Şengal’e karşı ortak soykırım konsepti devreye konuldu; sessiz kalmak suça ortak olmaktır

Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Feleknas Uca'nın açıklaması:

Şimdiye kadar 73 kez ferman ve katliamlara uğrayan, en son 2014’te tüm dünyanın gözü önünde IŞİD barbarlarının soykırım saldırılarına maruz kalan Êzidîlere yönelik saldırılar ne yazık ki sistematik bir şekilde devam ettirilmektedir. IŞİD saldırıları sonucu yüzbinlerce Êzidî topraklarından edildi, binlercesi katledildi, binlerce kadın, kız çocuğu kaçırıldı. Bugün kaçırılan bile 2700 Êzidî kadının akıbeti bilinmemektedir.  

Tüm bu saldırılara karşı Şengal’e dönerek yaşam alanlarını inşa etmeye çalışan ve öz savunmalarını kuran Êzidî halkı şimdi de iradelerini tanımayan devletler ve bölgesel güçler tarafından yarım bırakılan katliamın tamamlanması için saldırılara maruz kalmaktadır. IŞİD’in yarım bıraktığı katliamları tamamlamak için AKP hükümeti onlarca kez Şengal’deki yerleşim yerlerine, hastanelere, meclislere, eğitim kurumlarına yönelik hava saldırıları düzenledi. Kısa süre önce heyetimizin ziyaret ettiği Şengal’de hava saldırılarının yarattığı yıkımı yerinde gördü. Şimdi de Êzidî halkı Irak güçlerinin hedefinde ve saldırılarına maruz kalmaktadır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te yaptığı konuşmada Erbil’in Bağdat ile 9 Ekim’de yaptığı anlaşma ile Şengal’deki iradenin tasfiye edilmesine karar verildiğini itiraf etmişti. 

Êzidî halkı şimdi bir yandan IŞİD’in yeniden başlayan saldırılarına, öte yandan Türkiye, Irak ve KDP’nin ortak saldırılarına maruz kalmaktadır. Rojava arasında örülen duvarla Êzidîler 74’üncü fermana maruz bırakılmak istenmektedir. Bütün bu organize ve sistematik saldırılar Êzidî halkına karşı oluşturulan soykırım konseptinin ilanıdır ve suçtur. İlgili güçleri Êzidî halkına karşı giriştikleri o ortak suçtan vazgeçmeye çağırıyoruz. 

Şengal’de yaratılmak istenilen gerginliğin kimseye bir faydası olmadığı gibi zararını da bütün bölge halkı çekmektedir. Bu saldırılar halkların geleceğini karartmakta, toplumsal barışı engellemektedir. Cumhurbaşkanının henüz seçilmediği, hükümetin kurulmadığı, IŞİD’in yeniden hortladığı Irak’ta, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Êzidîlere karşı geliştirilen bu saldırıları izleyenler de bu suçun ortağıdır. 

Soykırım konseptinin devre dışı bırakılarak çözüm odaklı, toplumsal barışı inşa edecek adımlar atılması çağrısında bulunuyoruz. Şengal’deki halkların sözünü dinlemek ve onların iradesini tanımak tek çözüm yoludur. Şengal halkının ve iradesinin dahil olmadığı bir çözüm mümkün olmadığı gibi, bunu dayatmak ve zorla kabul ettirmeye çalışmak ahlaki ve vicdani de değildir. 

Katliamdan sonra örgütlenen, kendini savunan, yeni yaşamı inşa etmeye çalışan Şengal halkının bu iradesini destekliyor, tüm tarafları da bu iradeye saygı duymaya çağırıyoruz. Şengal’le dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Yıllardır ferman, göçertme ve katliam saldırılarına maruz kalan Êzidîleri korumak insanlık görevidir. Duyarlı kamuoyunu da tüm katliam saldırılarına rağmen dimdik ayakta kalan, inançlarına sahip çıkan bu halkın sesine ses katmaya çağırıyoruz.

Feleknas Uca

Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı

2 Mayıs 2022