Sancar: Süleyman Soylu derhal istifa etmelidir

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ile bileşen ve ittifak partilerimizin temsilcileri ve milletvekili adayları Yeşil Sol Parti’nin Suruç’ta yapılan mitingine katıldı. Burada bir konuşma yapan Sancar, şunları söyledi:

Gelê Pirsus’a bi rumet, hun hemu bir xêr hatin, ser serê me ser çavên me hatin. Sevgili Suruç halkı, hepinizi yürekten selamlıyorum. Bu coşkunuz için teşekkürlerimi sunuyorum. Görüyorum ki Suruç seçimlere ve zafere hazır. Yeşil Sol, Suruç’ta seçimlere ve sonrasına hazır. Hep birlikte kazanmaya hazır Suruç.

IŞİD zihniyetine 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken dersi verme zamanıdır

Suruç halkı her türlü zulme karşı her zaman dik durmuş, mücadelemizde her zaman çok değerli bir yer tutmuştur. Sizlerin bu direniş ve mücadele ruhu güç kaynağımızdır, bizlerin zulme karşı dik durmamızı sağlayan kaynaktır. Var olun, sağ olun. Karşı da Kobanî var, Kobanî’deki direniş, dünya tarihine özel bir sayfa olarak geçti. Kobanî direnişi IŞİD’i bitirdi, IŞİD’in bitişi Kobanî direnişi ile oldu. Şimdi IŞİD zihniyetine 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken dersi verme zamanıdır. Suruç halkı da Urfa halkı da Türkiye halkı da o güne hazır. O gün sandıklarda bu iktidarın zihniyetine ve zulmüne en büyük cevabı vermeye hazır. Öyle değil mi? En çok gençler ve kadınlar hazır. Kadınlar ve gençler olmazsa bu mücadele bugün bu kadar büyümez ve güçlenmezdi. Gençler ve kadınlar sizlere binlerce kez minnetimizi sunuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğiz

Sevgili kardeşlerim, biliyorsunuz 14 Mayıs’ta iki sandık kurulacak. Biri Cumhurbaşkanlığı seçimi biri Meclis seçimi için. Bizler Cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifaklarımızla birlikte aday çıkarmama kararı vermiştik. Çünkü bizim bu seçimlerde iki hedefimiz var dedik. Biri bu iktidarı göndermek, yani tek adam yönetimine son vermek; diğeri bu düzeni değiştirmek. Hem tek adam yönetimine son vereceğiz hem de bu sömürü, zulüm ve savaş düzenini değiştireceğiz dedik. Sizlere danıştık, Türkiye’deki demokrasi güçleriyle istişare ettik, kendi içimizde tartıştık ve kararlarımızı böyle oluşturduk. Dedik ki Cumhurbaşkanlığı seçimi tek adam yönetimine kaybettirmek için önemlidir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek adam yönetimine son verecek tutum alacağız dedik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki aday yarışıyor. Bir Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan, diğeri Kemal Kılıçdaroğlu. Erdoğan, tek adam rejimini kalıcı hale getirmek için seçimlerde adaydır. 21 yıldır sürdürdüğü bu düzeni artık sürekli hale getirmek istiyor. Biz de buna dur demeye kararlıyız. Kemal Kılıçdaroğlu, tek adam yönetimine son vermek sözü ve vaadi ile aday oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi açısından da Meclis seçimi açısından da belirlediğimiz hedefler ortada. Tek adam yönetimine son vermek stratejik hedefimizdir. Kılıçdaroğlu da tek yönetimine son vermek sözü ve vaadiyle aday oldu. O nedenle bu konuda tutumumuz örtüşüyor. Yani tek adam yönetimine son vermek konusunda Kılıçdaroğlu'nun sözü ile bizim hedefimiz uyuşuyor. O nedenle Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğiz.

