Sancar: Depremi insanlık trajedisine dönüştüren iktidarın yaptıkları ve yapmadıklarıdır

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve Eş Genel Başkan Yardımcımız Tuncer Bakırhan, MYK Üyemiz Sultan Özcan, milletvekilimiz Celadet Gaydalı, PM üyelerimiz ve Ankara İl Eşbaşkanımız, Etlik Şehir Hastanesi Başhekimini ziyaret ederek deprem bölgesinden gelen hastaların durumu hakkında bilgi aldı. Hastane önünde açıklama yapan Sancar, şunları söyledi:

Bugün Etlik Şehir Hastanesini ziyaret ederek Başhekimle bir görüşme gerçekleştirdik, kendisinden durum hakkında bilgi aldık. Deprem bölgesinden buraya nakledilmiş 800 civarında yaralı bulunduğu bilgisini aktardı bize. Felaketin boyutlarının çok büyük olduğunu herkes görüyor.

Bunu bir doğal afet olarak değerlendiremeyiz. Deprem bir doğa olayıdır, fakat onu toplumsal yıkıma ve insanlık trajedisine dönüştüren şey yönetimlerdir. Devletlerin tutumudur, yaptıkları ve yapmadıkları şeylerdir. İktidar hem yıkımın bu kadar büyük olması, sonuçların bu kadar ağır olması konusunda dile getirilenlerden rahatsız oluyor. Oysa çıplak gözle görünür durumda. Bu kadar çok sayıda yıkımın olması elbette imar politikaları ile ilgilidir, yolsuzluk ve denetimsizlik üzerinde ilerleyen bu politikaların en önemli sebebidir. Bu kadar büyük sayıda can kaybının yaşanması da acil müdahale ve can kaybı hizmetlerinin neredeyse ilk iki, iki buçuk gün hiç gerçekleşmemiş olmasındandır. Evet, pek çok can kaybı var. Bütün ülke üzüntü içerisinde. Bizlerin de yüreği yanıyor. Toplumsal dayanışma, şu an yaraları sarmanın ve acıları azaltmanın en etkili yolu. Ama bu dayanışma girişimlerini iktidar engellemeye çalışıyor. Yapabileceği kötülüklerden bir tanesi de budur.

Bizler de parti olarak sahadayız

Evet, bir kötülükler silsilesi söz konusu bu felakette. Devlet organizasyonu ortada yokken, insanlar bizzat birbirlerine ulaşarak yardım etmeye çalıştılar. Belki bu iktidarın organize olduğu en önemli alan kötülüktür. İktidar ve yandaşlarının kötülük konusunda hızla örgütlenebildiklerini görüyoruz. İyiliği ise ancak toplum ve halkın kendisi inşa edecektir. İyiliği inşa etmenin yolu da toplumsal dayanışmadan geçiyor. Bu dayanışmayı bireylerin ve kurumların en etkili şekilde yürütebilmesi için koordinasyonlara ihtiyaç var. Sivil demokratik koordinasyonlar oluşturulması konusunda bizler de elimizden geleni yapıyoruz. Pek çok çevre olarak, bizler de parti olarak sahadayız ve insanlarımızla birlikteyiz. Her türlü çalışma ve yardım faaliyetine katkı sunmak için çalışıyoruz. İyiliği hep birlikte örgütleyeceğiz. İktidarın örgütlü kötülük politikaları ve pratiklerini toplumsal dayanışmanın iyilik üreten dinamizmi ile aşacağız mutlaka. Bizi iyileştirecek olan, bu acıları azaltacak ve yaraları saracak olan toplumsal dayanışmadır. Bunu da en etkili şekilde örgütlemek hepimize düşen en temel görevlerdendir.

10 Şubat 2023

Etiketler: #deprem , #maraş depremi