Sağlık emekçileri sorunları konusunda partimizi ziyaret etti, kanun teklifi taslağı sundu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlar ve pandemi döneminde ağırlaşan koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Genel Merkezimizi ziyaret etti. SES heyeti, başlattıklar kampanya çerçevesinde topladıkları imzaları ve koşullarının iyileştirilmesi için hazırladıkları kanun teklifini Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan'a iletti.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ve beraberindeki SES heyeti, Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Parti Sözcümüz Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz'le görüştü.

Görüşmede konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarına ilişkin 18 Ağustos'ta başlattıkları kampanyanın sonuçlarını paylaştı.

Hazırladıkları kanun tasarısını da ileten Erden, "kanun tasarısı iki temel talepten oluşuyor. Birincisi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sayısının güvenceli, kadrolu olarak artırılması, ikinci talebimiz ise alanda çalışan ve farklı istihdam biçimlerinin kadrolu ve güvenceli tek istihdam biçimine çevrilmesidir. Bizim alanımızda çok farklı istihdam modelleri var. Bu modeller çok ciddi ayrımcılığa neden oluyor. Sağlık ve sosyal hizmet alanı bir ekip işidir ve bu farklı istihdam alanları bunun önüne geçiyor, iş barışını bozuyor. Güvencesizliğin kendisi kamunun tamamında olduğu gibi sağlık ve sosyal hizmet alanında da temel bir çalışma modeline dönüştürülmek isteniyor. Sosyal hizmetler alanın yarısından fazlası güvencesiz çalıştırılıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda da güvencesiz çalışan sayısı her geçen gün arttırılıyor" diye konuştu.

Pandemi döneminde de eksik sayı ile çalışıldığını belirten Erden, “Maalesef sayının az olması bütün sorunlarımızın da düğüm noktasını oluşturuyor. Bu süreci yürütmemiz mümkün değil” dedi.

Sağlık emekçilerinin karantina süreci 7 gün!

Erden, pandemi döneminde de sağlık emekçilerinin koşullarının oldukça zorlaştığını belirterek “Pozitif bile olsak sağlık emekçileri 7 gün karantina altına alınıyor, idari izinler bize verilmiyor, yıllık izinlerimizi kullanamıyoruz” diye konuştu.

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan da heyet ile görüşmesinde sağlık emekçilerinin sorunlarını yakından takip ettiklerini ve çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi. Buldan şöyle konuştu:

Yaşadığınız sorunları elbette biliyoruz. Açıkçası HDP olarak sizilerin yaşadığı sorunlardan azade değiliz. Türkiye'nin sorunları bir biçimde aslında hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Ancak pandemi döneminde sağlık emekçilerinin yaşadığı zorluklara tanıklık ettik. Sağlık emekçileri, çok zor şartlarda bir çalışma yürüttü ve bu dönemde çok sayıda kişi yaşamını yitirdi ve bu sayı her zaman gizlendi. Bunun farkındayız. Sizin kampanyanıza destek olmak ve aynı zamanda hazırladığınız kanun teklifinin gereklerini yerine getirilmesi konusunda kuşku duyulmamasını isterim. 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla beraber, öncelikli olarak pandemi süreci, pandemi sürecinde yaşananlar, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar ve talepleri, bizim gündeme alacağımız üzerinde duracağımız konular olacaktır.

Sağlık emekçilerinin yanındayız

Arkadaşlarımız, hazırladığınız kanun teklifinin Genel Kurul'a indirilmesi de dahil olmak üzere gereklerini yerine getirecekler. Şunun bilinmesi de gerekiyor, Meclis'te AKP'nin elinde çoğunluk var. Kanun teklifleri, araştırma önergelerinin kararlarını kendileri veriyor. İstedikleri kanun tasarılarını geçiriyor, istemediklerini geçirmiyorlar. Bu mesele üzerinde yaşanan diğer konularda da her türlü desteği vermek üzere yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim. Araştırma önergesiyle birlikte bir araştırma komisyonu kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Pandemi döneminde sizin ifade ettiğiniz bütün olumsuzlukların araştırılması gerekiyor.

Pandemi döneminde hükümet, Türkiye toplumununu sağlığını ilgilendiren bir yerden yaklaşmadılar. Daha çok ekonomiyi ön planda tutan, iktidarın yara almaması gibi bir çaba içine girdiler. Türkiye her şey çok normalmiş gibi pandemiyle iyi bir mücadele veriyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalıştılar. Oyla tam tersi. Verilen vaka sayılarının ölüm sayılarının on katı, yirmi katı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu da gizleniyor. Sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların da önüne geçebilmek için bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

30 Eylül 2020