Sancar partimizin 9. kuruluş yıl dönümünde konuştu: HDP durmaz, durdurulamaz

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Diyarbakır’da düzenlenen 9. kuruluş yıl dönümü etkinliğimizde konuştu:

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Diyarbakır’da düzenlenen 9. kuruluş yıl dönümü etkinliğimizde konuştu. Sancar, şunları söyledi.

Hevalên hêja, ez we hemûyan bi dilgermî silav dikim, hûn hemû bi xêr hatin, ser seran ser çavan hatin.

Sevgili arkadaşlar, dostlar, yoldaşlar, umudun yolcuları, özgürlüğün ve barışın müjdecileri hepinizi en sıcak duygularla selamlıyorum. Partimizin 9. kuruluş yıl dönümü etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. Bu vesile ile burada Amed’de sizlerle birlikte olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum. HDP yaş olarak büyüyor ama sadece yaş olarak değil güç olarak da büyüyor. Direnişle örgütlenmeyle, umudu ve büyük bedelleri ektiğimiz büyük bir yolu yürüyerek buraya geldik. Yine bir yıl dönümünde buradayız. Yine umutlu, güçlü ve kararlıyız. Burada bulunan bulunmayan bizlere gönül veren ve bu onurlu ve zorlu yolda bizi destekleyen ve dostluktan mahrum bırakmayan bütün halklarımızı bir kez daha yürekten selamlıyor, teşekkür ve minnetlerimizi iletiyorum.

Hayal dedikleri şeyi adım adım gerçekleştirerek bugüne geldik

Birlikte yola çıktığımız ilk gün barış, eşitlik, özgürlük ve umudun adresi olacağız demiştik. Buna hayalcilik, HDP hayaller peşinde koşuyor diyenler çok oldu. Bütün zorluklara, zulme, zorbalığa rağmen yolumuza devam ettik, hayal dedikleri şeyi adım adım gerçekleştirerek bugüne geldik. Bunda emeği olan, bedel ödeyerek katkı sunan çok yoldaşımız var. Direndikçe, mücadele ettikçe, dayanışmayı büyüttükçe, örgütlülüğümüzü güçlendirdikçe kazanılabileceğini herkese gösterdik. Her türlü zorluğa rağmen inançla, haklılık ile yola devam edildiğinde nerelere gidebileceğini, nelerin kazanabileceğini bütün dünyaya gösterdik. Bize yapılan zulmün baskının zerresi herhangi bir partiye yapılsaydı zerresi kalmazdı. Ama bizim köklerimiz sağlam, davamız haklıdır. Köklerimizi halkımızın toprağına serdik, bu toprak köklerimizi tuttu, dallarımızı büyüttü, meyvelerimiz bir bir büyüyor, olgunlaşıyor.

Özgürlükte buluşacağımız yakındır

Bu yolda bir çok yoldaşımızı yitirdik, binlerce arkadaşımız cezaevlerine sürgünlere yollandı. Başta yaşamını yitirenleri saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Onlara minnettar olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Cezaevinlerinde ve sürgünde yaşamak zorunda kalan bütün arkadaşlarımıza Amed’den, ezeli ve tarihi topraklardan mücadelenin şehrinden binlerce selam gönderiyoruz. Özgürlükte buluşacağımız yakındır ve bu topraklarda buluşacağımızı günler yakındır.

Önceki mücadele geleneklerinin devrettiği birikim ve tecrübe yaşımızdır

Biz 9 yaşında değiliz sadece. Asırlardır devam eden özgürlük, eşitlik, adalet ve onur mücadelesini mirasçısıyız. Dünyanın neresinde olursa olsun, bu topraklarda hangi dönemde yaşanmış olursa olsun, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi mücadelesinin mirasçısıyız. O nedenle yaşımız sayılara sığmayacak kadar büyüktür. Sadece HDP değil, bundan önceki partilerin bıraktığı miras, önceki mücadele geleneklerinin devrettiği birikim ve tecrübe yolumuzdur, yaşımızdır. HDP özgür ve eşit yaşam fikridir. Bir yanı Mezopotamya bir yanı Anadolu’da bir yanı Dicle ve Fırat’ta, bir yanı Meriç ve Kızılırmak’tadır. Halkların çağlayan deryasıdır. Derelerinin buluştuğu büyük bir denizdir. Bu denizi kurutmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini sizlerin huzurunda bir kez daha haykırıyoruz.

