Şırnak Milletvekillerimiz Aycan İrmez, Leyla Birlik, Faysal Sarıyıldız ve Ferhat Encü'nün Şırnak'ın Silopi ilçesinde 7 Ağustos 2015 tarihinde yaşanan infaz ve hak ihlallerine ilişkin rapor hazırlamışlardır. Hazırlanan rapordan alıntılar:

Türkiye halklarının ortak barış iradesi olan Dolmabahçe mutabakatını reddeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti, 7 Haziran seçimlerinde milliyetçi tabandan oy devşirmek için iktidarı barışa yeğleyen, uzlaşma değil “biat” hedefleyen bir tutum içerisine girmiştir. Türkiye’nin kalıcı barışa doğru evrildiği bir süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin keskin bir siyasi manevra ile şiddet ve gerilim politikalarına sarılması ülkeyi her geçen gün bir uçuruma doğru götürmektedir.

Polis baskınında 58 yaşındaki itfaiye çalışanı Hamdin Olaş, ateşe verilen evini söndürmek isterken keskin nişancılar tarafından kolundan vuruldu. Yaralanan Olaş, araçla götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi'nin kapısında polis tarafından taranarak katledilmiştir. Celal Kanat (50) da Olaş'ı hastaneye götürürken aracın taranması sonucu yaralandı. Celal Kanat daha sonra Silopi Devlet Hastanesi’nden Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Kanat, olay anını şöyle anlatmıştır: "Mahalleye ateş açıldığı sırada kadınların ağlaması üzerine çıktım. Yaklaşık 65-70 yaşlarında bir komşumuzun vurulduğunu gördüm. Vurulduğu anda bende onu hastaneye götürmek için bir araca attım. Ölmesin diye direk Silopi Devlet Hastanesi'nin acil servisine götürdük. O sırada bir zırhlı polis aracı üzerimize gelerek burnuyla arabamıza çarptı. Polisler araçtan inip arabamızın kapısını açtı ve biz araç içindeyken tekmelemeye başladılar. Ondan sonra arabanın kapısını üzerimize kapatıp araç içinde bizi taradılar. Getirdiğim yaralı hafif bir şekilde yaralanmıştı ama araç içinde kendisine üç kurşun daha sıkarak orada öldürdüler". Yanında vurulan kişinin adının Hamdin Olaş olduğunu sonradan öğrendiğini belirten Kanat, ‘Her ne kadar biz vatandaşız dediysek de onlar bize bağırıp çağırdılar. Hamdin Olaş'a orada üç kurşun sıkarak öldürdüler’

17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa isimli genç de polisin açtığı ateş sonucu yaralandı. Yaralı halde hastaneye getirilen Tanboğa, hastaneye yakın bir sokakta, eczane önünde getirildiği aracın içinde polisin açtığı ateş sonucu infaz edildi. Aracın içinde bulunanlar ise gözaltına alındı.

Öğlen saatlerine doğru daha da şiddetlenen olaylarda polis 5 kişiyi daha yaralarken göğsünden vurulan 27 yaşındaki 3 çocuk babası Kamuran Bilin de yaşamını yitirmiştir. Kamuran Bilin’in babası Cemal Bilin oğlunun evinin kapısının önünde açılan ateşle öldürüldüğünü ifade etmiştir.

Raporun tamamı için tıklayınız.

13 Ağustos 2015