Şengal, Mexmûr ve Dêrik’e yönelik saldırıları kınıyoruz

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

1 Şubat akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları eş zamanlı olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Birleşmiş Milletler’e bağlı Mexmûr Kampı’nı, Şengal bölgesini ve Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Derik bölgesini ağır bombardıman altında tutmuştur. Yüzbinlerce sivilin yaşadığı yerleşim bölgelerinin bombalanmasını ‘terör’ adı altında meşrulaştırmaya çalışan AKP iktidarı, bu saldırılarla açıkça Kürtleri hedef almaktadır.

Hasekê’de IŞİD saldırısının hemen ardından yapılan bu operasyonlar, AKP’nin IŞİD’le işbirliği içerisinde Kürtlere karşı yeni bir hamle başlattığını açıkça göstermektedir. IŞİD gibi insanlığa karşı ağır suçlar işleyen örgütün Hasekê’ye saldırdığı sırada, AKP’nin savaş siyasetinden sorumlu yetkililerin de Şırnak’ta bu operasyonların hazırlıklarını yerinden izlemeye gitmeleri AKP-IŞİD işbirliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Ayrıca Şengal’de yaşanan ağır bombardımanın Êzidîlerin Îda Çilexanê Zivistanê Bayramı arifesinde olduğunu hatırlatarak AKP iktidarının IŞİD zihniyetiyle Ortadoğu’da yaşam mücadelesi veren Êzidî halkına karşı düşmanlık politikasını izlemektedir.

İç siyasette çözülmeyi ve çöküşü yaşayan AKP-MHP iktidarı Hasekê’de IŞİD’den beklediği zaferi alamayınca bütün imkanlarıyla daha önce IŞİD saldırılarına maruz kalan Mexmûr Kampı, Şengal ve Dêrik’i hedef alması sadece Kürt düşmanlığının bir sonucu değil aynı zamanda yaşadığı çöküşü gizleme çabasıdır.

NATO, ABD ve Irak hükümeti başta olmak üzere bütün uluslararası güçlerin Kürtlere yönelik bu saldırılara karşı sessiz kalması bütün dünya halkları için utanç vericidir. HDP olarak, bu saldırıyı ve saldırın arkasında olan bütün güçleri kınıyoruz. Kürt halkına karşı başlatılan bu operasyonların bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz.  Herkes bilmelidir ki bu saldırılar IŞİD başta olmak üzere Kürtlere düşman olan bütün karanlık örgütlerin güçlenmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda gerek Irak’ta gerekse Suriye’de yaşanan istikrarsızlık bu ve benzeri saldırılarla daha da derinleşme riski taşımaktadır.

Halkların Demokratik Parti
Merkez Yürütme Kurulu