Seçme ve seçi̇lme hakkını yok eden kayyım atamaları hukuka aykırıdır

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'nin açıklaması:

Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da yüzde 53 oy ile seçilen Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alınarak, yerlerine bu illerin valileri kayyım olarak atanmıştır.

Anayasal güvence altında yapılan seçimler ve sonuçları, ikinci kez hukuken varmış gibi gösterilen gerekçelerle yok sayılmıştır. İçişleri Bakanı, Haber Türk, Türkiye’nin Nabzı programında; görevden almaların hukuka uygun, Anayasa’nın 127 nci ve Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 47 nci maddesine dayalı olarak yapıldığını açıklamıştır. Büyükşehir Belediye Kanunu’nda 47 nci madde yoktur ve aslında sözü edilen 47 nci madde Belediye Kanunu’dur. Sadece bu bir madde dahi, atamanın ne kadar hukuka aykırı olduğunu göstermektedir.

Anayasanın 127 nci maddesi gerekçe gösterilerek, insanlık tarihinin kazanımlarının evrensel hukuk ile güvence altına aldığı, suçta ve cezada yasallık, masumiyet karinesi gibi insanlığın tarihsel kazanımlar yok sayılmıştır! Seçme ve seçilme hakkı, siyasi iktidarın seçim sonuçlarını beğenmemesi nedeniyle, Anayasaya rağmen yok edilmiştir!

Yaşadıklarımız, bu topraklarda yükselen barış ve birlikte yaşama talebine karşı yapılmış bir darbedir. Bu nedenle, hukuka aykırı kayyım atamalarının kaldırılarak belediye başkanlarının göreve iadelerini ve haksız gözaltıların bir an önce sonlandırılmasını, demokratik hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz.

Ve Biz, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği olarak;

Tüm demokratik kamuoyunu, bu büyük haksızlığa ses olmaya çağırıyoruz!

21 Ağustos 2019

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım