Savaşa Diyarbakır’dan ortak tepki: KDP’nin tutumu bütün Kürtlere kaybettiriyor

Partimiz, DTK, DBP ve Diyarbakır’daki demokratik kurumlar Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına yönelik başlatılan savaşa ilişkin açıklama yaptı:

Partimiz, DTK, DBP ve Diyarbakır’daki demokratik kurumlar Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına yönelik başlatılan savaşa ilişkin açıklama yaptı. DBP Diyarbakır İl binasında yapılan açıklamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Eş Genel Başkan Yardımcımız Feleknas Uca, Barış Anneleri ve Kürdistan'daki demokratik kurumların temsilcileri katıldı. 

Di sedsala Lozanê de dixwazin cardin sînorê Rojhilata Navîn diyar bikin

Feleknas Uca: Em dixwazin li hemberî operasyona Tirkiyeyê ya li hemberî Başurê Kurdistanê nêrînên xwe parve bikin. Em di rojên dîrokî re derbas dibin. Di sedsala Lozanê de dixwazin cardin sînorê Rojhilata Navîn diyar bikin. Dixwazin destkeftiyên gelê Kurd berteref bikin. Ji aliyekî ve hevdîtin di navbera PDK û Tirkiyeyê de tên kirin. Di ser vê hevdîtinê re wext derbas nebû operasyon hate destpêkirin. Dîsa li hemberî asayîşa Êzidiyan, Iraqê êriş da destpêkirin. Em di erîfeya çarşema serê nîsanê de ne ev Çarşema Sor e û li ser Şengalê ev êriş hate destpêkirin. Dixwazin di navbera Rojava û Şengalê de dîwarekî ava bikin. Bi destê dewleta Tirkiyeyê bi destê PDK û hikûmeta Iraqê dixwazin van êrişan bikin. Metneke me ya nîvîskî heye em dixwazin vê bi we re parve bikin. 

Maseya muzakereyê hilweşandin û konsepta şer dan destpêkirin

Hikûmeta AKP-MHP’ê bi rûxandina maseya Muzakereya Demokratîk dawî li  Peymana Dolmabahçeyê anî û ji  Darbeya 7’ê Hezîranê heta niha, li Tirkiyeyê polîtîkayên herî giran ên şer, înkar û îmhayê yên li ser gelê Kurd û gelên Tirkiyeyê didomîne. Pirsgirêka Kurd a ku pirsgirêka sereke ya Tirkiyeyê ye, li şûna vê pirsgirêkê bi rêbazên muzakereyên demokratîk çareser bike, israra xwe ya di warê polîtîkayên şer de didomîne. Ev pêvajoya ku bi tecrîda Îmraliyê dest pê kir, bi dagirkirina Rojava ya ku li Efrîn, Serêkaniyê û Girê Spî pêk hat, bi girtina wekîlên hilbijartî, desteserkirina şaredariyan ji aliyê qeyûman ve bi îşkence û qetlîamên li dijî girtiyên siyasî yên di zindanan de, bi operasyonên li dijî xebatkarên siyaseta demokratîk û gelê Kurd, bi komploya girtina HDP’ê, girtin, îşkence û qetlîam bênavber berdewam kir. Li gel van pêkanînan jî gelê Kurd çok neda û berxwedana xwe hîn zêdetir mezin kir. 

Bi milyonan Kurd di Newrozê de riya çareseriyê nîşan dan

Di Newroza 2022’yan de bi milyonan gelên me ber bi qadan ve herikîn û helwesta xwe nîşan dan. Xuya ye ku AKP-MHP ji bo parastin û domandina desthiladariya xwe dixwaze êrişên xwe zêde bike. Ji Newrozê heta niha bi hezaran welatiyên me yên li Kurdistanê, di encama operasyonên çavtirsandinê de hatine binçavkirin û girtin. Lê belê ev pêkanîn çawa ku doh encam neda, îro û sibe jî dê encam nede. Em êrişa artêşa Iraqê ya duh a li ser Şengalê jî li gel vî şerê qirêj bi tundî şermezar dikin û diyar dikin ku em bi têkoşîna gelê Şengalê re ne.

