Sancar: Kürt halkının mücadele geleneğini, Mahirlerin, Denizlerin, İboların mücadelesiyle birleştirirsek kazanacağız

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Halkevleri'nin 27’nci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Halkevleri'nin 27’nci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sancar şunları söyledi:

Dönüşüm yakındır, kurtuluş elimizdedir

Bizlerin gücü de büyüktür o yüzden krizden, krizin yarattığı çöküntüden yılgınlığa kapılacak kesimlere şunu hep hatırlatmak lazım; dönüşüm yakındır, kurtuluş elimizdedir. İşte bu genel kurulda, Halkevleri’nin güçlü onurlu mücadele birikiminin bu ülkede devrim, sosyalizm, demokrasi, laiklik, eşitlik, özgürlük mücadelesinin bu onurlu kitlesinin burada oynayacağı rolün ne kadar önemli olduğunun farkında olarak genel kurula bir kez daha başarılar diliyorum.

Çözüm demokratların, devrimcilerin, ilericilerin ortak mücadelesidir

Sevgili dostlar, sevgili yoldaşlar iktidar çözülüyor ama çözüldükçe toplumu çökertmek ülkeyi çürütmek istiyor. Her tarafı talan, kan ve yalan siyasetiyle iyice çürütecek, çözecek politikalar yürütüyor. Yoksulluk aldı başını gidiyor. Belki de tarihin en acı dönemlerini yaşıyoruz yoksulluk ve açılk bakımından, toplumun 4’te 3’ününü açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı artık saklanamaz bir hale gelmiştir. İktidarın kurumları da saklayamıyor bunları. Bu açlık, yoksulluk ve sefaletin sebebi iktidarın rant, talan, sömürü ve savaş politikalarıdır. Rant ve savaş politikaları, sömürü ve talan politikaları bu ülkede ve iktidarda çözülmeyi ve çöküşü büyüttükçe aynı yöntemleri çözüm olarak sunmaya kalkıyor bu iktidar. Savaş politikalarına sarılıyor, halkın sorunlarına çözüm bulma imkanı bulmayınca halkı ayrıştırmak, düşmanlaştırmak ve savaş tehditleriyle yıldırmak için uğraşıyor. İşte bunlara karşı asıl ve gerçek çözüm bütün demokratların, devrimcilerin, ilericilerin ortak mücadelesidir. Bizler gücümüzü birleştirirsek bütün bu politikaları boşa çıkarırız, bu zorba iktidarı mutlaka durdurur ve değiştiririz. Bundan şüpheniz olmasın. Ama asla ihmal etmememiz ve unutmamamız gereken görev ortak mücadeledir. Güçlerimizi birleştirmektir, halk ile birlikte halk için bir yeni başlangıç yaratma yolunda en güçlü yürüyüşü örgütlemektir.

