Şenyaşar ailesine yönelik katliam için Meclis bünyesinde araştırma komisyonu kurulmasını istedik

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, 338 gündür adalet nöbeti tutan Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin hayatlarını kaybettiği, 14 Haziran 2018 günü gerçekleşen saldırının bütün yönleriyle araştırılması, faillerin ve azmettirenlerin tespit edilmesi, adil yargılanmanın önündeki engellerin kaldırılarak failleri aklayanların açığa çıkarılması ve adil yargılanmanın bir an önce başlaması amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonun kurulması için TBMM Başkanlığına başvuruda bulundu.

Araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu Esvet Şenyaşar ve iki oğlu, Celal ve Adil Şenyaşar ile Yıldız’ın korumalığını yapan kardeşi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirmiştir. Dava yargılamasında babası ve iki kardeşini kaybeden Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verilmiştir. Saldırı sonucu eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar adaletin ayaklar altına alındığı yargılanma sürecine tepki göstererek davaya ilişkin adil bir yargılanmanın sağlanması talebiyle 9 Mart 2021 tarihinde Urfa Adliyesi önünde oturma eylemi başlatmıştır. Bir adalet mücadelesi şeklinde başlayan bu adalet nöbeti 338’inci gününde devam etmektedir. Esvet, Celal ve Adil Şenyaşar ile Mehmet Şah Yıldız’ın yaşamını yitirdiği saldırının bütün yönleriyle araştırılması, faillerin ve azmettirenlerin tespit edilmesi, adil yargılanmanın önündeki engellerin kaldırılarak failleri aklayanların açığa çıkarılması ve adil yargılanmanın bir an önce başlaması amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonun kurulması elzemdir.

GEREKÇE

24 Haziran seçimlerinden 10 gün kala seçim çalışmaları kapsamında Esvet Şenyaşar’ın iş yerine giden AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve ailesinin silahlı saldırısında Esvet Şenyaşar ile iki oğlu, Celal ve Adil Şenyaşar hayatını kaybetmiştir. Şenyaşar ailesinden Celal ve Adil Şenyaşar yaşamlarını olay yerinde yitirirken Fadıl Şenyaşar ağır yaralanmıştı. Çocuklarının akıbetini öğrenmek için Suruç Devlet Hastanesine giden baba Hacı Esvet Şenyaşar ise hastanede herkesin gözü önünde öldürülmüştür. Ancak yargılama adeta İbrahim Halil Yıldız ile ailesini koruma ve aklama sürecine dönüşmüştür. Yürütülen yargılama sonucunda meşru müdafaa sınırları içinde ailesini korumaya çalışan ve babası ile iki kardeşini kaybettiği saldırıdan ancak yaralı kurtulabilen Fadıl Şenyaşar, 37 yıl 9 ay hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Yıldız ailesinden ise bir kişi 18 yıl hapisle cezalandırılmıştır.

Davaya gizlilik kararı konularak dosyanın açılması bekletilmektedir. Faillerin cinayetleri nasıl işlediği ve faillerin kimler tarafından azmettirildiği gibi süreçler bu soruşturmayla ile açığa çıkacağı için bu aşama davanın seyri açısından oldukça önemlidir. Ancak bu soruşturmaya gizlilik kararı getirilerek süreç kamuoyundan saklanmış ve adil yargılamanın önüne geçilmiştir.

Anne Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar günlerce yürütülen bu soruşturmanın adil olarak yürütülmediğini kamuoyuna duyurmak için Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de Adalet Nöbeti başlatmıştır. Ailenin adalet mücadelesi defalarca kolluk tarafından engellenmek istenmiş ve Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar defalarca gözaltına alınmıştır. Bütün bu baskılara rağmen 338 gündür Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesi devam etmektedir. Dört mevsimdir baskıların gölgesinde ve her koşulda devam eden bu adalet mücadelesine yargı, adalet bakanlığı ve bir bütün iktidar tamamen sessiz kalmıştır. Şenyaşar ailesinin adalet taleplerine kulaklarını tıkayan siyasallaşmış yargı aynı aileden üç kişinin katledilmesine neden olan failleri aklamaya devam etmektedir.

Emine Şenyaşar’ın yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü adalet mücadelesi söz konusu davanın sınırlarını aşmış Türkiye’de adil yargılanmanın sağlanmasında bir sembol haline gelmiştir. Eşini ve iki oğlunun kaybıyla, hukuksuz bir yargılanma süreciyle, gözaltı ve baskı ile çok yönlü şiddetin hedefi haline gelen Emine Şenyaşar bu ülkede adaletin sembol ismi olmuştur. Nitekim, Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti, şiddetin hedefi haline gelmiş, mağdur edilmiş ve adalet talep eden bütün kesimlerin adeta bir ziyaret merkezi olmuştur. Son olarak, zorla kaybedilen sevdiklerinin cenazelerine ulaşmak için 1995’ten beri adalet mücadelesi veren Cumartesi Anneleri mücadelelerinin 880. haftasında Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmiştir. Bu son ziyaret, Türkiye’yi 90’lı yıllar boyunca suç coğrafyasına dönüştüren politikalar ile bugün süregiden politikalar arasındaki sürekliliği gözler önüne sermiştir. Bu açıdan, Urfa’da bir yıldır süren bu adalet nöbeti yalnızca yargının iktidar yanlısı failleri aklayan yüzünü ortaya koymamakta aynı zamanda cumhuriyet tarihi boyunca oldukça kırılgan olan adil yargılanmanın bu dönem tamamen ortadan kaldırıldığını ortaya koymaktadır.

Şenyaşar ailesinden üç ferdin hayatını kaybettiği saldırının bütün yönleriyle bir kez daha araştırılarak azmettirenlerin ve failleri koruyanların tespit edilmesi, adil yargılanması sürecinin derhal başlaması Türkiye’de yargı alanında adaletin sağlanmasında önemli bir adım olacaktır. Bu sürecin şeffaf, etkili ve ivedi bir biçimde sürdürülmesi için bir an önce meclis araştırma komisyonun kurulması gerekmektedir.

9 Şubat 2022