Sancar: Hantal işleyiş kayıpları artırıyor, hizmetler yerelden verilmeli

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve beraberindeki heyet TTB ve SES gibi meslek örgütleri tarafından kurulan Sağlık Emek Koordinasyonunu ziyaret etti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi. Fincancı ve Sancar burada yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

Şebnem Korur Fincancı: Adana’yı TTB için merkez olarak belirledik

Koordinasyon, işbirliği ve dayanışma önemli. Çünkü dayanışma olmadığında karşımıza çıkan tablo; koordinasyon eksikliği, organizasyonsuzluk ve insanların aç açıkta kalması, hayatta kalanlara dahi gereken ihtimamın gösterilmemesi. Biz de Sağlık Emek Meslek Örgütleri olarak bir kriz koordinasyon ekibi oluşturduk. Meslek örgütleri ile ayrı, sağlık meslek örgütleri ile ayrı kriz koordinasyonlarımız da var. Bunların bir araya geldiği birimler de var. Özellikle deprem bölgesinde bir koordinasyon oluşturmak gerekiyordu. Adana’yı TTB’nin merkezi olarak belirledik. Diğer bölgelerde de merkezlerimiz var. Sağlık çalışanları ve gönüllü hekimler için bir organizasyon yapmaya çalıştık.

İlk günden itibaren arkadaşlarımız Hatay’da, Adıyaman’da, yıkımın en yoğun olduğu yerlerde yapılan çalışmalarla koordinasyon birimlerini oluşturdular. Hatay ile Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri başta olmak üzere tek tek ilçelerle de ilgilenmek gerekmekteydi. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi görece az etkilenmiş illerdeki tabip odalarını koordine etmeye çalıştık. 

Depremzede sağlık çalışanlarını zorla çalıştırmayın, onların yerine gönüllü olanlara olanak tanıyın

Çok sayıda sağlık çalışanımızı da yitirdik. Bir o kadar hastanelerde tedavi görüyor ve aileleri de barınma sıkıntısı yaşıyor. Evleri yıkılan sağlık emekçilerinin idarelerce çalıştırılmasının istenmesinin hak ihlali olduğunu Sağlık Bakanlığına yazıyoruz. Hekim milletvekilleri ve grup başkanvekillerine teşekkür etmek istiyorum, onlar da bir basınç uyguluyorlar.

“Depremzede olan sağlık emekçilerinin yerine gönüllü meslektaşlarımızı görevlendirin, onlar için rehabilitasyon süreçlerinin işletilmesi gerekiyor” dedik ama henüz başaramadık. Tüm İl Sağlık Müdürleri ile görüşüp kendilerine her türlü desteği verebileceğimizi, gönüllü hekimlerimizin olduğunu ve ihtiyaç bildirimlerinin yeterli olduğunu söyledik.

24 yıl sonra ortada kamu otoritesi yok

Tıbbi açıdan birinci basamak sağlık hizmetlerini koordine etmek için çalışma sürdürüyoruz. Sanırım önümüzdeki hafta tamamlamış olacağız. Uluslararası sağlık ekipleri var gönüllü ama giriş yapmakta ve izin almakta zorluk yaşıyorlar. TTB, 1999 depreminden de deneyimli. O dönemde de böyle ağlar oluşturduk. Ama o dönem kamu otoritesi ile böyle sorunlar yaşamadı TTB. 99 depreminde ölü muayenelerini biz yaptık, kayıtları biz tuttuk. Düzenlediğimiz ölüm belgelerini ve aldığımız örnekleri savcılıklara teslim ettik ve bunları kamu otoritesi o zaman resmi belge olarak kabul etti. Ama geldiğimiz noktada 24 yıl sonra ortada bir kamu otoritesi olmadığını görüyoruz. Liyakatsiz atmalarla, deneyimsiz ekiplerle koordine edemedikleri bir saha var ve bizimle iletişim kurmayı da reddediyorlar. Biz yine de görevimizi yapmaya ve onları zorlamaya devam edip bu çalışmaları sürdüreceğiz. Bilgi notları yayınlıyoruz düzenli olarak. Ayrıca onları basılı olarak da göndereceğiz, çünkü insanların internet erişim problemleri de var.

Sancar: Yıkımın sebebi yolsuzluk, denetimsizlik ve çöküştür

Sağlık Emek Koordinasyonunun bilgilendirmesi bizler için de çok değerli oldu. Sorunların farkındayız. Ortada büyük bir felaket var ama bu, depremin kendisinden kaynaklı değil. Yıkımın büyük olması, şehircilik ve imar politikalarının yarattığı bir sonuçtur. Hiçbir deprem tek başına bu kadar büyük yıkım yaratmaz. Yıkımın sebebi şehircilik ve imar politikaları ile genel olarak kamu hizmetlerinde yaşanan yolsuzluk, denetimsizlik ve çöküştür.  

