PES: Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisinin tasfiye edilmeye çalışılmasını kınıyoruz

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanişev, partimize yönelik kapatma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini yaptığı yazılı açıklama ile kınadı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

PES olarak, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olan HDP’ye yönelik kapatma davasını ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini kınıyoruz.  

Bu, demokrasiye ve Türkiye halkının siyasi tercihlerine yönelik açık bir saldırıdır. Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisinin tasfiye edilmeye çalışılması, çoğulculuk kavramını ihlal eder. Türk hükümetini kendi vatandaşlarına ve demokratik kurumlarına, HDP’nin seçilmiş temsilcilerinin ve seçmenlerinin siyasi haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz. Hepimiz Türkiye’deki muhalefetin yanında olmalıyız.

AB, Türkiye'de olup biteni görmezden gelmemelidir. Türkiye'yi temel demokratik yükümlülüklere saygı göstermeye çağıran Yüksek Temsilci ve Başkan Yardımcısı Josep Borrell’i destekliyoruz.

Türk hükümetini, ifade özgürlüğü ve seçmenlerini temsil etme hakkı ihlal edilerek düşünce suçundan hüküm giydirilen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun siyasi haklarını iade etmeye çağırıyoruz. Tüm muhalefet üyelerinin tehditler olmadan görevlerini yapmalarına olanak sağlanmalıdır.

20 Mart 2021