Divê her welatparêzek li hemberî helwesta PDK’ê bertekê nîşan bide

Li ser vê bingehê bi taybetî em bang li gelê Kurd, partiyên siyasî, rêxistinên sivîl, rewşenbîr û hunermendên Kurd, komên olî û rayedarên Kurdistanê dikin ku li hemberî vî şerê qirêj, hemû hêzên ku di vî şerî de cih digirin û PDK’ê bi helwesteke hevpar berteka xwe nîşan bidin û xwedî li berjewendiyên civakî yên gelê Kurd derkevin.

Yên ku demokrasiyê dixwazin divê li hemberî vî şerî derkevin

Ev polîtîkayên şer ên qirêj, îmha û înkarê tenê bandorê li gelê Kurd nake. Gelên Tirkiyeyê jî di dîroka xwe de bi talana herî mezin a siyasî, aborî û xwezayî re rû bi rû mane. Heta ku  pirsgirêka Kurd çareser nebe, ev pirsgirêkên piralî jî ji holê ranabin. Ên ku hêviya vê yekê dikin jî di nav xeletiyeke mezin de ne. Ên ku li hemberî şerên li herêmê û cîhanê bertek nîşan didin û li hemberî êrişên li dijî gelê Kurd û gelê Kurdistanê bêdeng dimînin şirîkê van polîtîkayên şer in. Ên ku êrîşên dagirkeriyê û şerên hegemonyayê yên ku li ser axa Filistînê û Ukraynayê pêk tê, bi awayekî tund şermezar dikin û helwesta xwe nîşan didin; heta ku heman helwestê li hemberî polîtîkayên şer û înkarê yên li ser Kurdistanê û gelê Kurd jî nişan nedin, divê neyê hêvîkirin ku Tirkiye bibe welatekî demokratîk.

Em bang li hemû şoreşger, sosyalîst, demokrat û rewşenbîr-hunermendên Tirkiyeyê dikin ku li dijî van polîtîkayên şer bi gelê Kurd re bibin yek. Ev şer herî zêde bandorê li civaka Tirkiyeyê dike û wê ev bandor bidome. Roj bi roj wê rejîma dîktatorî pêş bikeve, demokrasî lawaz bibe, talana aborî berdewam bike. Li ser vê bingehê em bang li hemû gelên Kurdistan û Tirkiyeyê dikin ku li hemberî van polîtîkayên şerê qirêj siyaseta aştiyê bi pêş bixin û bertekên xwe yên demokratîk nîşan bidin.

Saziyên îmzeker:

KCD, DBP, HDP, TJA, DAYİKÊN AŞİTİYÊ, 78’LER DERNEĞİ, MEBYA-DER, MED-TUHAD-FED, MER-DER, DİCLE FIRAT KÜLTÜR DERNEĞİ, GÖÇ-DER

Aydeniz: Bu saldırı yüzyıldır Kürtlere yönelik düşmanlık politikalarının devamıdır 

Burada ortak metnimizi okuduk ama Kilit-Pençe Operasyonu adı altında yine Kürt halkına düşmanlıkla saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırının yüzyıldır Kürt halkına yönelik düşmanlık politikalarının devamı olduğunu biliyoruz. Türkiye toplumuna halklarına, toplumsal ekonomik olarak hiçbir şey veremeyen iktidarın ve ortağının kendisini ayakta tutmanın savaşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin içinde bulunduğu krizlerin ve kaosun sebebi bitmeyen Kürt düşmanlığı, savaş ve tecrit politikaları ile kayyım politikalarıdır. Bu savaşların Türkiye’ye kazandırmadığını yıllardır hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Bu, savaş politikalarının arkasına dizilmek, ona göz yummak, Türkiye’nin yaşadığı çoklu krizlere ortak olmaktır; halkı bu krizlerle baş başa bırakmaktır. Bu savaşlara karşı sesini yükseltmek, Türkiye’nin demokrasisi için önemlidir. 100 yıl önce Lozan ile başlayan Kürt halkını yok sayma politikalarının bugün Kilit-Pençe Operasyonuyla yürütüldüğünü görüyoruz. İran ve Irak devletlerinin yürüttüğü yüzyıllık sömürge politikalarının ve bu katliam politikalarının ortak yürütüldüğünü görüyoruz. Hegemonik devletlerin ve insan haklarından bahsedenlerin buna sessiz kalmaması gerekir, egemen devletlerin bu saldırıları ortak yürütmesine karşı Kürt halkı sesini yükseltmelidir. Bu saldırı tam anlamıyla Güney Kürdistan’ın işgali saldırısıdır. Kürt halkının her yerdeki kazanımlarını yok etme saldırısıdır. Güney Kürdistan halkı bin bir emekle elde ettiği statüyü kaybetmemek için bu savaşa karşı sesini yükseltmelidir. 

