Sancar: PİA’nın kuruluşunun engellenmesi kötü kokular veren siyasi hesapların yansımasıdır

Yaklaşık iki yıldır kuruluş dilekçeleri kabul edilmeyen ve fiilen kuruluşu engellenen İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Eş Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Genel Başkan Yardımcıları Menüce Gülmel, Ahmet Kaya, Parti Kurucusu Tahirxan Bozdemir, konuya ilişkin genel merkezimizi ziyaret etti. PİA heyeti, Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcılarımız Tuncer Bakırhan ve Alican Önlü ile bir araya geldi.

Burada konuşan Sancar yapılan işlemin Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ve yetkililerin suç işlediğini belirterek şöyle konuştu:

Parti kurulmasını engelleyenler suç işliyor

Bu uygulama Anayasa'nın ve Siyasi Partiler Yasası'nın açık ihlalidir. İçişleri Bakanlığı sadece eksik evrak dolayısıyla başvuruyu reddedebilir, parti programıyla ilgili tek yetkili ise AYM’dir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı size bildirimde bulunmak zorundadır. Başka hiçbir yolu yok. Dolayısıyla şu an partinizle ilgili yapılan bütün işlemler suçtur. Evraklar alınmamışsa ya da alınıp işlem yapılmamışsa bu suçtur. Eğer evraklarınız verilmişse bu parti kurulmuştur. Şu anda yapılan her şey Anayasa'ya, Siyasi Partiler Yasası'na aykırıdır, bunu yapanlar suç işliyor. 2018’den sonra 32 parti kuruldu, sadece 2020’de 27 parti kurulmuş, hiçbirine sorun çıkarmamışlar. PİA’nın kuruluşunun engellenmesi tamamen keyfiliktir.

PİA’nın kurulması Kürtlere karşı manipülasyon yapmak isteyenleri tedirgin ediyor

Partiniz çok değer verdiğim bir geleneği teslim ediyor. Her türlü siyasi ve hukuki desteği sunarız. Bütün herkesin bu duruma tepki göstermesi ve buna tavır koyması gerekiyor. Burada yapılan ayrımcılığın nedenini iyi biliyoruz. Sizlerin temsil ettiği geleneğin Kürt halkı içinde de önemli yeri vardır. Bu gelenek, Kürt halkına karşı başka türlü manipülasyon derdinde olan partileri tedirgin ediyor. Kendilerini mütedeyyin gösteren başka partiler var ve PİA’nın kurulmasının engellenmesi onların önünü açmaya yöneliktir. Çünkü varlığınız iki yüzlülüğü açığa çıkaracak kadar önemli bir yerde duruyor. Bu duruma çok net biçimde karşı çıkıyoruz. Sonuna kadar yanındayız.

AKP, Kürdistan’da Gelecek ve DEVA’ya destek sunuyor

PİA Genel Başkanı da HDP’ye desteklerinden dolayı teşekkür ederek şunları söyledi:

En üst düzeyde desteklerinizi hissettik. Bugün Kürdistan üzerindeki siyasette şöyle bir gerçeklik var; AKP içinden çıkan partiler var, bunların asıl hedefi Kürdistan'daki dindar muhafazakar kitleyi etrafında toplayıp, Kürt meselesini ideolojik bir meseleye indirgemektir. Gelecek ve Deva Türkiye genelinin aksine Kürdistan’da AKP’den çok fazla destek görüyor. Bu alanda Kürtleri temsil edecek bir partinin kurulmasına izin vermemelerinin nedenin altında bu da bakış da yatıyor. PİA Kürdistan’da bu konuda yaşanan boşluğun kendisinin ortaya çıkardığı bir partidir.

Medine Vesikasını programına koymuş bir parti, bu konuları istismar eden partileri tedirgin ediyor

Belli meselelerde kimseye boyun eğmemiş, hak ve özgürlük için mücadele etmiş bir gelenektir İnsan ve Özgürlük Partisi. Kürt meselesi Türkiye’nin en büyük meselesi ve çözüm bekliyoruz. Bunu programımıza da yerleştirdik. Medine Vesikasını programına almış bir parti, bu konuları istismar etmek isteyen partiler için tehlikelidir.

Bütün yolları denedik, sonuçta Ankara’dayız. 8 gündür İçişleri Bakanlığının önündeyiz. İçişleri Bakanlığı bu dilekçeyi almamakta ısrar ettikçe biz de bu dilekçeyi vermekte ısrar edeceğiz. Anayasal haklarımız için bunu sürdüreceğiz. İkincisi diplomasiye önem veriyoruz. Bazı partileri ziyaret ettik. Bu meselenin sadece PİA sorunu olmadığını, hepimizi ilgilendirdiğini anlattık. STK’ları ziyaret ettik. Bu konunun hukuki sürecini de başlatacağız. Bu süreçte boyun eğmemiş bir gelenek olarak herkesin korktuğu bir zeminde dik durarak örnek oluşturmaya çalışıyoruz.

Varlığımızın Kürdistan için stratejik önemi var: HDP evimiz gibi

Her toplumda olduğu gibi farklılıkların yaratılışın gerekçesi olduğunu düşünüyoruz. HDP yoksa PİA’nın anlamı yoktur biz yoksak HDP’nin de anlamı yoktur. Bu diğer partiler için de böyledir. Varlığımızın Kürdistan üzerinde stratejik bir önemi var ve bunun sonuca da etki edeceğini düşünüyoruz. Varlığımızın sistem mantığını temelinden çürütecek bir zemin yaratacağını düşünüyoruz. HDP bizim evimiz gibi, gidip geldiğimiz bir yer. Hem teorik hem de pratik sahada mücadelenin bizleri güçlendirdiğini gördük. HDP’nin bizi güçlendirdiğini gördük.

Size yönelik engelleme kötü kokular veren siyasi hesapların yansımasıdır

Tekrar söz alan Sancar ise konuşmasını şöyle tamamladı:

Bu konu destek ve dayanışma meselesi değil. Bu konu hukuki ve siyasi anlamda çok hayati bir yerde duruyor. Size yönelik baskı tamamıyla keyfidir Anayasa'ya aykırıdır. Kötü kokular veren siyasi hesapların da yansımasıdır. PİA çok değerli bir geleneği temsil ediyor. Bu gelenek pek çok kirli hesabı ortaya çıkaracak kadar önemli bir işlev göreceğine yürekten inanıyoruz. Burası sizin eviniz ama PİA da bizim evimizdir. Bu kirli operasyona karşı sonuna kadar birlikteyiz. Aynı zamanda demokrasiden, çoğulculuktan, barış içinde adalet içinde yaşamak isteyen bütün kesimlere yöneltiyoruz bu çağrıyı. Bugün bu keyfi uygulamanın emrini veren ve bunu uygulayan herkes Anayasa'yı ihlal etmektedir. Siyasi Partiler Yasası'nı yok saymakta ve suç işlemektir.

19 Ocak 2021