Saldırıların hedefindeki kurumlara ziyaret: Saldırılara boyun eğmeyeceğiz

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, kadın milletvekili adaylarıyla birlikte Diyarbakır’da bazı etkinliklere katıldı. İlk olarak STK üyesi kadınlarla bir araya gelen heyet, ardından son günlerde gözaltı saldırılarının hedefi haline gelen kurumları ziyaret etti. Heyet üyeleri gözaltına alınan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ve Şehir Tiyatroları'nı ziyaret etti.

Heyet gazeteciler ziyaretinde Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Roza Metîna, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Cuma Daş tarafından, ÖHD’de de ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Gizem Miran, Rıza Polat, KASED'den Devrim Demir ve Şilan Dora, Şehir Tiyatroları’nda ise Özcan Ateş ve Elvan Koçer tarafından karşılandı. 

Uçar: Ne yaparlarsa yapsınlar hakikati engelleyemeyecekler

DFG ziyaretinde konuşan Kılıçgün Uçar, “Özgür basına yapılan saldırıların gerekçelerini biliyoruz. Uzun süredir toplumdan saklanan gerçekler var ve bunun üzerinden kendini var eden bir iktidar var. Ama güneş balçıkla sıvanmaz sözü bir anlamda gazetecilik mesleğine tekabül ediyor. Gerçeği ne yaparsanız yapın en sonunda açığa çıkıyor. Bu açığa çıkma hali elbette özgür basın vasıtasıyla açığa çıkıyor. Devletin saklamak istediği bütün gerçekleri biz sizin vasıtanızla öğrenmiş olduk. Bugüne kadar hiçbir haberinin yalanlanmadığı bir özgür basın geleneği var. Bu saldırı aynı zamanda toplumun gerçekleri öğrenmesini engellemeye dönük bir müdahale olarak görüyoruz. Ama özgür basın mücadelesi çok kadim, Musa Anterlerden bugüne bir çok arkadaş emek verdi, büyüttü bu mücadeleyi. Siz de büyütmeye devam ediyorsunuz. İyi ki varsınız, iyi ki gerçekleri yazmaya devam ediyorsunuz. Emeğinize sağlık” diye konuştu. 

Gazeteciler: Bu saldırılar yeni değil geri adım atmayacağız

DFG Genel Sekreteri Cuma Taş da yaptığı konuşmada, “Gönül isterdi ki buraya seçim çalışmalarınızı anlatmak için gelmiş olsaydınız. Bu dayanışma ziyaretlerini defalarca yaşadık” diye konuştu. Daş, özgür basına yönelik süreklileşen saldırıların gerçekleri karartmaya yönelik olduğunu ancak özgür basının bu saldırılar karşısında geri adım atmayacağını söyledi. Roza Metîna da gazetecilik faaliyetlerinin, yaptıkları haberlerin kendilerine karşı suçlama gerekçesi yapıldığını ancak özgür basın geleneğinin bu saldırılara karşı geri adım atmayacağını söyledi. 

Diğer kurum ziyaretlerinde de heyet geçmiş olsun ve dayanışma dileklerinde bulunurken, kurum temsilcileri de saldırılara karşı kararlılık vurgusu yaptı. Uçar ve beraberindeki heyet esnaf ziyareti gerçekleştirdikten sonra Meral Danış Beştaş'ı ziyaret edecek. 

Gözaltı ve saldırılar devam ediyor

Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen saldırılarda 10’u gazeteci olmak üzere, sanatçı, avukat ve siyasetçilerden oluşan 49 kişi tutuklanmıştı. Dün gerçekleşen operasyonda da DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz gözaltına alınmıştı. Bugün de ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve ETHA editörü Nadiye Gürbüz ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

30 Nisan 2023