33 Düş Yolcusunun hesabını sormak için Meclis’e en güçlü şekilde girmeliyiz

Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli ancak bütün sorunların çözümünü cumhurbaşkanlığı değişikliğine bağlamıyoruz. Bu düzeni asıl değiştirecek güç ve program bizdedir. Yeşil Sol’dadır. Meclis seçimlerinde en yüksek orana ve temsiliyete ulaşmamız lazım. Eğer düzeni değiştireceksek, bu adaletsiz talancı yönetimi bitireceksek bizler Meclis’te en güçlü şekilde yer almalıyız. Meclis seçimleri bizim için tarihi önemdedir. Bizler adalet için geliyoruz. Adaleti kurmak için önce adaletsizliklerden hesap sormak lazım, önce adaletsizliği ortadan kaldırmak lazım. Suruç’ta 20 Temmuz 2015’te katledilen 33 gencin hesabını sormak lazım. O 33 genç Kobanî’deki çocuklara oyuncak götürüyordu. Kobanî halkı, gençleri ve çocukları ile dayanışmak için buradaydılar. Zalim kıyıcı IŞİD katilleri o gençleri acımasızca öldürdüler. Bunun hesabı sorulmadı, bunun hesabını her yönüyle sormak için Yeşil Sol Parti’yi en güçlü şekilde Meclis’e göndermeniz lazım. 33 Düş Yolcusunun umutlarını ve hayallerini gerçekleştirmek için bizlerin Meclis’e en güçlü şekilde gitmemiz lazım. O zaman bütün sorumlulardan, faillerden, yol verenlerden, yardım edenlerden gerçek hesabı soracağız. Adalet o zaman yerine gelecek.

Hak, hukuk, adalet Yeşil Sol ile gelecek

Bir büyük adaletsizlik örneği de yine Suruç’ta yaşandı. 18 Haziran 2018 tarihini hiçbirimiz unutmuyoruz, unutmayacağız. AKP milletvekili adaylarının burada seçim çalışması adı altında yaptığı faaliyette Şenyaşar ailesine yönelik katliamlarını unutmayacağız. Adil’i, Celil’i ve babaları Hacı Esved’i unutmayacağız. Onlardan hesap soracağız. Emine Ananın adalet için 770 gündür yükselttiği sesi bütün ülkede duyuracağız ve onun çığlığının hakkını mutlaka yerine getireceğiz. Bu adaletsizliklerden hesap sormazsak bu ülkeye ne demokrasi ne de hukuk ve barış gelir. Meclis’e o kadar güçlü gideceğiz ki yanımızda Ferit kardeşimiz de olacak. Emine Ana sesini her gün buradan yükseltecek. Ferit de o kıyımın sorumlularının gözlerini içine baka baka hesap soracak, adaletin gerçekleşmesi için mücadelemize güç katacak. Hak, hukuk, adalet, demokrasi, özgürlük ve barış bizimle gelecek; Yeşil Sol ile gelecek.

Süleyman Soylu derhal istifa etmelidir

Biliyorum Suruç halkı; özgür basın susturulamaz, Ape Musa’nın öğrencilerine hiç kimse diz çöktüremez. Yıllardır her türlü yöntemi denediler ama özgür basın her zaman ayakta kaldı ve daha da güçlendi, daha da güçlenecek. Bir gidecek bin gelecek. Bir kişi alırlarsa bu meydandaki bütün gençler muhabir olacak, hakikati bütün ülkeye duyuracak. Onun için özgür basın susmaz. Bizden hiç kimse zulüm karşısında diz çökmez. Az kaldı 14 Mayıs’ta bu kumpasları kuranlar hesabını verecekler. Süleyman Soylu, “14 Mayıs bir darbe girişimi olacaktır” diyor. Onun İçişleri Bakanı olarak bulunduğu her dakika sandığa gölge düşürür. Bu yaptıkları ve söyledikleriyle kimseyi korkutamaz. Buradan bütün Türkiye haklarından rica ediyorum; bu iktidarın kirli propagandasına, tehditlerine, kumpaslarına aldırmayın. Hiç kimse halkın iradesinden daha güçlü olamaz. Süleyman Soylu derhal istifa etmelidir, şimdi istifa etmelidir. İstifa etmezse suçlarına daha fazla suç katacaktır. İstifa etmezse 14 Mayıs’tan sonra vereceği hesap da daha da kabaracaktır. 

