Sancar: Van inkar rejimine dur demeye hazır!

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve beraberindeki heyet Van’da seçim bürosu açılışına katıldı. Sancar’ın yanı sıra açılışa Azadi Hareketi Genel Başkanı Ayetullah Aştî, STK temsilcileri, milletvekillerimiz ve çok sayıda kişi katıldı. Mitinge dönüşen açılışta konuşan Sancar, şunları söyledi:

Van inkar rejimine dur demeye hazır!

Hun bixêr hatin, ser seran ser çavan hatin. Görüyorum ki Van 14 Mayıs’a hazır, sonrasına da hazır. Bu daha miting değil. Sadece bir büro açılışı ama buraya görkemli Newroz kutlamalarından geliyor halkımız. Van kimliğini, kültürünü ve dilini gasp eden inkar rejimine dur demeye hazır. Van, iradesini gasp eden bu kayyım rejimine dur demeye hazır. Van işini, aşını gasp eden bu sömürü düzenine dur demeye hazır. Hazırız değil mi? 14 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz diye yola çıktık. Görüyoruz ki yolda yürüyüşümüz büyüyerek ve güçlenerek ilerliyor. Bu yürüyüş mutlaka başarıya ulaşacaktır.

Buradayız, birlikteyiz ve bu gidişe mutlaka dur diyeceğiz

On yıllardır engeller çıkarıyorlar, her türlü zulmü uyguluyorlar hem halkımıza hem de temsilcilerine ama boşuna. Onlar engellemeye çalıştıkça biz yeni yollar bulduk. Kiminle bulduk, sizinle, halkımızla. Sizin kararlı ve inançlı duruşunuzla bulduk bu yolları. Direnerek, irademize sahip çıkarak kazanıyoruz, daha da kazanacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Bu iktidar ülkeyi savaş politikalarıyla çökertiyor. Bu iktidar sömürü politikalarıyla halkın ekmeğini aşını elinden alıyor, bütün kaynakları bir avuç yandaşa ve sermayedara veriyor. Halkı yoksulluğa ve açlığa mahkum ediyor. Savaşa kaynak veriyor; emekçiye, emeğine, ekmeğe kaynak yok diyor. Yoksulluğa mahkum ve mecbur ediyor bu halkı. Biz de diyoruz ki; şimdi buradayız, birlikteyiz ve bu gidişe mutlaka dur diyeceğiz. Yeni bir yol açıyoruz, yeni bir başlangıç için geliyoruz. Onun için buradayız. Evet, yolları tıkadıklarını sandıkları zaman halkımızın desteği ve iradesiyle yeni yollar açtık. HDP, binbir emekle, mücadeleyle ve bedelle büyüttüğümüz evimizdir. Şimdi kapatma davasıyla bizi engellemek için her türlü oyunu oynuyorlar.

Şimdi yol Yeşil Sol, ağaç aynı ağaç, kök aynı kök

Ama size söz vermiştik. Halkımızı seçeneksiz bırakmayacağımıza söz vermiştik. Halkımızın iradesinin bu ülkeyi değiştirmesi için mutlaka yollar bulacağız demiştik. Şimdi yol Yeşil Sol, ağaç aynı ağaç, kök aynı kök. Dallar aynı, yapraklar aynı, hedefimiz aynı. Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz, bu ülkeye özgürlüğü getireceğiz, bu ülkeye adaleti getireceğiz, bu ülkeye barışı getireceğiz. Bir de hep birlikte değiştireceğiz bu düzeni, bu iktidarı göndereceğiz. Şimdi Yeşil Sol’un ağacının altında buluşma ve kenetlenme zamanıdır. Buradayız değil mi? Değiştireceğiz değil mi? Söz veriyoruz, söz!

‘Dîsa ciwan, dîsa em’ diyerek gençlerle değiştireceğiz

En çok da gençlerle değiştireceğiz. İşte meydan dolu. Gençlik Meclisimiz seçim kampanyasını başlattı. Diyorlar ki ‘dîsa ciwan dîsa em’. Gençlerle değiştireceğiz, gençlerin iradesi ve kararlı mücadelesi ile değiştireceğiz. Sadece geleceği değil bugünü de gençler kuracak. İşte meydanın sesi bu gençliğin iradesidir. Hun her hebin ciwano. Kürt halkının yılmak bilmez mücadelesi bu ülkede Demokratik Cumhuriyeti kurmanın güvencesidir. Kürt sorununa demokratik çözümü sizin bu kararlı iradeniz getirecektir. Bu savaş ve inkar rejimini de demokratik çözümün yolunu açarak bizler hep birlikte bitireceğiz. Savaşlara son vereceğiz. Demokratik çözümle barışı, büyük barışı hep birlikte getireceğiz.

