Paylan: İnsana, ölüye, atamıza, kültüre, tarihe saygı mı var?

İstanbul Milletvekilimiz Garo Paylan, Meclis Plan Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerine şöyle konuştu:

Van’ın Edremit’ini bilirsiniz sanıyorum. Cennetten bir köşedir. Urartu medeniyeti kurulmuş ve orada bir de höyük var. Nereyi kazsanız Urartu’yu bulursunuz orada. Sonra geriye doğru gelmişiz başka medeniyetler kurulmuş. Sonra orada yaşayan Ermeniler kiliselerini yapmışlar aynı yere. Başka tarihî eserler var orada. Bakıyorsunuz etrafında köyler var. Hemen yanında, o höyüğün olduğu, kilisenin olduğu köyde Arshile Gorky yaşamış mesela. Dünyanın en ünlü ressamlarından biridir Arshile Gorky. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde, kültürüne, tarihine değer veren bir toplum olsa inanın bundan inanılmaz bir tarihî hikâye çıkarır, bir turizm hikâyesi çıkarır.

İnsan kemikleri çıkan yere mescit, kafeterya, tuvalet yaptılar

Benim atalarım, Ermenilerin de mezarlığı orada yakın zamana kadar, 1940’lara, 1950’lere kadar mezar taşları da varmış. “Oradan insan kemikleri çıkıyor, hemen üstüne bir mescit, bir kafeterya, bir tane de tuvalet yaptılar.” diye bir şey söylediler, inanamadım. Hemen gittim, gözlerimle müşahede ettim. Gerçekten elinle kazdığında insan kemiklerine ulaştığın -o kemikleri de belgeledim- yerin üzerinde bir mescit, bir kafeterya, bir tuvalet yapılmış Sayın Bakanım. Hemen yanında Urartu höyüğü, hemen yanında kilise kalıntıları, Arshile Gorky’nin köyü, bütün bunların üzerine gerçekten mezbelelik yapılar yapılmış. İnsana saygı, ölüye saygı, atamıza saygı, kültüre saygı, tarihe saygı…  Neresinden tutalım bunun?

Ani Şehrinin UNESCO listesine girmesi için çabalayan Osman Kavala

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi biliyorsunuz Ani şehri. Şimdi, Ani’nin UNESCO listesine girmesini büyük oranda kim sağladı biliyor musunuz? Hüseyin Bey çok iyi bilecektir, Osman Kavala sağladı. İnanın, oradaki eserlerin ayakta kalması için, o direklerin dikilmesi için, kalanların yıkılmaması için gitti, orada çabaladı ve UNESCO tarihî kültür mirasına soktu Osman Kavala.

Osman Kavala, bu ülke daha yaşanabilir bir ülke olsun diye hayatı boyunca mücadele etmiş bir insan her anlamda. Darbeci, darbeyi organize etmek suçlamasıyla on beş gün önce Osman Kavala tutuklandı. Yani böyle gerçekten ironik ve akıl dışı günler yaşıyoruz. Sizin de bu yönde çabalarınızı bekliyorum. Kendisinin gerçekten müktesebatını en iyi, yanınızda oturan Hüseyin Yayman bilir ve diğer arkadaşlarınız bilir. Kültür hayatında mücadele eden bir nefer olarak Osman Kavala adına, bu akıl dışı durumla ilgili bir çabanızı istirham ediyorum.

Ermenistan sınırının açılması kalkınma anlamına gelecektir

Ermenistan’la sınırlar kapalı biliyorsunuz. Şimdi, Ermenistan’da ve doğuda, Türkiye’nin doğusunda pek çok kültürel varlık var, ortak projelerle ihya edilebilecek, ortak kültür ve turizm projelerine çevrilebilecek… Böyle hayallerimiz vardı. Bu sınırın açılmasını Dışişleri Bakanı’na da önerdim. Bu, doğunun her anlamda kalkınması anlamına gelecektir. Bu yönde bir vizyon geliştirebiliriz, ben de buna katkı sunmaya hazırım, Ermenistan’a gittim, bu düşünceyi onlara da anlattım. Bu yönde bir vizyon ortaya koyma düşünceniz varsa ben her türlü katkıyı sunmaya hazırım ve inanın, bölgenin ihyası, kalkınması; hafıza, hatıra ve turizm anlamında, kültür anlamında, tarih anlamında, tarih bilinci anlamında kalkınması için çok önemli bir adım olacaktır diye düşünüyorum.

17 Kasım 2017