Merkeziyetçilik ve hantal işleyiş kayıpları artırıyor; hizmetler yerelden örgütlenmelidir

Sonuçların ağır olmasının, can kayıplarının bu kadar büyük olmasının -ki hepimizin canını acıtıyor- acil gıda ve yardım konusunda büyük kaos ve organizasyonsuzluğun olmasının başka sebepleri olduğunu da biliyoruz. Merkeziyetçi anlayışı en üst düzeye çıkaran bir sistemle karşı karşıyayız. Biz hizmetin yerelde örgütlenmesini savunmak durumundayız. Yerelden hizmet, sadece yerel yönetimlerin yetkilerinin güçlendirilmesi demek değildir; kendi alanında faaliyet gösteren bütün emek meslek örgütlerinin de bu süreçlere katılmasını gerektiren bir yaklaşımdır. Yerinden yönetim hem yerel yönetimleri hem de bütün emek ve meslek kuruluşlarını, kitle örgütlerini de devreye sokmayı gerektirir. Oysa bugün merkeziyetçiliğin en üst safhada olması, kamu kaynaklarını ve Türkiye’nin insan gücünün etkili bir şekilde devreye sokulmasını engelliyor. Hantal işleyiş, etkisiz ve verimsiz yönlendirmeler kayıpları büyütmektedir. Bu nedenle biz kamucu anlayışa dayalı demokratik büyük bir koordinasyona ihtiyaç olduğu kanısındayız. 

Amacımız bütün çalışmalara katkı sunmaktır

Sizlerin oluşturduğu bu koordinasyon elbette son derece değerlidir. Fakat buna benzer başka organizasyonlar da var. Sizden aldığımız bilgiler de açıkça gösteriyor; deprem sonrası yaşanacak en derin sorunların başında sağlık hizmetlerinin her boyutuyla etkili işlemesi gelmektedir. En büyük gündemimiz bu olacaktır. Bununla bağlantılı elbette başka sorunlar var. Açıkta kalan insanların barınma ve bütün diğer ihtiyaçlarının karşılanması. Bunları da diğer emek ve meslek örgütleriyle görüşerek, istişare ederek değerlendireceğiz. Bizim amacımız bütün bu çalışmalara katkı sunmaktır. Biz kamu adına yapılan çalışmaların nasıl etkili bir şeklide örgütlenebileceğinin arayışı içindeyiz. Arkadaşlarımız sahada, her ilde koordinasyonlarımız var, her alanda çalışma yürütüyorlar. Ama biz kendimizi bu büyük kamusal demokratik sivil organizasyonun bir parçası olarak görüyoruz. Halklarımıza, topluma, insanlarımıza etkili yardımı, desteği ve dayanışmayı birlikte nasıl sunabileceğimizin derdindeyiz.  

Sorumluluğumuz bundan sonra toplumsal ve siyasal felaketlerin yaşanmasını önlemektir

Bizi kurtaracak olan da kamucu anlayışa dayalı büyük bir toplumsal dayanışmadır. Bu dayanışma bu bozuk, çürük, yozlaşmış düzenin değişmesi için de büyük bir imkanı bizlere sunmaktadır. Sadece imkan değil aynı zamanda sorumluluk da yüklemektedir. Önümüzde böyle bir büyük sorumluluk olduğunu duyurmamız gerekiyor. Sorumluluğumuz; bundan sonra bu tür toplumsal ve siyasal felaketlerin yaşanmasını engelleyecek yerelden yönetimi esas alan, yerinden yönetimi esas alan kamucu anlayışa dayalı bir düzen ve sistem inşasıdır. Şimdi yaralarımızı sarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Birlikte yaraları sarmak için de var gücümüzle çalışacağız. Acıları azaltacak olan, yaraları saracak olan bizim büyük dayanışmamız olacaktır. Yani toplumsal dayanışma bizleri iyileştirecek tek yoldur. Bu dayanışma aynı zamanda kamu otoritesini, kamu kaynaklarını halk için kullanmaya zorlayacaktır. Çünkü tüm kaynaklar halkın ürettiği değerlerle oluşmuştur. Hepsi en etkili şekilde halk için, toplum için kullanılmalıdır. Sizlere teşekkür ediyorum, çalışmaları birlikte yürütme konusunda son derece kararlıyız, istekliyiz. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğun hatırlatılmasını da bekliyoruz. 

11 Şubat 2023

Etiketler: #deprem , #maraş depremi