
Kandıra Cezaevi'nde tutulan milletvekilimiz Selma Irmak 27 Kasım 2017 tarihinde Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dosyada, kendisinin mahkemede bizzat bulunma talebi olmasına rağmen, bu talebi karşılanmadığı gibi, mahkeme hakimi tarafından mahkemeye ara verilerek zorla SEGBİS’le ifadesinin alınması talimatı verilmiştir.
Bu hukuka aykırı bir uygulamadır; ilktir ve bu karar sadece HDP’li siyasetçiler için verilmeye başlanmıştır.
Evrensel hukukta, savunmada doğrudanlık ve yüz yüzelik ilkesi asıldır. Milletvekilimiz mahkemeye çıkmak istediğini beyan etmiştir. Ancak mahkemeler, “Hayır, sizi mahkemeye çıkarmayacağız SEGBİS’i zorlayacağız” diyor. Bu uygulama Ceza Muhakemeleri Kanununda (CMK) düzenlenmemiştir. Siyasi iktidarın her gün verdiği talimatlar düşünüldüğünde, takdirin hakimlerde olmadığını, hakimlerin bu süreçte siyasi iktidarın talimatlarını icra ettiklerini görmek zor olmasa gerek.
- Milletvekillerimizin mahkemelere bizzat katılma istemleri neden red edilmektedir?
- Milletvekillerimiz yargılandıkları Mahkemelere neden getirilmiyor?
- Yargı mensupları HDP’lilerin gözünün içine bakmaktan neden korkuyor?
- Mahkeme heyetlerini, hukuk mantığında da yeri olmayan bu akıl dışı uygulamaya kimler zorlamaktadır?
Milletvekillerimize dayatılan “ya SEGBİS ya da susma hakkını kullanmış sayılırsın” dayatması kırk katır mı kırk satır mı durumudur. Milletvekillerinin mahkemelere çıkmasının engellendiği bir yargılamada ne hukuktan, ne haktan, ne de adaletten bahsedilebilir.
Milletvekillerimizin yargılandığı davalar nasıl siyasi ise, mahkemelere fiziken ulaşım engeli de siyasidir. Siyasal iktidar toplumu yargı aracılığı ile dizayn etmeye çalışmaktadır.
Bu ilkesizliklere ve hukuksuzluklara karşı, koşullar ne olursa olsun tüm kararlılığımızla itiraz ve mücadele edeceğiz.
Ayşe Acar Başaran
HDP MYK Üyesi ve Batman Milletvekili
28 Kasım 2017