Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Rojava’nın Serêkaniye bölgesinde IŞID tarafından gerçekleştirilen katliamda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 15 sivil öldürüldü.

Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve Rojava halklarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Bu saldırılara karşı direnenleri, insan hakları, adalet, eşitlik ve demokrasi için mücadele edenleri saygıyla selamlarken, kendilerine en sıcak dayanışma duygularımızı da iletiyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Rojava’dan Türkiye’ye geçmek isteyen kadın ve çocukların üzerine sınırda askerler tarafından ateş açılmasının, iki kadının öldürülmesinin ve çocukların yaralanmasının acısını yaşarken; şimdi de Türkiye'den destek alan çetelerin Suriye'de ve Rojava'da Kürtlere, Hristiyanlara, Alevilere ve şeriat karşıtı Araplara yönelik katliam haberlerini alıyoruz.

Bu, El-Kaide türevi çetelerin halka yönelik insanlık dışı ilk saldırısı değil. Bu katliam sebebiyle üzgün ve öfkeliyiz. Üzgünüz, çünkü başta çocuklar olmak üzere siviller öldürülmeye devam ediyor. Öfkeliyiz, çünkü bu vahşette yaşadığımız ülkenin hükümeti, yani AKP iktidarı da siyasal sorumluluk sahibidir. Çünkü bu saldırı da, Türkiye tarafından daha önce dolaylı olarak desteklenen IŞİD tarafından gerçekleştirilmiştir.

AKP iktidarına, IŞİD ve benzeri unsurlara dolaylı ya da dolaysız destek vermekten vazgeçmesi konusunda bir kez daha çağrı yapıyoruz. AKP Hükümeti, bugüne kadar uyguladığı, insanların ölümüne yol açan ve Rojava’da yaşayan halkları düşman gibi gören politikasından vazgeçmeli, sınırları insani yardımlara ve sivil geçişlere açmalıdır.

Hükümete sesleniyoruz: IŞİD ve El Kaide türevi benzer unsurların Türkiye'de yuvalanmasına, lojistik destek alarak ve sınırlardan geçerek Suriye ve Rojava’da başta Kürt halkı olmak üzere insanları katletmesine daha fazla destek olmayın, göz yummayın.

HDP Merkez Yürütme Kurulu
30 Mayıs 2014