Sancar: Ulusal birlik kapsamında Kürdistanî İttifakı genişletip somutlaştıracağız

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Diyarbakır’da Kürt partilerine yaptığı ziyaretler kapsamında gittiği KDP-T’de basın açıklaması yaptı.

Serokê Giştî yê PDK- T Mehmet Emîn Kardaş:

Îro Hevserokê HDP'ê birêz Mîthat Sancar serdana Partiya Demokratîk a Kurdistan-Tirkiyeyê kiriye. Niha mafê axaftinê yê birêz Sancar e ku ew ê behsa serdana çûn û hatina serdana partiyên Kurdî bike. Kerem bike seyda.

Mithat Sancar: En geniş demokrasi ittifakını hedefliyoruz

Spas, gelek spas. Hûn hemû li ser seran hatine. Silav ji çapemeniyê re ye.

Bugün Kurdî ittifak partiler ile bir dizi görüşme yapıyoruz. Programımız Kurdî ittifak partileri ile görüşme üzerine kuruldu. Dün mitingimiz vardı, hep birlikte gördük, HDP'ye yönelik baskılar arttıkça sahip çıkma kararlılığı da yükseliyor. Bu baskıların sadece HDP’ye yönelik baskılar olarak görülmemesi gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Bu saldırılarla bir tarafta Kürt halkının iradesi hedef alınırken öte yandan Türkiye'de demokrasi mücadelesinin en dinamik gücünü etkisiz hale getirme hedefi güdülmektedir. Bu saldırı ve kuşatmalarla en geniş demokrasi ittifakını oluşturmayı en temel hedef olarak önümüze koyduk.

Operasyonların Kürdistan’ı bir savaş meydanına çevirme gibi yıkıcı bir amacı var

Bizlerin bu çalışmalarla ilgili yürüttüğü faaliyetlerle ilgili Kurdî partilerle hem bilgilendirme hem de görüş alışverişi gibi bir gündemimiz var. Onları da daha sonra konuşacağız. Şunu söyleyelim, bugün bu iktidar çökmektedir, erimektedir ve çözülmektedir. Bu tür dönemlerde acz içinde kalan iktidarların büyük kısmının yaptığı gibi düşmanlaştırma, ayrıştırma ve savaş politikalarından medet ummaktır. Varlıklarını sık söyledikleri kelime ile bekalarını savaş ve düşmanlaştırma politikalarına bağlamıştır. Biz de bu savaş politikalarının büyük yıkım yarattığını, hem şu anda Güney Kürdistan'da yürütülen operasyonların ve askeri faaliyetlerin hem de Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik bir operasyon hazırlığının Kürdistan’ı savaş meydanına çevirme gibi bir yıkıcı amacı olduğunu belirtiyoruz. Ama bu yıkıcılık sadece Güney Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye ile sınırlı kalmayacak. Elbette Türkiye’nin bütün siyasi dengelerini etkileyecektir. Aynı zamanda Ortadoğu'da önemli olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Bu savaş politikalarını durdurmak zorundayız

O nedenle mitingimizi biz “savaşa ve sömürüye hayır” sloganıyla gerçekleştirdik. Savaşa karşı çıkmak bizleri gelecekte demokrasiyi, ortak yaşam ve eşit yurttaşlık üzerine kurma konusundaki politikalarımızın en önemli dayanaklarındadır. Bu savaş politikalarını durdurmak zorundayız. Bunu da yine savaştan etkilenen bütün haLkların temsilcileriyle ve katılımıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.

25 Ağustos'ta demokrasi ittifakını kamuoyuna duyuracağız

Kurdî partilerin bir kısmıyla 2018'de başlayan 2019 yerel seçimlerinde somutlaşan bir ortak çalışmamız var. Bizler demokrasi ittifakı çerçevesinde başka birliktelikler kurmak için de çalışmalar yürütüyoruz. 7’li masa dediğimiz Türkiye'deki sol, sosyalist partilerle ortak çalışmamızı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracağız. İnanç gruplarıyla özellikle Alevi kurumlarıyla doğrudan ve kurumlar üzerinden aynı amaca yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Emek hareketiyle, kadın hareketiyle, ekoloji ve gençlik hareketleriyle de bu ittifakı en geniş noktaya taşımak istiyoruz. Demokrasi ittifakının ortak mücadele zemininde buluşma amacına yönelik bu ittifakın Kurdî ayağı hayati önemdedir. Özellikle bölgede, Kürdistan'da yaşanan gelişmeler bizlerin ortak bir program ve hedef etrafında buluşmasını her zamankinden daha acil bir hale getirmiştir.

Kurdî ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz

Kurdî partilerle şu ana kadar yürüyen çalışmaları kalıcı bir ittifaka dönüştürmek için de bazı çalışmalarda bulunduk. Bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz bir. İkincisi genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz. Diğer Kurdî partileri de içerecek bir ittifak haline getirmek istiyoruz. Bu konuda son gelişmeleri, bugün burada değerli kardeşim Mehmet Emin Kardaş ile istişare edeceğiz. Diğer ziyaret edeceğimiz partilerle de görüş alışverişinde bulunacağız.

