Şırnak Milletvekilimiz Faysal Sarıyıldız, Cizre ve Silopi "KCK" davalarının "Güvenlik" gerekçesiyle Elazığ ve Malatya'ya gönderilmesi hakkında Adalet Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi.

Sarıyıldız'ın önergesi şöyle:

“KCK” adı altında yürütülen siyasi soykırım operasyonları sonucunda aralarında belediye başkanları, gazeteciler, ,sendikacılar, sağlık emekçileri ve kadın aktivistlerin de bulunduğu binlerce kişi yasadışı delillerle ve hukuk dışı dinlemelerle tutuklandı. Toplumun muhalif kesimlerini ehlileştirmeye dönük siyasi, psikolojik ve gerçeği manipüle etme amaçlı yapılan bu operasyonlarının en yoğun yaşandığı yer ise Şırnak kenti olmuştur.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21-23 Eylül 2011 tarihleri arasında Şırnak ve ilçelerinde düzenlenen eş zamanlı "KCK" operasyonu çerçevesinde tutuklanan Silopi ve İdil belediye eski başkanları, BDP Silopi eski başkanı ve eski il genel meclis üyelerinin yargılandığı dava dosyaları Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından oluşan yoğun iş yükü nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Şırnak'ın Cizre ilçesine Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasına karar verdi. HSYK tarafından alınan kararın ardından söz konusu iki dava dosyası, Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Yetkisizlikle" yeni kurulan Cizre Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Cizre Ağır Ceza Mahkemesi "Mevzuat gereği tam kurulmadan dosyalar geldiği için yetkili değilim" dedi ve dava dosyasını, yeniden Şırnak'a gönderdi. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi de dava dosyasını 'uyuşmazlık mahkemesine' gönderdi. Cizre Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyasını "uyuşmazlığı çözmesi ve yetkili mahkemeyi belirlemesi" için 5. Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi. Yaklaşık 5 ay süren değerlendirmenin ardından Yargıtay 5. Ceza Dairesi her iki dava dosyasını yeniden Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi bu kez “güvenliği” gerekçe göstererek, 22'si tutuklu 83 kişinin yargılandığı “Cizre KCK” davasını Malatya’ya, 3’ü tutuklu 14 kişinin yargılandığı “Silopi KCK” davasını da Elazığ’a nakletti.

Ceza yargılamalarında davaların sonuçlanması, adaletin yerinde ve zamanında tesis edilmesi hususunda kaygı yaratan olgulardan birisi de “davaların nakli” mevzuudur. Yaşanan örneklere baktığımız vakit, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 19 uncu maddesinde yer alan bu hüküm; kolluk güçlerinin yargılandığı davalarda sanıkların lehine; toplumun muhalif kesimlerinin yargılandığı, düşünce ve düşünceyi ifade hürriyeti kapsamında görülen davalarda ise sanıkların aleyhinde olacak şekilde uygulanagelmektedir.
Cizre ve Şırnak Ağır Ceza Mahkemeleri arasındaki görev tartışması nedeni ile uzun bir süre haksız bir şekilde cezaevinde yatan 25 Kürt siyasetçisinin yargılandığı iki ayrı davanın Elazığ ve Malatya’ya gönderilmesi yaşanan mağduriyeti ikiye katlamıştır. Cizre ve Silopi “KCK” davalarında haksız yere yıllardır cezaevlerinde tutulan Kürt siyasetçilere düşman hukuku uygulanmaktadır.

Sarıyıldız, önergesinde şu soruları Bozdağ'a yöneltti:

1- Cizre ve Şırnak davalarında 25 sanık tutuklu olduğu halde yargılamanın sürüncemede bırakılmasının izahı nedir? Yargı mekanizmalarının keyfi tutumları neticesinde meydana gelen hak ihlallerini engellemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

2- Bir hukukçu olarak davaların sürüncemede bırakılması ile ilgili uygulamaların ve yarattığı sonuçların adil yargılanma ilkesi ile çeliştiğini düşünüyor musunuz?

3- “Davanın nakli”ne ilişkin yasa hükmünün; delil toplama aşaması gibi yargılama esnasında meydana gelen aksaklılar düşünüldüğünde, adil yargılanma ilkesi ile çeliştiğini düşünüyor musunuz? Davanın nakli uygulamasının yarattığı sakıncaların giderilmesi için yasa değişikliği yapılmasına yönelik bir çalışma gündeminizde midir?

4- “KCK” davalarında Bakanlığınız nakil kararlarını verirken hangi ölçüleri esas almaktadır?

5- Davaların nakledileceği il belirlenirken hangi kıstaslar esas alınmaktadır?

6- Cizre ve Silopi davalarının nakil kararıyla gönderildiği Elazığ ve Malatya’da davanın sanıkları ile sanık yakınlarına yönelik bir saldırının olmayacağının garantisini verebiliyor musunuz?

7- Nakil kararlarının genellikle faili kamu görevlisi olan davalarda sanıkların lehine, toplumun muhalif kesimlerinin yargılandığı davalarda ise sanıkların aleyhine verilmesinin izahı nedir?

8- Türkiye Mahkemelerinde görülen ceza yargılamalarında, “davanın nakli” uygulamasına tabi tutulmuş ve kesinleşmiş olan kaç dava vardır? Bu davaların konusu ve sevk maddesi nedir? Bu davaların kaçı beraat ile kaçı mahkûmiyet ile neticelenmiştir? Beraat ve mahkumiyet kararlarının suç türlerine ve sanıklarının kamu görevlisi olup olmadıklarına göre dağılımı nedir? Davaların, açıldığı ve neticelendiği mahkemelere göre dağıldığı iller hangileridir?

26.01.2015