Saya emekçilerinin haklı direnişini destekliyoruz

Ayakkabı firmaları için 4-5 kişilik gruplar halinde fason üretim yapan saya emekçilerinin ücret artışı ve çalışma sürelerinin azaltılması; işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması; sigortalı çalışma ve diğer sosyal haklarının düzeltilmesi ile örgütlenme özgürlüğü için Türkiye'nin farklı şehirlerinde başlatmış oldukları iş bırakma eylemleri devam ediyor.

Büyük ayakkabı firmalarının fahiş fiyatlar ile vitrinleri süsleyen ayakkabılarını 6-7 lira gibi ücretlerle üretmek zorunda kalan saya emekçilerinin, ilk olarak 5 Eylül’de Adana’da başlatmış oldukları iş bırakma eylemi başarıyla sonuçlandı. 18 Eylül’den bu yana da İstanbul, İzmir, Gaziantep, Adana ve Konya'da eylemler sürdürülüyor.

Türkiye emekçilerinin güvencesizlik ve çok ağır çalışma koşullarına mahkum edilerek, tarihsel kazanımlarına yönelik saldırıların sürdüğü, OHAL ile her türlü hak arama eylemlerinin şiddet ve baskı ile karşılaştığı bir süreçte, sektörde çalışan Türk, Kürt ve Arap işçilerin katılımı ile yapılan bu anlamlı direnişi selamlıyoruz.

Saya emekçilerinin ortak fiyat listesi, ayakkabıcılar odası, şirketler ve sayacılar arasında ortak sözleşme ve zam talepleri başta olmak üzere; sigorta, iş sağlığı ve iş güvenliği, çalışma saatleri ve örgütlenme hakkı konusundaki talepleri acilen karşılanmalıdır.

Saya emekçileri göstermiştir ki, hangi kimlikten olursa olsun, işçiler bir araya geldiğinde ve yan yana durmayı başardığında kazanıyorlar. Bu vesileyle tüm emekçileri emeğe yönelik saldırılara ve faşizme karşı birlikte mücadeleyi örgütlemeye ve büyütmeye davet ediyoruz. Saya emekçilerinin direnişi ile dayanışmayı sürdüreceğiz ve büyüteceğiz.

Fatma Kurtulan
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı