Sancar: Biz inanıyoruz ki Urfa iradesini adaletten yana kullanacaktır

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar’ın milletvekili adayı olduğu Urfa’da dün Suruç mitingiyle başlayan programı bugün de bir dizi ziyaretle devam etti.

Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarıyla birlikte sabah erken saatlerde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) çalışan emekçileri ziyaret eden Sancar, fabrikada işçilerle kahvaltı yaptı. Emekçilerin sorunlarını dinleyen Sancar, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı ve örgütlü mücadeleyi büyüterek kazanacaklarını söyledi. OSB’nin ardından Balıklıgöl esnafını ziyaret etmek için Eyyübiye’ye geçen Sancar, Halil-ü Rahman makamını ziyaret etti. Burada dua okuyan Sancar, daha sonra Ayn-ı Zeliha Gölü’nü gezdi. Buradaki esnaf ve yurttaşlarla bir araya gelen Sancar, 14 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekti. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği Sancar, birlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Balıklıgöl programından sonra Zahireciler Borsası'na geçen Sancar, burada Anadolu Araplar Derneği’nden Arap halkının ileri gelenleriyle bir araya geldi.

Seçimler baskıcı ve yozlaşmış sistemi yıkmak için bir başlangıçtır

Sancar ve milletvekili adayları, akşam üzeri iki ayrı toplantıda iş insanları, muhtarlar, STK ve meslek odalarının temsilcileriyle bir araya geldi. Katılımcıları Kürtçe, Türkçe ve Arapça selamlayan Sancar konuşmasında iktidar ortaklarının sivil toplum örgütlerine yönelik saldırılarına işaret ederek, “Seçime doğru giderken yaptıkları ilk iş sivil toplum kuruluşlarına tutuklama yapmak. Gözaltılarla susturmaya çalışıyorlar” dedi. Toplumsal mücadele alanlarını birleştirerek özgürlüğü sağlayabileceklerine dikkat çeken Sancar, “Bu seçimler, Türkiye’de yeni bir başlangıcın imkânını veriyor. Uzun süredir devam eden baskıcı ve yozlaşmış sistemi yıkmak için bir başlangıçtır. Krizler çok derinleşmiş durumda. Ama krizlerin bu kadar derinleşmesi değişimin kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Bu seçimleri yeni bir başlangıcın miladı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. Mevcut ittifakların Türkiye’deki köklü sorunları çözebilecek politikalarının olmadığını belirten Sancar, “Elbette Erdoğan’ın kaybetmesi önemlidir ama yeni bir başlangıç bizimle olabilir. Bunun için Yeşil Sol’un en güçlü bir temsiliyetle Meclis’e taşınması gerekiyor. Dönüşümün dinamiklerini en güçlü temsil eden de bizleriz. Bunun için sizden talebimiz, bizleri en güçlü şekilde Meclis’e gönderecek destektir” şeklinde konuştu.

Bu seçim demokrasi ile diktatörlük arasındadır

Savaş politikalarından en çok etkilenen kentlerden birinin Urfa olduğunu kaydeden Sancar, şöyle devam etti: Bu seçim, demokrasi ile diktatörlük arasındadır. Ya bu iktidar tekrar seçilecek ve tam bir diktatörlük kurulacak ya da bu iktidar yenilecek ve ülke demokratikleşecek. Bu seçim, savaş politikaları ile barış mücadelesi arasındadır. İktidar, kendini savaş politikalarıyla var etmek istiyor. Kürt sorununa demokratik çözüm bulunmadığı müddetçe ne Türkiye’ye ne de Ortadoğu’ya barış gelmez. Bu savaş durumunun en büyük sonuçlarını yaşayan kentlerden biri de Urfa’dır. Sınırın karşı yakası düşman olarak görülmekte. O nedenle bizler barışı tesis etmeye geliyoruz. Barış için de önce Kürt sorununun çözülmesi gerekiyor. Kürt sorununda demokratik çözümün, Türkiye ve Ortadoğu’da barışın temsilcisi biz olacağız. O yüzden Meclis’e güçlü bir şekilde girmemiz bu konularda hızlı dönüş almamızda etkili olacaktır.

Seçimlerin aynı zamanda adalet ile adaletsizlik arasında bir seçim olduğunu dile getiren Sancar, “Emine Ananın Ferit Şenyaşar’la yürüttüğü adalet mücadelesi, Türkiye’nin tamamında adalet arayanlar için sembol oldu. Biz inanıyoruz ki Urfa iradesini adaletten yana kullanacaktır. Adalet arayanlar da burada elde edeceğimiz sonuçla çok büyük bir moral ve güç kazanacaktır” dedi.

Halklar arasında oluşturulmuş uzaklıkları ve soğuklukları aşacağız

Sancar, seçim güvenliğine de işaret ederek sürdürdüğü konuşmasında, “Seçim güvenliğinin sağlanması açısından en önemli bakanlıklar hala iktidarın elindedir. Bunların, bütün devlet imkânlarıyla seçim kampanyasını yürüttüklerini görüyoruz. Seçim güvenliği tehdidinin de bu bakanlar tarafından ortaya çıktığını görüyoruz. İktidar, sürekli korku ve tehdit yayarak insanları ya sandıktan uzaklaştırmayı amaçlıyor ya da sonuçlarını kabul etmeyecekleri algısını yaratarak insanların sandığa gitmesini engelliyor. Eğer bu korkuları ortadan kaldıracak ortak bir mücadele kuramazsak AKP bundan faydalanacak. Ortak mücadele, bunları boşa çıkarmak için en etkili mücadeledir. Halklar arasında oluşturulmuş uzaklıkları ve soğuklukları aşacağız ve Urfa’yı birlikte mücadele ve yaşam alanları haline getireceğiz” dedi.

STÖ'ler, muhtarlar ve meslek odalarıyla gerçekleşen buluşmadan sonra iş insanlarıyla bir araya gelen Sancar, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimler için destek istedi. Sancar, dün akşam da Urfa basınıyla bir araya gelerek sorularını yanıtlamıştı. Sancar, burada Yeşil Sol Parti’nin oylarının Urfa’da arttığını belirtti ve en az 6 milletvekili çıkaracaklarını kaydetti.

29 Nisan 2023