KDP’nin tutumu bütün Kürtlere kaybettirecektir

Yine Türkiye’de yaşanan bütün savaş politikalarının, kayyım ve tecrit politikalarının da Kürt halkına düşmanlık üzerinden yürütüldüğünü ve bunun Türkiye’de kriz ve kaos yarattığını görmek gerekiyor. Burada herkesin sorumluluğu olduğunu bilmek, herkesin savaşa karşı sesini yükseltmesi gerekiyor. Savaşta ısrar edenlerin arkasına dizilmek daha çok gözyaşı, kan ve ölüm getiriyor. Biz sonuna kadar savaşlara hayır diyerek, toplumsal barışın bu savaşlara karşı durmaktan geçtiğini söylüyoruz. Kürt halkı ve kurumları olarak bu savaşlara sonuna kadar karşı çıkaracağız. Buna karşı ses çıkarmayanları da her zaman ifade edeceğiz. KDP’nin bir tutumu var, KDP’nin tutunduğu çizgi hem Türkiye devletinin hem de bölge hegomonik devletlerinin çıkarlarını ve aile çıkarlarını koruma tutumudur. Kürt halkı tarih önünde bunun hesabını soracaktır. Bugün Güney Kürdistan’ın statüsünü korumak bütün Kürtlerin ortak sorumluluğudur. KDP’nin tutumu bütün Kürtlere kaybettirecektir, bu çizgi Kürt halkının kazanımlarını peşkeş çekme yaklaşımıdır. 

Müzakere masası devrilerek tarihin en ağır imha ve inkar saldırıları gerçekleştiriliyor

AKP-MHP iktidarı Dolmabahçe Mutabakatı'nda demokratik müzakere masasının devrilmesi ve 7 Haziran Darbesinden bu yana Kürt Halkı ve Türkiye’deki halklar üzerinde tarihin en ağır savaş, inkar ve imha politikalarını ağırlaştırarak devam ettirmektedir. Türkiye’nin temel meselesi olan Kürt meselesini demokratik müzakere yöntemleriyle çözmek yerine, savaşta ısrar politikasını sürdürmektedir. İmralı tecridiyle başlayan bu süreçte Rojava’da Efrîn, Serekaniyê ve Girê Spî işgali, seçilmiş vekillerin tutuklanması, belediyelerin kayyımlarla gaspı, zindanlarda siyasi tutsaklara yönelik işkence ve katliamlar, demokratik siyaset çalışanları ve Kürt halkına yönelik operasyonlar, HDP’ye kapatma kumpası, tutuklama, işkence ve katliamlar aralıksız bir biçimde sürmüştür. Tüm bu uygulamalara rağmen Kürt halkı diz çökmemiş, direnişini daha fazla yükseltmiştir. 2022 Newroz’unda milyonlar alanlara çıkarak tutumunu ortaya koymuştur. Öyle anlaşılıyor ki AKP-MHP kendi iktidarını korumak adına gözü dönmüşçesine saldırılarını artırmak istemektedir. Newroz’dan bu yana Kürdistan’da binlerce yurttaşımız sindirme operasyonları neticesinde ya gözaltına alınmış ya da tutuklanmıştır. Fakat tüm bu uygulamalar daha önce sonuç vermediği gibi bugün ve yarın da sonuç vermeyecektir.

