RTÜK’ün kararı halkın feryatlarını perdelemeye yönelik hukuksuzca bir karardır

Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel'in açıklaması:

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugün gerçekleştirdiği toplantıda depremde halkın feryatlarını yansıtan, iktidarın sorumluluğuna ve yıkımın asıl sebeplerine işaret eden yayınlara ağır cezalar verdi. RTÜK’ün Halk TV, Tele1 ve Fox TV’ye yayın durdurma ve ağır para cezaları kesen kararı hukuksuzdur, halkın feryatlarını perdelemeye yönelik vicdansızca bir karardır. 

RTÜK bu kararla bir kez daha iktidar adına sansür kuruluna dönüştüğünü açıkça ilan etmiştir. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar yetkililerinin, felaketin yaralarını sarmaya çalışan yakınlarını kaybeden, hala enkaz altından cenazelerini çıkarmaya çalışan topluma karşı canlı yayında yaptığı hakaretlerinde, galiz sözlerinde herhangi bir beis görmeyen RTÜK’ün toplumun feryatlarını duyuran kanallara ceza kesmesi çürümüşlüğün yeni bir örneği olarak kayıtlara geçmiştir. Gerçeği tersyüz eden, elindeki bütün medya imkânlarına rağmen hakikatin gücüyle başa çıkamayan iktidar, RTÜK eliyle hakikati karartmayı başaramayacaktır. Halkın yanında yer almayan, yaralarını sarmayan, yönetim anlayışı ile depremi ağır kayıpların yaşandığı bir felakete dönüştüren iktidar, medyayı susturarak, toplumu tehdit ederek hesap vermekten kaçamayacaktır. 

Depremin vurduğu bölgeleri cemaatlerin, tarikatların, ırkçı grupların insafına terk edilmesini kabul etmiyor, bu bölgelerin muhalif medyaya kapatılarak bir çeşit “toplama kamplarına” dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne halkımız kendisine ölüm getiren bu düzene razı olacak ve buna sessiz kalacak ne muhalif medya bu baskılar karşısında susacak ne de bizler özgür bir geleceği kararlılıkla inşa etmekten geri duracağız. 

Bir kez daha RTÜK kararını en sert şekilde kınıyor ve hakikatin sesini duyurmaya çalışan bütün basın kuruluşlarının yanında olduğumuzu belirtiyoruz. 

Tayip Temel 

HDP Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı 

22 Şubat 2023