Kürt sorununda demokratik çözüm hem barışı hem de refahı getirecek

Sevgili Suruç halkı, burada işsizlik ve yoksulluk var. Türkiye’nin büyük bir kısmı, insanların büyük çoğunluğu yoksulluk içinde yaşıyor ama Suruç’ta ve Urfa’da daha fazlası var. Türkiye’de adaletin gelir açısından en bozuk olduğu şehirlerden biri Urfa. Niye Suruç’tan her yaz binlerce yurttaşımız mevsimlik tarım işçisi olarak başka şehirlere gidiyor? İki yıl önce Ankara’da mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ettim. Büyük çoğunluğu Suruç ve Urfa’dan geliyordu. Çok zor şartlarda çalışıyorlardı. Niye, çünkü bu ülkede kaynaklar halka verilmiyor. Bu iktidar halkın kaynaklarını yandaşa ve patrona veriyor, savaşa harcıyor. Savaşa giden her kuruş cebimizden çıkıyor, boğazımdan kesilen lokma oluyor. Bu savaş politikalarının sebebi Kürt düşmanlığıdır. Nedeni AKP-MHP iktidarının Kürtlere duyduğu düşmanlıktır. Kürt sorununda çözümsüzlük ısrarı devam ettikçe de bu ülkede milyonlar daha fazla yoksul olacaktır, işsizlik daha da artacaktır. O nedenle bu savaşı bitirmemiz lazım. Kürt sorununda demokratik çözüm getirerek bu savaşı bitireceğiz. Kürt sorununa demokratik çözüm hem barışı hem de refahı getirecek. Bizler Yeşil Sol Parti olarak Meclis’te en güçlü şekilde temsil edilmeliyiz. Barış için, refah için, adalet için, demokrasi için, özgürlük için, eşitlik için bütün oylar Yeşil Sol’a!

Bizler Kürt sorununa demokratik çözümü getirecek gücüz. Bu güç siz de var. Bize verdiğiniz büyük moralde ve birikimde var. Bu kararlılıkla Kürt sorununda demokratik çözümü sağlayacağız. Bu ülkeye barışı getireceğiz. İşte o zaman bu bölgeye de barışı getireceğiz. Kürt sorununda demokratik çözüm hem Türkiye’de hem Ortadoğu’da büyük barışın anahtarıdır. Bizler Meclis’te anahtar parti olursak bu sorunu mutlaka çözeceğiz ve büyük barışı da mutlaka sağlayacağız. 

14 Mayıs’ta geleceği adalet üzerine kuracak yolları açacağız

Bu coşku büyüyerek devam etsin. 14 Mayıs’ta bizler bu iktidarı göndereceğiz ve bu düzeni değiştirecek yolu açacağız. Demokrasiye ve Demokratik Cumhuriyete giden, özgürlüğe giden yolu açacağız. Bu, bizimle mümkündür. Bunu ancak biz yapabiliriz. Halkların, Kürt halkının büyük direniş ve desteği ile mümkündür. Kürt halkının barış ve demokrasi ısrarı ile bu ülkede Demokratik Cumhuriyet inşa edilecek. Birlikte yapacağız, birlikte başaracağız, birlikte kazanacağız. Disa em, disa serkeftin, disa em disa azadi. 14 Mayıs hesap sorma günü olacak ama 14 Mayıs’ta asıl biz adaletsizleri yok ederek geleceği adalet üzerine kuracak yolları açacağız. Hazırız, geliyoruz, hep birlikte kazanacağız. An serkeftin, an serkeftin.

28 Nisan 2023