Pesah Bayramı kutlu olsun, Hag Pesah Sameah

Dün kutlanmaya başlanan Pesah (Hamursuz) Bayramı, Yahudilerin Mısır'da kölelikten kurtuluşlarını kutladıkları özgürlük bayramlarıdır. Bu nedenledir ki Yahudi kültürü için en önemli bayramdır.

Pesah için hazırlanan sofralarda tüm ailenin bir araya geldiği bu özel günde; büyüklerin, çocukluklarından beri her yıl dinlediği kölelikten kurtuluş hikâyeleri (Agada), anne - babalarından dinledikleri gibi anlatılır. Yahudiler, ekmek mayalamaya dahi zamanları olmadan Mısır’dan ayrılmak zorunda kaldıkları için 7 gün (Diaspora için 8 gün) süren Pesah Bayramı kutlamaları boyunca matsa (hamursuz) yenir. Bu hafta boyunca mayalı tüm yiyecekler hametz (haram) olarak görülür.

Binlerce yıldır dinlere, inançlara ve kültürlere beşiklik etmiş kadim Mezopotamya toprakları halklar ve inançlar arası kardeşliğin ve bir arada yaşamın ana vatanı olmuştur. Bu topraklardaki kültürler arası birlikte yaşam felsefesi bütün inançların bir arada, kardeşçe ve birlikte yaşamalarının da en temel güvencesidir.

Tüm dünyanın din, dil, inanç ayrımı gözetmeksizin Korona Virüs salgını ile mücadele ettiği bugünlerde; dayanışmayı yükselteceğimiz; sağlık, huzur, barış ve özgürlük içinde tüm inanç gruplarının güvenli bir şekilde birlikte yaşayacağı umuduyla tüm Yahudilerin Pesah Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Her yurttaşın eşit koşullarda bir arada yaşadığı, nefret söylemi ve antisemitizme karşı dayanışmanın yükseldiği; farklı halkların ve inanç gruplarının kendi kültürlerini, anadillerini, kimliklerini özgürce kullandıkları ve geliştirdikleri bir ülke olmak için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha paylaşıyoruz.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
9 Nisan 2020