Reyhanlı Katliamını unutmadık, unutmayacağız

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

8. yıl dönümünde Reyhanlı Katliamını kınıyor, katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. 53 canın katledildiği 155 kişinin yaralandığı bu acıyı unutmadık ve unutmayacağız.

AKP iktidarının dış siyasette izlediği savaş politikasının bölge halklarına ödettiği bedellerden biri Reyhanlı Katliamı oldu. Adeta senaryosu sahneye konulmuş bir katliam yaşandı. Bölgede yaşayan halklar birbirine düşürülmeye çalışıldı. Katliamın Arap Alevileri tarafından gerçekleştirildiği havuz medyaya servis edilirken; dönemin Başbakanı Erdoğan “53 Sünni vatandaşımız katledildi” diyebildi! Sünni-Alevi çatışması hedeflenerek, bunun Suriye savaşının bir parçası haline getirilmek istendiği ortadaydı. Bu provokasyona en iyi yanıtı; Hatay’da yaşayan tüm halklar ve inanç temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri halklarla birlikte ortak duyarlılık içinde verdi.

El Nusra ve IŞİD’in Türkiye sınırları içinde gerçekleştirdiği katliamlar Reyhanlı Katliamıyla sınırlı değildi. Suruç, Ankara Gar katliamı, Antep katliamı… Ülke adeta kan gölüne döndü. İktidarın bu karanlık örgütlerle işbirliği Türkiye’de ve bölgede halklara çok büyük acılar yaşattı. Bu katliamlara kamu görevlilerinin/MİT’in sağladığı destek mahkeme tutanaklarında mevcut olduğu halde azmettiriciler, siyasi sorumlular halen yargılanmadı. Halklar ve inançları birbirine düşürmeye yönelik yapılan bu katliamların failleri ve katliamların nasıl planlandığı ortaya çıkartılmadı.

Halklara derin acılar yaşatan çatışmalı, karanlık politikalara karşı bizler “barış ve kardeşlik” şiarını ve dayanışmayı yükseltmeliyiz. HDP olarak Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun barışı, halkların kardeşliği ve eşitliği için mücadelemizi sürdüreceğiz. Savaş, şiddet, çatışma yorgunu olan coğrafyamız bunu fazlasıyla hak etti.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
11 Mayıs 2021