Enkazı kaldırmaya, onurlu yaşamı kurmaya geliyoruz

Kadınların kararlı mücadelesi bu düzenin en büyük korkusudur. Bu iktidarın en çok korktuğu şey kadınların kararlı mücadelesi ve iradesidir. Gençlerle ve kadınlarla, hep birlikte geliyoruz. Hep birlikte değiştireceğiz. Jin jiyan azadî. Bakın bu ülkenin çok büyük çoğunluğu yoksulluk sınırında yaşıyor. İnsanlar açlığa mahkum edilmiş. Neden? Çünkü bu düzen halkı düşünmüyor, bu iktidar halkı düşünmüyor. Sömürü ve rant, yalan ve talan bu düzenin temelidir. O nedenle depremde on binlerce insanın hayatını kaybetmesinin sorumlusudur bu düzen. Rant ve talan düzeni şehirleri yıkmıştır, bir enkaz gibi halkımızın üzerine çökmüştür. Biz bu enkazı kaldırmaya geliyoruz, halk için onurlu yaşamı kurmaya geliyoruz.

En az 100 vekil parlamentoya halkların iradesini temsil için gidecek

İttifaklarımızla geliyoruz. İçiniz rahat olsun, ülkenin dört bir yanında demokrasi güçleriyle buluşuyoruz. Bundan birkaç gün önce Diyarbakır'da Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakını ilan ettik. Daha önce de Emek ve Özgürlük İttifakını kurmuştuk. Şimdi bu ittifakları en büyük demokrasi buluşmasına dönüştürme zamanıdır. Öyle büyütelim ki birlikteliğimizi, parlamentoya en güçlü şekilde girelim. Ne demiştik; en az 100 vekil bu parlamentoya halkların iradesini temsil için gidecek. Parlamentoda demokratik değişimin merkezi gücü olacağız. Barışı kuracak iradeyi, demokratik çözümü getirecek iradeyi oraya taşıyacağız. Hep birlikte yapacağız. Hiç kimse, en ufak bir tereddüde düşmesin. Hiçbir konuda karamsarlığa, kaygıya düşmesin. Yürüyüşümüz büyük, yolumuz uzun ama irademiz sağlam. Kararlılığımız da büyük.

Demokratik Cumhuriyeti inşa edecek yolu açmaya geliyoruz

Seçim bürosu açılışı yapılacak diye gelmiştik ama kendimizi miting meydanında bulduk. Daha büyük buluşmalar var önümüzde. Van halkı örgütlülüğü ve direnci, onuru ve mücadeleyi en iyi bilen halklarımızdandır. Bu şehir direnişin ve inşanın merkezlerindendir. Van halkından 14 Mayıs seçimlerinde büyük bir başarı bekliyoruz. Büyük bir kazanım bekliyoruz. Yeşil Sol’u Meclis’te en güçlü şekilde temsil edecek iradeyi bekliyoruz. Hazır mıyız? Bütün vekillerimizi Yeşil Sol’un çatısı altında buluşturmaya ve Meclis’e göndermeye hazır mıyız? Mübarek Ramazan Ayında bu coşkuyla bizimle buluşmanız bizleri onurlandırıyor, gururlandırıyor, güçlendiriyor. Yürüyüşümüzde en ufak bir engel tanımayacağız. En büyük engelleri aştık. Bundan sonra da ne yaparlarsa yapsınlar durduramayacaklar. Biz bu ülkeye özgürlüğün yolunu açmaya geliyoruz. Bu ülkeye Demokratik Cumhuriyeti inşa edecek yolu açmaya geliyoruz. Bütün halkların ve inançların eşit olduğu bir yaşamı kurmaya geliyoruz. Buradayız, birlikteyiz değiştireceğiz. Mutlaka değiştireceğiz. Ez naxwazim dirêj biktim. Ez cardin ji we re spas dikim. Hun her hebin serkeftin hevalno.

6 Nisan 2023