Şenyaşar ailesinden üç kişinin yaşamını yitirdiği katliam konusunda adaletin tesis edilmesi

Urfa Milletvekilimiz Ayşe Sürücü, Urfa Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve akrabalarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinden üç kişinin yaşamını yitirdiği katliamın tüm yönleriyle aydınlatılması, sorumlularının açığa çıkarılması ve adaletin tesis edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına verilen önergede şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve akrabalarının da aralarında olduğu saldırı sonucu karşı tarafta bulunan Şenyaşar ailesinden üç kişi yaşamını yitirmiş, Ferit Şenyaşar yaralı olarak kurtulmuş, Fadıl Şenayaşar ise tutuklanmıştır. Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar dört buçuk yıldır Şanlıurfa Adliyesi önünde sorumluların açığa çıkarılması ve yargılanması için “Adalet Nöbeti” tutmaktadır. Kamuoyunun vicdanını derinden yaralayan bu olayın tüm yönleriyle aydınlatılması, sorumlularının açığa çıkartılması ve adaletin tesis edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederiz.

GEREKÇE

14 Haziran 2018 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, Şenyaşar ailesinin iş yerini “ziyaret” ettikten sonra korumaları ve akrabaları tarafından aileye saldırılmış, hastaneye taşınan olaylarda Şenyaşar ailesinden 3 kişi yaşamını yitirmiştir. İş yeri ziyareti sırasında Şenyaşar kardeşler ile İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Yıldız, yeğeni İbrahim Yıldız ve korumaları tarafından tartışma yaşandığı, daha sonra tartışmanın kavgaya dönüştüğü bilinmektedir. Kameralara Mehmet Yıldız’ın Şenyaşar kardeşlere silah doğrulttuğu, İbrahim Yıldız’ın ise Celal Şenyaşar’a üç el ateş ettiği yansımıştır. Olay anında yaşamını kaybeden Mehmet Yıldız ve yaralıların hastaneye kaldırılmasının ardından kavga hastanede de devam etmiş, Yıldız ailesi uzun namlulu silahlarla Suruç Devlet Hastanesi’ne baskın düzenlemiş, Şenyaşar kardeşlerin bulunduğu ambulans silahlarla taranmıştır.

Hastaneye giden Emine Şenyaşar ve baba Hacı Esvet Şenyaşar çocuklarına saldırıldığını görmüş, müdahale etmek isteyen Hacı Esvet Şenyaşar da hastanede saldırıyı gerçekleştiren grup tarafından kafası ezilerek öldürülmüştür. Çocukları Celal Şenyaşar’ın vücudundan 17 kurşun, Adil Şenyaşar’ın vücudundan ise 6 kurşun olduğu tespit edilmiştir. Ferit Şenyaşar’ın ise kafasına nişan alınan kurşun, kafasını sıyırarak geçmiştir. Diğer kardeş Fadıl Şenyaşar ise Suruç Devlet Hastanesi’nde hayati tehlikesi olacağı gerekçesi ile önce Şanlıurfa Balıklıgöl Hastanesi’ne ardından Diyarbakır’a sevk edilmiştir. Ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar tutuklanmış, tedavisine hastanede devam ettirilmiştir. Hastaneye ait kamera kayıtları Yıldız ailesi ve yakınları tarafından iddianameye de yansıdığı üzeri çalınmıştır. Suruç’ta Şenyaşar ailesinin iş yerinde başlayan ve hastanede devam eden olaylar için katliamdan 18 ay sonra hazırlanan iddianamede hastanede yaşanan katliama yer verilmemiştir. Ancak katliamdan 4 yıl 4 ay sonra “gizlilik kararı” bulunan hastane dosyası iddianameye dönüşmüş fakat o gün hastanede olan İbrahim Halil Yıldız’a dair herhangi bir ibare iddianamede yer almamıştır. İki ayrı dosya olarak yürütülen iddianame İstinaf Mahkemesi tarafından Aralık 2022’de birleştirilmiş fakat 2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7’inci duruşmasında Fadıl Şenyaşar'a verilen 37 yıl 9 ay hapis cezasını az bularak eksik ceza tayin edildiğini öne sürmüştür. Birleştirilmiş dosyaya dair mahkeme süreci devam ederken, Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, Şanlıurfa Adliyesi önünde 680 gündür “Adalet Nöbeti” yaparak Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılmasını, gerçek suçluların açığa çıkartılarak yargılanmasını talep etmektedir.

Bu bağlamda; Suruç Katliamı olarak zihinlere kazınan ve Şenyaşar ailesinin adalet talebi ile Türkiye kamuoyunun temel gündemlerinden biri olan bu katliamın tüm yönleriyle aydınlatılması ve gerçek faillerinin açığa çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederiz.

17 Ocak 2023