Pınar Aydınlara hukuki değil siyasi ceza

Parti Meclisi üyemiz ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir milletvekili adayımız Sayın Pınar Aydınlar'a seçim çalışmaları kapsamında İzmir'de katıldığı etkinlikteki söylemleri mahkemece 'terör örgütü propagandası' sayılarak hapis cezası verilmiştir.

Aydınlar'ın tüm beyanları siyasi parti faaliyeti ve seçim çalışması çerçevesinde yapılmış konuşmalardır. Yargıtay kararlarına ve AİHM içtihatlarına göre mahkemelerce siyasi faaliyetlerle ilgili ifade özgürlüğünün daha geniş yorumlanması gerekirken, söz konusu partimiz ve üyelerimiz olunca tarafsız ve bağımsız olmaları şart olan yargı makamları nitelik değiştirmekte, iktidarın talimatlarına göre hareket etmektedir.

Propaganda içermediği açık ve tartışmasız olan beyanlar mahkemece hukuk kuralları gözardı edilerek örgüt propagandası sayılmıştır. Halbuki propaganda suçunun unsuru hukukta "örgütlerin cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini övücü, meşru gösterici veya teşvik edici söz" söylenmesi halinde mümkün olur.

Aydınlar'ın beyanları bu kapsamda değildir. Mahkemelerin hukuk ilkelerini askıya alarak keyfi cezalandırma yoluna gitmeleri kabul edilemez. Yasalarda ve hukukta yeri olmayan cezalandırma yöntemleri iktidar tarafından yargı eli ile uygulanmaktadır.

Yine sayın Aydınlar'ın 7 haziran 2015 seçimleri döneminde İzmir'de seçim büromuzun açılışında okuduğu iki türkü de aynı mahkemece örgüt propagandası kapsamında değerlendirilmiş, kendisine 10 ay hapis cezası verilmiş ve 6 bin tl adli para cezasına çevrilmiştir.

Bu kararlar ne hukukidir ne de kanunlara uygundur. Sadece sözden ve türküden duyulan korkunun bir yansımasıdır.

Partimizin üye ve yöneticilerinin, vekillerinin siyasi kararlılık ve haklılığı ile mücadele edemeyen iktidarların hukuk eliyle demokratik siyaseti işlevsizleştirme çabası er ya da geç boşa çıkacaktır.

Hukuk ilkelerinin yok sayıldığı, ülkenin adeta açık cezaevine dönüştürüldüğü bu atmosferde, yargıyı iktidarın arka bahçesi olarak gören anlayışı derhal terk etmeye, bir an evvel demokratik ve evrensel hukuk ilke ve kurallarına riayet etmeye çağırıyoruz.

Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu MYK Üyesi ve
Batman Milletvekili
30 Eylül 2017