HDP durmaz ve durdurulamaz

HDP fikriyatının özü her inancın ve kimliğin kendini özgür hissedeceği, özgürce yaşayacağı ve eşit bir düzende varlığını geliştireceği onurlu bir yaşam kurmaktır. HDP fikriyatının özü yaşama, yaşamın kaynakları ve renklerine bağlılıktır. Biz aynı zamanda kadın partisiyiz. HDP, kadınların asırlardır süren eşitlik mücadelesinin yaşam bulduğu bir gelecektir. Gençlerin özgürlüğüne açılan kapıdır, ezilenlerin, emekçilerin, yoksul halkların insanca, hakça ve onurluca yaşayabileceği adaletli bir düzene giden yolun kendisidir. O nedenle bizim yürüyüşümüz büyük insanlık yürüyüşüdür. Bizim yürüyüşümüz, yeni yaşama doğru yürüyüştür. HDP meydanlara ve salonlara sığmıyor, cezaevlerine hapsedilemiyor, engel, baskı ve kumpas davaları ile yıldırılamıyor. Kararlıdır HDP, güçlü cesaretli ve inançlıdır. HDP durmaz ve durdurulamaz. Bunu herkes böyle bilsin.

Barışı inşa edecek olan asli güç bizleriz

Sizlere direniş hikayemizi anlatmaya gerek yok. Her biriniz zaten bu hikayenin hem öznesi hem tanığısınız. Bir kısmınız mirasçısı, bir kısmınız bu mücadelenin köklerinin mirasçısı ve devamcısısınız. Ailelerden, büyüklerden anlatılardan mücadele destanlarından beslenen insanlarısınız. Sizlere direnişi değil, bu direniş üzerine nasıl geleceği inşa etmek istediğimizi anlatmak isterim. Biz direne direne kazanacağız dediğimizde sadece direnmekle yetinen siyasi mücadele yürütmeyeceğimizi, bu mücadeleyi, direnişi mutlaka inşaya dönüştüreceğimizi de söylüyoruz. Bu ülkede barışı inşa edecek olan asli güç bizleriz, demokrasiyi inşa edecek aktör bizleriz, eşit ortak yaşamı hep birlikte inşa etmenin asli gücüyüz. O nedenle mücadelemizi bu ülkede herkesin, bütün halkların, ezilenlerin dışlananların, kadınların gençlerin eşit ve özgür yaşayacağı bir geleceği inşa etme için durmadan çalışıyoruz. Hep birlikte bu çalışmayı büyütüyoruz. HDP yaş aldıkça gücünü de büyütüyor. Bizsiz bir özgür gelecek olmayacağını herkes biliyor. Biz olmadan ağaçların meyveye durması bile imkansızdır. Barış, özgürlük, demokrasi bizimle gelecek. Ödenen bedeller boşuna gitmiyor, gitmeyecek. Kazanmaya yakınız, yeter ki inancımızı sağlam örgütlülüğümüzü güçlü tutalım. Siyasetimizi hedefe götürecek aklı hep birlikte üretelim, bu aklı ülkenin kolektif isteği ve zikri haline getirelim.

Eşbaşkanlık ve kadın politikası HDP’nin mücadelesinin temelidir

Bizler, 9 yıl boyunca sadece ülke genelinde değil dünya siyaset literatürüne de ciddi katkılar sunduk. Bugün dünya demokrasi ve özgürlük mücadelesinin en özel kazanımları arasında yer alacağından şüphe duymadığımız eşbaşkanlık sistemi ve kadın eşitliği politikası HDP'nin baştan itibaren kararlılıkla yürüttüğü mücadelenin temelidir. Giderek başka ülkelerde yankı buluyor, kabul ediliyor. İşte sizlerin mücadelesi ile dünya siyasetine kazandırdığımız, gururla andığımız en önemli kazanımların başında bu geliyor. Kadın mücadelesinin, bütün saldırılara rağmen nasıl büyütülebileceğini ve kazanımların kalıcılaştırılabileceğini hep birlikte gösterdik. Tekçiliğe, baskıya zulme karşı onur mücadelesinin ne demek olduğunu HDP herkes her şart altında gösterdi, göstermeye devam edecek.

