığını dile getiren Şahin, “Ben çözüm sürecinde parlamentoda kurulan çözüm komisyonu sözcüsüydüm. Süreçte nasıl olumlu bir hava oluştuğunu ve daha sonra kadük kaldığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçte el birliği ile ülkeyi yönetme arzusundayız” dedi. 

22 Nisan 2023