
18 Ekim’de gözaltına alınan iş insanı ve sivil toplum aktivisti Osman Kavala, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Bu tutuklama Türkiye’de artık sayısı tespit edilemeyen hukuksuzlukların bir başka örneğidir.
Kavala’nın tutuklanma sürecinde artık son derece bildik olan yöntem uygulanmıştır. Talimatla gözaltına alınan Kavala, yandaş medya aracılığı ile itibar suikastına maruz kalmış, ardından da tutuklanmıştır.
İçi boş, mesnetsiz bir iddianameyle haksız yere aylarca cezaevinde tutulmuş ve itibarsızlaştırma operasyonlarına maruz bırakılmış olan insan hakları savunucuları gibi Kavala da iktidar güdümündeki yargının kararıyla adeta rehin alınmıştır. Sivil topluma yönelik baskının somut ve güncel örneklerinden biri olan bu tutuklamanın hukuken ve vicdanen kabul edilmesi mümkün değildir.
Kavala’nın ve iktidar güdümlü yargının kararlarıyla tutuklanan tüm sivil toplum aktivistlerinin, siyasetçilerin, gazetecilerin, hak savunucularının ve akademisyenlerin bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir.
Bu hukuksuzlukları yapanlar ve yaptıranlar bilsinler ki, adil yargılanma hakkı, bağımsız ve tarafsız yargı, evrensel ve demokratik hukuk ilkeleri bir gün herkese lazım olacaktır.
Ayşe Acar Başaran
Halkların Demokratik Partisi
MYK Üyesi ve Batman Milletvekili
1 Kasım 2017