Özgürlüğe ve eşdeğerliğe tutku ile bağlıyız

HDP neden biriciktir. İşte farkımız tam da burada ortaya çıkıyor. HDP, Türk’ün Kürt’ün Alevi’nin her inanç ve kimliğin, ezilenin de yoksulun da ortak evidir. Eşitlikle, kardeşlikle, çoğulculuk ile yoğrulan bir evimiz olduğu için özgürlüğe ve eşdeğerliğe tutku ile bağlıyız. Tekçiliğe karşı yaşamın kendisi gibi çoğulculuğu savunuyoruz. Bu mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Hedeflerimizin büyük, yolumuzun zorlu yükümüzün ağır olduğunun farkındayız. Partimiz bütün toplum kesimlerinin yaşamları üzerinde asli tasarruf sahibi oldukları, kendilerini kendileri olarak yaşadıkları bir hayatı inşa etme kararlılığındadır.  O nedenle deklarasyonumuzda bütün toplum kesimlerine müzakere çağrısı yaptık. Her sorunu, toplumun tüm kesimleri ile konuşmaya, kaygılarını dinlemeye, korkusu olanın korkusuna kulak asmaya, endişesi olanın endişesini kucaklamaya ve bütün bunları müzakere ederek, çözüm için ortak akla dönüştürmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz.

Çözümün motor gücü biziz

Dünyayı kendimizden ibaret görmüyoruz. Sorunları tek başına çözeceğimiz gibi abartılı bir iddiamız yok ama çözümün motor gücü biziz. Biz olmasak yaşanan çoklu krizlere çözüm bulmak mümkün değildir. Çoklu krize karşı çoklu siyaset, çok yönlü müzakere, tutum belgemizin özüdür ve çıkış yolunun bizzat kendisidir. Tutum belgemizin etrafında kim hangi tartışmayı yürütürse yürütsün, bu tartışmaları ülkenin bütün kesimlerine, katkı sunacak şekilde yürütülmesini istiyoruz. Toplumun her kesimiyle buluşacağız. Sizlerle buluştuğumuz gibi başka topluluklarda da buluşacağız. Bugün yaptığımız gibi Kurdî partiler ve STK'lar ile de buluşacağız. Yolumuzu ortak akıl ile hepinizin iradesini ortaklaştıracak yöntem ile belirlemek istiyoruz.

Bütün halkların iradesini parlamentoya hep birlikte taşıyacağız

Çünkü kararlıyız. İlk parlamento seçimlerinde bütün ezilenlerin, yoksulların, hakların inançların ortak iradesini en güçlü şekilde temsil ettirecek oya ulaşacağız. Bütün halkların iradesini parlamentoya hep birlikte taşıyacağız. İşte çözüm gücü olmak budur. Bu ortak iradeyi güçlü bir şekilde temsil edilecek bir düzeyde çoğunlukla parlamentoya taşırsak, kilitlenen bütün sorunların çözümünün anahtarı bizlerin elinde olacaktır. Bu anahtarı sömürü, baskı, mevki, rant için kullanmayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. Bizim mevki, makam, rant, talan ile işimiz olmaz. Biz halklar için halkların iradesini en güçlü şekilde şekilde yaratmak için buradayız. Siyaseti halkın içinde halk ile birlikte yapıyoruz. Bunun dışında zerre amacımız, hedefimiz, planımız olmaz, olamaz. O nedenle diyoruz halkın partisiyiz, halkların partisiyiz.

Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış bizim meselemizdir

Eğer demokrasi ittifakını güçlendirebilirsek bugünkü otoriter, tekçi iktidarı ve onu besleyen kökleri ve kaynakları da değiştirebiliriz. Demokrasi ittifakı ile hem iktidarı hem de böyle iktidarları yaratan düzen politikalarını değiştirme gücünü yaratacağız. Buna inanalım, kararlılıkla bu hedefe sarılalım. Demokrasi ittifakını ve örgütlüğümüzü büyütmekten başka şansımızın olmadığını herkesin görmesini istiyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız, ülkenin sorunlarını çözmeye talibiz, hazırız, bunu yapacak birikim ve iradeye sahibiz. Kürt sorununu demokratik yoldan çözecek temel gücün burada olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Şimdi HDP zamanıdır

Aynı zamanda Kürt sorununun çözümü demokrasi sorununun çözümünün de anahtarıdır. Demokrasi sorununun çözümü yine Kürt sorununun da demokratik çözümden ve onurlu barıştan geçiyor. Bütün bunların iç içe olduğunun farkındayız. Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış, Türkiye’de demokrasi sorunu iç içe geçmiş bir meseledir ve bizim meselemizdir. Bu meseleyi çözecek güç, irade ve birikim buradadır. Bu ülkeyi yönetmeye talip, hazır ve aday bir parti olarak HDP 9. yaşını kutlamaktadır. Şimdi HDP’nin yıldızının daha fazla parlama zamanıdır. Şimdi HDP zamanıdır. Türkiye’de HDP zamanıdır. Hep birlikte yeni bir başlangıç zamanıdır. Büyük değişim zamanıdır. Hepinize sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Yolumuz açık olsun, riya me vekirî be.

15 Ekim 2021