Paskalya Bayramı kutlu olsun!

Paskalya Bayramı kutlu olsun!

Քրիստոս յարեաւ ի մեռելոց։

Χριστός ἀνέστη

!ܩܡ ܡܪܢ ܡܢ ܩܒܪܐ

المسيح قام 

Paskalya; Hristiyanların İsa Mesih’in çarmıha gerildikten sonra, üçüncü günde ölümden dirilişini kutladıkları başlıca yortudur. Yeni hayatı, ölüm üzerinde hayatın zaferini sembolize ettiği için Hristiyan alemi açısından çok büyük bir öneme sahiptir Paskalya.

Yedi hafta süren, dua ve tefekkürle geçen ve sadece bitkisel gıdaların tüketildiği katı bir oruç dönemi sonunda kutlanan Paskalya Yortusu, 40 gün sürecek tinsel esenlik ve mutluluk bayramının da başlangıcını müjdeler. Paskalya Pazarının arifesinde, tüm aile sofrada toplanır. Oruç dönemini balık ve İsa Mesih’in kanı ile özgürleştirilen dünyayı sembolize eden yumurtaları yiyerek İsa Mesih’in dirilişini müjdeler. Bu yıl 12 Nisan’da Paskalya’yı kutlayan Hristiyanların yanı sıra eski takvimi kullananlar 19 Nisan’da kutlayacaklar.

Tüm dünyanın din, dil, inanç ayrımı gözetmeksizin Korona Virüs salgını ile mücadele ettiği bugünleri ancak hep birlikte ve dayanışma ile atlatabiliriz. Sağlık, huzur, barış ve özgürlük içinde tüm inanç gruplarının güvenli bir şekilde birlikte yaşayacağı umuduyla; tüm Hristiyan yurttaşlarımızın Paskalya Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz. 

Eşit yurttaşlık temelinde bir arada ve farklı halklar, inanç grupları olarak kendi kültürlerimizi, anadillerimizi ve kimliklerimizi özgürce yaşayabilmek için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha paylaşıyoruz. Paskalya’nın tüm insanlığa barış ve sağlık getirmesini diliyoruz.

Tülay Hatimoğulları

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı

12 Nisan 2020