Bütün Kürt halkını bu kirli savaşa karşı çıkmaya ve KDP’ye karşı tutum almaya çağırıyoruz

Ayrıca dün bu kirli savaşla beraber Irak ordusunun Şengal’e saldırısını da şiddetle kınıyor, Şengal halkının mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu temelde başta Kürt halkı olmak üzere, Kürdistan’daki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, Kürt aydın ve sanatçıları, inanç kesimleri ve kanaat önderlerini bu kirli savaşa, bu savaşta rol alan tüm güçlere ve KDP’ye karşı ortak tutum alarak Kürt halkının toplumsal çıkarlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Savaşa karşı sessiz kalmak işlenen suçlara ortak olmaktır

Bu kirli savaş, imha ve inkar politikaları sadece Kürt halkını etkilememektedir. Türkiye halkları da tarihinin en büyük siyasi, ekonomik ve doğa talanıyla karşı karşıya kalmıştır. Kürt meselesi çözülmeden bu sorunların Türkiye’de aşılacağını sananlar tarihi bir yanılgı içerisindeler. Bölgede ve dünyada yaşanan savaşlara karşı tutum alıp Kürt halkı ve Kürdistan halkına yönelik saldırılarda sessizliğini korumak, bu savaş politikalarına ortak olmaktır. Ukrayna, Filistin topraklarına yönelik işgal saldırılarına ve hegemonya savaşlarına karşı duranlar Kürdistan ve Kürt halkı üzerindeki savaş ve inkar politikalarına karşı tutum geliştirmedikçe Türkiye’nin demokratik bir ülke olması beklenmemelidir.

Türkiye’deki duyarlı bütün kesimleri Kürt halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz

Başta Türkiye’deki tüm devrimci, sosyalist, demokratları ve aydın-sanatçıları bu savaş politikalarına karşı Kürt halkıyla dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz. Bu savaş en çok da Türkiye toplumunu etkiliyor ve etkilemeye devam edecektir. Gün geçtikçe diktatörlük rejimi gelişecek, demokrasi zayıflayacak, ekonomik talan devam edecektir.

Bu temelde tüm Kürdistan ve Türkiye halklarını bu kirli savaş politikalarına karşı barış siyasetini geliştirmeye ve demokratik tepkisini ortaya koymaya davet ediyoruz.

İmzacı Kurumlar: KCD, DBP, HDP, TJA, DAYİKÊN AŞİTİYÊ, 78’LER DERNEĞİ, MEBYA-DER, MED-TUHAD-FED, MER-DER, DİCLE FIRAT KÜLTÜR DERNEĞİ, GÖÇ-DER

Dayika Aştiyê: Barzanî Helebce û Sedam ji bîr kiriye û bûyê Sedamê duyemîn

Dayika Aştiyê jî wiha got: Bila meha Remezanê bibe meha aştiyê, aramiyê, sekinandina xwînê. Wekî dayikan em bang li Barzanî dikin. Navê birêz li ser zimanê me çûye. Ger ku wî Helebce ji bîr kiribe, dibê elif û bê ez elimîm derseka çê. Sedam jî wî elimand dersa kîmyasalê, kuştinê. Wî dersa Sedam hildaye. Me wek lîderek lê dinihêrî. Dema Sedam çû kêfa Kurdan hat û gotin ku me lingekî Kurdistanê li Başur danî. Lê mixabin me nizanibû me dijminê herî giran ji xwe re çêkiriye. Îro zarokên vî gelî ji bo azadiya gelê xwe berxwedaneke mezin dikin lê ew rê dide qatilê zarokên Kurdan. Em wî şermezar dikin. Em dibêjin te Helebce û te Sedam ji bîr kir û tu bûyî Sedamê duyemîn. Dê destê dayikan di qirika we de be. Em vê zilma mala Barzanî qebûl nakin. Em aştiyê û wekheviyê dixwazin. Em wekî dayikan dibêjin werin ser riya rastiyê. Tu Kurdek î lê li ser navê Kurdîtiyê Kurdan qatil dikin. Serkeftin dîsa ya gelê Kurd e. 

19 Nisan 2022