Saray ittifakı kadınların iradesini, direncini düşüremeyecek

Türkiye muhalefetinin direnci olan kadın hareketinin kazanımları, savaş konsepti ile hedef alınıyor. Bugün, Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği, yeni bir faşizm oyunuyla düşürüldü. Saray ittifakı referandum gündemiyle hayatileştirdiği anayasayı, bizzat kendisi bir kez daha çiğnedi, hukuku tek adamlık tasarrufu olarak dayattı. Geldiği noktada, faşizmin bütün araçlarını tüketerek ve hatta tarihsel faşizme de yeni yöntemler icat ederek faşizmi yeniden yorumlamakta, bütün siyasi enerjisini buna odaklamaktadır.

Figen Yüksekdağ, Meclis’in üçüncü büyük partisinin Eş Genel Başkanıdır. Kendi siyasetlerinde kadınlara ancak Aile Bakanlığı’nı layık gören siyasetlerin nefesinin, kapasitesinin yetmeyeceği bir yerde, kadın özgürlükçü politikada yoldaşlık edenlerin sesidir. Eşbaşkanlık sistemini suç ilan ederek toplumsal yaşamda kadınlara evleri işaret eden Saray ittifakına inat, eşitlikçi söylemin temsilidir.

Figen Yüksekdağ hakkında verilen bu kararı tanımıyoruz; Yüksekdağ’ın vekilliği meşruiyetini Saray ittifaklarından almadı, onunla kaybetmeyecek!

Yüksekdağ şahsında kadınların politikleşmesini, kadınların yaşamın üretimine dair söz üretmesini hedef alan bu saldırı, kadınların yaşamın öznesi olmasını sindiremeyen cinsiyetçi yaklaşımın yansımasıdır. Cinsiyet eşitliği söylemini kabullenemeyenlerin, kadınların kazanımları üzerinden yürüttüğü ucuz seçim oyunlarıdır. Kendi yarattığı siyasi krizle başa çıkamayanların ilk elden kadınları devre dışı bırakarak topluma mesaj verme hedefidir.

Çünkü kadın özgürlüğü mücadelesinde birleşen bütün kadınların temsil ettiği biraradalık, toplumsal çatışmayı körükleyen Saray ittifakının kâbusudur.

Çünkü birlikte yükselttiğimiz kadın özgürlükçü, cinsiyet eşitlikçi söylem; koltuğunu faşizm ve erkekliğin yüceltilmesi üzerinde yükseltmiş Saray ittifakı için en büyük tehditlerden biridir.

Siyasetin bu faşist yöntemlerle kirletilmesini kabul etmiyoruz, Figen Yüksekdağ için verilen vekilliğin düşürülmesi kararını tanımayarak siyasete de sahip çıkıyoruz. Bugün, hayatımızla ilgili kararlara katılmak için ısrarcı olmak, örgütlenmek, alanlarda olmak için bir sebebimiz daha oldu; yarın daha güçlü bir sesle haykıracağız: 8 Mart’a yaklaşırken Figen Yüksekdağ’a yönelen bu tasarrufu, binler olarak geri çevireceğiz. Kadın örgütlerine, bağımsız feministlere, kadın hakları savunucularına bu kararı tanımayarak, çeşitli eylemliliklerle kadınların dayanışmasını yükseltme çağrısında bulunuyoruz.


Halkların Demokratik Partisi
Kadın Meclisi
21 Şubat 2017