Önümüzdeki dönemin ittifakını bu görüşmelerde somut hale getireceğiz

Demokratik İttifakı, bizim halkları buluşturma ve halkların eşit, ortak yaşamını demokratik temellerde kurma programıdır. Bu nedenle iradelerimizi, görüşlerimizi ve hedeflerimizi buluşturma çalışmalarını bütün hızıyla sürdüreceğiz. Bütün gücümüzle burayı inşa etme faaliyetlerini sürdüreceğiz. Belki Kurdî İttifak partileriyle bu dönem içinde arzuladığımız hızda görüşmeler yapılmamış olabilir ama bunu en kısa sürede telafi edeceğiz. Bugün daha önce konuştuğumuz programı gerçekleştiriyoruz. Her zaman diğer partilerle ortak toplantılar yapardık ama bugün HDP Eş Genel Başkanı olarak arkadaşlarımızla birlikte bütün partilerini tek tek ziyaret etmeyi planladık. Kendileriyle bu çerçevede görüş alışverişinde bulunup süreci nasıl somutlaştırabileceğimizi hızlandırarak resmileştirebileceğimizi konuşacağız. Önümüzdeki dönemin ittifakını da buradaki görüşmelerle de somut hale getireceğiz.

Bizim için demokrasi ve barış önemlidir. Kürtler arası sorunların diyalogla, karşılıklı anlayışla tartışılması hayati önemdedir. Kürtler bu coğrafyanın en çok ezilen, en uzun süre baskıya maruz kalan halkıdır. Kürt halkının temsilcilerinin bu kadar ağır baskılar yaşanıyorken ve önümüzdeki dönemin planlarında yeni  bir yüzyılı aynı anlayışla sürdürme çabaları varken Kurdî siyasi temsilcilerin birbiriyle sorunlarını diyalogdan başka yolla çözme şansları yoktur. Bu ağır şartlarda sorunlar ne kadar çetin olursa olsun bu istişare mekanizmalarını işletmek ve ulusal birlik hedeflerine doğru herkesin üzerine düşeni yapmasını HDP olarak çok önemli buluyoruz. Bu konuda atılacak her adımın öneminin farkındayız. Ziyaretimizin amacı bu ve bugün KDP Türkiye ile başlayarak diğer partilerle tartışacağız. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu ziyaret için talebimizi kabul eden KDP-T’nin sevgili başkanı değerli dostum Mehmet Emin Kardaş’a ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Mehmet Emin Kardaş: Axaftina birêz Mîthat Sancar hêviya me bilindtir kir

PIRS: Sala pêşiya me hilbijartin heye, ev tifaq dê heya hilbijartinê bidome an nedome?

Ez gelek spas dikim ji birêz Mîthat Sancar re. Bi rastî axaftina wî û tiştên ku wî anîn ziman hêviya me bilindtir kir. Yanî hêviyeke mezin da me ku tifaqa di navbera me û HDP de dê bimeşe. Hêviyeke din di nava hemû Kurdan de heye ku di navbera Kurdan de hevkariyek, aştiyek û demokrasiyek pêk bê. Di vir de diyar e ku xwedî biryar e. Vê yekê em gelek serbilind kirin. Hêvî dane me û ji duh bêhtir hêvî bi me re çêbûn. Mesela tifaqê jî di sala 2018’an me xwest ku em di parlamentoyê de hevkariyekê çêkin. Lê me di 2019’an de tifaqa hilbijartina heremî pêk anî. Di wir de em bi ser ketin. Heya niha wek periyodîk civînên me tên lidarxistin.

Divê Kurd di navbera xwe de aştî û demokrasiyê pêk bînin

Lê ew asta ku Sancar anî ziman yekîtiyeke stratejîk û neteweyî ye û hinek bernameyên me hene. Me çaliştay (komxebat) çêkir lê em negihiştin wê astê ku em hemfikir bibin û li ser prensîban li hev bikin. Lê ez bawer dikim ku em ê di wê mijarê de jî bigihîjine hevdu tiştek ku me cuda bike tunebe. Her dem em dibêjin. Divê ku Kurd di navbera xwe de aştî û demokrasiyê pêk bînin. Ji ber ku neyarê me pir in. Dijminên Kurdan pir in ne hewce ye ku em di navbera xwe de dijminan ji xwe re çêbikin. Lazim e di vir de em piştgiriya hevdu bikin. Ji bo hilijartinan jî ka dê hilbijartin çêbibe çênebe. Dibêjin lîstikên wan xilas nabin. Mumkin e ku taloq bikin mumkin e ku zûtir çêbikin. Bes dema em ketin wê mecrayê em ê cardin Tifaqa Kurdistanî wekî ku cenabê Sancar got berfirehtir bidomînin. Em dixwazin di yek cenahî de bikevin hilbijartinê. Pir zilm û zordarî li ser vî miletî heye, qeyûm in, girtî ne, koçberî ye, zindan in, kuştin e, talankirin e… Yanî li Başûr, li Rojava li Rojhilat tehdeyeke gelek mezin li ser vî gelî heye. Ev milet divê ku êdî berê xwe bide hevdu û piştgiriya hevdu bike. Nebe nebe di riya aştiyê de demokrasiyê de di riya siyaseteke demokratîk ya legal, demokratîk, parlamenterîzmî de em siyasetê dimeşînin. Em dikarin di vê yekê de li hev bikin tiştek ku em bi hev nekin jî nîne. Em cînarên hev in, em dost û pismam û gundiyên hev in. Axa me welatê me yek e.

7 Ağustos 2022