İşte bizlerin uzun süredir burada çeşitli kuruluş ve partileriyle halkın çeşitli kesimleriyle oluşturmaya çalıştığımız mücadele ortaklığı tam da bu hedefe yöneliktir. Biz bu mücadele ortaklığını sadece günün sorunlarının çözümü için değil, sadece seçimlere dönük bir hesap ya da taktik politika olarak değil stratejik bir birliktelik olarak görüyoruz. Ortak mücadele bu iktidarı durdurmak ve değiştirmek için şarttır. Ama aynı zamanda bu iktidarın yerine eski köhnemiş zihniyetlere karşı gerçek alternatifi de üretmektir. Bizler ne bu zorba iktidarı ne de köhnemiş eski sistemi istiyoruz. Bizler yeni bir başlangıç istiyoruz, bizler halkların birlikteliği ile eşit, özgür, demokratik ve barış içinde bir yeni yaşam inşa etmek istiyoruz. Savaşa, Kürt sorununda çözümsüzlüğe, tecrit politikalarına karşı hep birlikte mücadele etmek istiyoruz patronların, yandaşların insafsız pervasız sömürüsüne ve ülke kaynaklarının talanına karşı bütün emekçilerle ortak mücadele etmek istiyoruz. Kadını yok sayan, kadına şiddeti meşru gören bütün zihniyetlere karşı özellikle bu iktidarın uygulamalarına karşı kadın hareketiyle birlikte büyüyerek bir mücadele örmek istiyoruz. Bu ülkede inançlarından dolayı ayrımcılığa, ötekileştirmeye maruz kalan başta Aleviler olmak üzere bütün inanç gruplarının eşit yurttaşlık hakkı için birlikte yürümek istiyoruz. Biz yeni bir başlangıç istiyoruz, bu yeni başlangıcı ancak birleşerek gerçekleştirebiliriz. Eğer bunu başaramazsak, ki başaramama gibi bir şansımız lüksümüz yok. Halka karşı tarihe karşı sorumluluğumuz gereği ortak mücadeleyi en geniş şekilde örme sorumluluğumuz var. Bu sadece bir sorumluluk değil aynı zamanda bir zorunluluktur. Çünkü Türkiye halkları gerçek bir çözüm istiyor, gerçek alternatif istiyor. Halkçı bir yönetim istiyor halk ile beraber yönetim istiyor. O nedenle birleşerek eşit özgür ve demokratik bir geleceği birliktte inşa etme zorunluluğumuz, sorumluluğumuz var, halka karşı yükümlülüğümüz var, halka da sözümüz var. Birleşeceğiz, en geniş mücadele ortaklığını kuracağız ve bu iktidarı göndereceğiz, eski köhnemiş sistemin getirilmesi çabalarına karşı da halkın seçeneğini oluşturacağız.

İktidar, Kürt sorununda savaş politikalarını hakim kılmaya çalışıyor

Kürt sorununda güvenlikçi anlayışı, savaş politikalarını hakim kılmaya çalışan bu iktidar Güney Kürdistan'a operasyon yapıyor, Rojava'ya işgal tehditleri savuruyor. Buradan sonuç alamayınca savaşı başka yerlerde alevlendirmeye çalışıyor. Savaş tehdidini bu sefer Yunanistan ile örmeye çalışıyor. Bizler bu ülkede Orta Doğu'da, Doğu Akdeniz’de bulunduğumuz bütün bölgede ve bütün dünyada gerçek bir barışı, halkların barışını savunuyoruz. Halkların bir arada barış içinde, eşitçe bir bölge düzeni, bir dünya düzeni istiyoruz. Buna ülkede barışı, eşitliği, özgürlüğü kurarak başlayacağız.

Konuşmayı çok uzatmak istemem. Hepinizin çok iyi bildiği bir şiiri bu konuşmanın akışı içinde paylaşmak istiyorum. Yılgınlık yok, asla yok çünkü biz çoğunluğuz. Biz çokuz, bu ülkenin gerçek sahipleri kaynaklarını üretenler, bu ülkede değerleri yaratanlar bu ülkenin en büyük çoğunluğunu oluşturuyoruz. Eğer bu büyük çoğunluk birlikte mücadele etmeyi başarırsa geçmişin direniş mücadele ve bütün o güzel umutlar birikimini devralırsa Kürt halkının o güçlü mücadele geleneğini, Mahirlerin, Denizlerin, İboların o güzel mücadelesiyle birleştirirse elbette kazanacak. Bu ülke kazanacak, halklar kazanacak, şüphemiz olmasın, buna gücümüz var. İrademizi de en güçlü şekilde ortaya koymalıyız.

Adnan Yücel’in şiiriyle bitireceğim, hepinizin iyi bildiği şiir, birçoğumuz ezbere okur.

Saraylar saltanatlar çöker kan susar birgün, zulüm biter.
Menekşeler de açılır üstümüzde leylaklar da güler.
Bugünlerden geriye, bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler...

Yolumuz açık olsun yoldaşlar değerli kardeşlerim.

12 Haziran 2022